Darinka Slanovec s svojo zbirko haikujev

Navdih našla v svetilkah

Kamniška pesnica Darinka Slanovec je izdala zbirko sedemdesetih haikujev in jo posvetila Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik ob njeni sedemdesetletnici. Rdeča nit haikujev so kamniške svetilke, ki so bile kot prepoznavna mestna oprema izdelane že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kamnik – Zbirka haikujev – kratkih pesmi, ki obsegajo zgolj 17 zlogov – nosi naslov Kamniške svetilke, ki pa ima več pomenov.

»Ko sem se srečala s haikuji, mi je bila ta oblika poezije povsem neznana, nato pa sem jih vzljubila, saj haikuji govorijo o trenutnih zaznavah, doživetjih in spoznanjih in ne razlagajo, bralcu le namignejo, nato pa si nadaljevanje vsak lahko zamisli sam. V zadnjih letih so me haikuji povsem prevzeli, saj so tako redkobesedni, da zahtevajo branje med vrsticami. Gre za drobne stvaritve, ki jih zlahka prezremo, tako kot tudi same podobe okoli nas. Ta knjiga je nastala ob tem, ko sem neštetokrat hodila po mestu, a večinoma podnevi, ko pa sem ulice videla zvečer, je bilo vse drugače. Svetilke naredijo svet drugačen. In v tem času negotovosti so še toliko pomembnejše,« je pomen svetilk in »luči« predstavila avtorica in priznala, da je bila tudi kamniška knjižnica v času epidemije zanjo kot nekakšna svetilka. Ne nazadnje je istoimenski naslov nosil tudi literarni natečaj kamniške knjižnice, kamniške svetilke pa niso zgolj prispodoba luči in optimizma, ampak so tudi značilna urbana oprema mestnega središča.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja jih je kot urbano opremo oblikoval takratni mestni arhitekt Bojan Schlegl. Gre za enotno podobo mestnih svetilk v starih laternah, kjer so nekdaj gorele plinske svetilke, ki še danes osvetljujejo ulice in trge ter vzbujajo prijeten občutek preteklega časa.

Haikuje sta na literarnem večeru v dvorani Mekinjskega samostana prebirali Barbara Božič in Marta Zabret, za glasbeno spremljavo pa je poskrbel Jan Tomšič.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/5

nedelja

-1/-1

ponedeljek

-7/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:37, 22. januar

Lolek, nehaj se sprenevedat.marker je hotel povedat z "Zato brez panike dragi levičarji" , da je intervju opozicija KUL nemudoma izkoristil...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 07:29, 22. januar

marker1,Men osebno dol visi za tega pacijenta, samo ti ne razumeš kako lahko taki zdrsi vplivajo na trg in posel nekaterim..PA ti sploh veš ...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !