Jerca Hriberšek Klinar z matičnimi drožmi, ki jih je vzgojila sama in jih poimenovala Patrik

Njena strast je peka z drožmi

Jerca Hriberšek Klinar s Podkočne iz droži ne pripravlja le kruha in potic, temveč tudi vaflje, pite, biskvite, piškote, celo granolo (pečeni kosmiči) in makrone. S Patrikom, kot je poimenovala svoje matične droži, se po začetnih težavah zdaj odlično razumeta ...

»Droži so moja strast,« pravi Jerca Hriberšek Klinar, mlada kuharica s Podkočne, ki je v zadnjih treh letih postala prava mojstrica peke z drožmi. Iz njih ne pripravlja le kruha in potic, temveč tudi vaflje, pite, biskvite, palačinke, piškote, celo granolo in makrone.

Svoje prve droži, ki so fermentirana mešanica moke in vode, je z veliko potrpežljivosti vzgojila sama; a kot priznava, ji na začetku nikakor niso uspele. Vmes je že obupovala, a nikakor obupala, tako da se danes s Patrikom, kot je poimenovala svoje matične droži, odlično razumeta. Začela je s peko kruha, na katerega z britvico ustvarja tudi čudovite vzorce, nadaljevala pa s peko najrazličnejših sladkih in slanih dobrot, ki so, kot so prepričani »drožomani«, bolj zdrave in lažje prebavljive kot jedi s kvasom, a zahtevajo tudi več potrpljenja in časa.

Jerca pri peki uporablja ekološko moko s kmetije svojih staršev. V Globokem pri Brežicah, od koder izvira (na Gorenjsko se je preselila po poroki), imajo namreč ekološko kmetijo in mlin, kjer meljejo ekološko moko. Sama ima najraje rženo in ajdovo, in kot pravi, se potem »igra« in ustvarja lastne recepte. Marsikatero njeno dobroto lahko okusijo tudi gostje Hotela Triglav na Bledu, kjer je Jerca, po izobrazbi organizatorka v gostinstvu in turizmu, tudi zaposlena. Zadolžena je za zajtrke, gostje pa lahko s karte zajtrkov izbirajo med najrazličnejšimi, zlasti lokalnimi jedmi, a pripravljenimi na sodoben način, od ajdovih štrukljev, granole Rajska ptica, kranjske klobase do tradicionalnega slovenskega zajtrka. Jerca pripravlja tudi različne namaze, veganske jedi ter sladke dobrote, tudi piškotke z drožmi, ki goste pričakajo v hotelskih sobah.

Kot pravi, sta kuhanje in peka že od nekdaj njena velika ljubezen, v kuhinji se je smukala že, ko je imela samo dve leti. Njen navdih je od nekdaj mama Branka, za katero pravi, da je še vedno večja mojstrica od nje, četudi kuha le za družino ...

Jerca tudi v prostem času ogromno kuha in peče, kreira lastne recepte in jih preizkuša. Tako si nekoč želi izdati svojo kuharsko knjigo (recepte ima zdaj zbrane v zvezkih in na lističih), morda v povezavi s ponudbo domačih izdelkov z očetove kmetije, razmišlja tudi o priročniku o jedilnem dekorativnem cvetju v kulinariki.

Ob tem pa Jerca skrbi tudi za pravilno prehrano svojega moža Tilna, ki se veliko ukvarja s fitnesom. Pravi, da je njegova osebna kuharska šefinja, na vprašanje, kaj mu najraje skuha, pa odgovarja, da ga najbolj razveseli z dobrim steakom (zrezkom). V kuhinji pa se že smuka tudi njuna hčerka Ana, prvošolka, ki trenira balet, z mamo pa deli tudi ljubezen do zelišč in cvetic.

Jerca pa je tudi umetnica, piše pesmi, ki jih je pred časom že izdala v zbirki, rada fotografira (fotografije hrane objavlja na svojem Instagram profilu), bere knjige ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

megla
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

1/14

sreda

1/12

četrtek

-1/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. april 2024

O ukvarjanju s homeopatijo

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?