Luka Špik in Iztok Čop na olimpijskih igrah v Londonu / Foto: Stanko Gruden/STA

Kolajne na poletnih olimpijskih igrah

Aktivnost, ki Slovence združuje, je šport. Vsi se veselimo uspehov, ki ime Slovenije ponesejo po širnem svetu. Prvo slovensko olimpijsko medaljo so iz Barcelone leta 1992 prinesli Gorenjci.

Gorenjski športniki so zavidljive uspehe dosegali in jih še vedno dosegajo na vseh ravneh tekmovanj. V pričujočem članku se bomo spomnili tistih Gorenjcev, ki so bili v zadnjih tridesetih letih, odkar imamo samostojno državo, dobitniki kolajn na poletnih olimpijskih igrah.

Leta 1992 so letne olimpijske igre potekale v Barceloni. Čast slovenskih športnikov so rešili Gorenjci. Najprej sta na soboto, 1. avgusta, komaj 20-letna blejska veslača v dvojcu brez krmarja, Iztok Čop in Denis Žvegelj osvojila bronasto kolajno. S tem sta se za vedno vpisala v zgodovino slovenskega športa kot prva športnika samostojne Slovenije, ki jima je to uspelo. Poznavalci športa so omenjeno kolajno pričakovali, saj sta Iztok Čop in Denis Žvegelj že leto prej na svetovnem prvenstvu na Dunaju s srebrno kolajno dokazala, da spadata med najboljše. Takoj naslednji dan so njun uspeh dopolnili še klubski kolegi Jani Klemenčič, Sašo Mirjanič, Milan Janša in Sadik Mujkić z bronom v četvercu.

Na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti so gorenjski športniki ostali brez kolajne, v Sydneyju štiri leta kasneje, leta 2000, pa sta Iztok Čop in Luka Špik zmagala v dvojnem dvojcu. Prvič je na olimpijskih igrah zadonela Zdravljica. Zlato sta si priborila, ga prislužila in prigarala. Izvrsten rezultat je dosegla tudi Brigita Langerholc v teku na osemsto metrov. Z dvema rekordoma v polfinalu in finalu je na koncu osvojila izjemno četrto mesto.

Leta 2004 so olimpijske igre potekale v Grčiji, v Atenah, kjer so bile izvedene tudi prve olimpijske igre moderne dobe. Tudi na teh igrah sta Gorenjca Iztok Čop in Luka Špik priveslala v dvojnem dvojcu do kolajne, do drugega mesta. S srebrno medaljo okoli vratu in oljčnim vencem na glavi sta povedala, da sta bila zadovoljna s svojo vožnjo, saj sta prehitela Italijana, Francoza pa sta bila prehitra.

Kitajska s svojim glavnim mestom je olimpijske igre gostila leta 2008. Radovljiška plavalka Sara Isakovič je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila prvo odličje za Slovenijo, hkrati pa se je veselila prvega olimpijskega odličja za naše plavanje. V disciplini dvesto metrov prosto je osvojila izjemno drugo mesto. »Pred nastopom o kolajni nisem razmišljala, moj namen je bil, da odplavam svojo tekmo, da plavam tako, kot sva se dogovorila s trenerjem Mihom Potočnikom. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi v želji plavati čim boljši rezultat tudi 'pregorela', zato sem ubrala običajno taktiko ter hranila moč za zadnjih sto metrov,« je tekmo podoživljala Sara, ki si je odličje priplavala z novim državnim rekordom 1:54,97, od nje pa je bila boljša le olimpijska zmagovalka Federica Pellegrini, ki je postavila tudi nov svetovni rekord. »Vesela sem, ker ima Slovenija z mojo kolajno tudi prvo olimpijsko odličje v plavanju.«

Leta 2012, v času poletnih olimpijskih iger v Londonu, je na Bledu iz lokala Chilli odmevalo: »Slovenija, Slovenija.« Prijatelje veslanja je lastnik restavracije Jani Klemenčič povabil ob dvajseti obletnici osvojitve bronastega odličja četverca brez krmarja na olimpijskih igrah v Barceloni. Bučno navijanje je spremljalo nastop blejskega dvojca Iztoka Čopa in Luke Špike. Priveslala sta si bronasto kolajno. Naš najuspešnejši olimpijec Iztok Čop je z že četrto olimpijsko kolajno sklenil svojo bogato športno pot. »Upal sem, da se bo tako izšlo. Za to sva z Lukom trdo delala zadnjih osem, deset mesecev, bila stoodstotno skoncentrirana le na to tekmo. Ostaja pa malo grenkega priokusa, saj sva startala na zlato. Morda zdaj še nisem tako vesel te medalje, ampak čez pol ure bo drugače. Če bi mi kdo pred 14 dnevi ponudil bron, bi to sprejel,« je pred televizijsko kamero takoj po finalnem nastopu povedal Iztok. Da, z medaljo se uspe posloviti le najboljšim.

V zadnjih nekaj sezonah slovenski kolesarji krojijo sam svetovni vrh. Na novo olimpijsko kolajno smo morali Gorenjci počakati na olimpijske igre v Tokiu 2020. No, igre so se zaradi pandemije covida-19 izvedle v letu 2021, a letnica je ostala prava. Novo medaljo, bronasto, nam je v cestni dirki privozil kolesar s Klanca pri Komendi Tadej Pogačar z osvojitvijo tretjega mesta. To je bila sploh prva slovenska olimpijska kolajna v kolesarstvu. Bron je osvojil le dober teden po že drugi skupni zmagi na znameniti dirki Tour de France. »Enostavno sem brez besed. Toliko sem dal vse od sebe, da nisem niti vedel, ali sem drugi ali tretji, kar ni pomembno, kolajna je kolajna. To je bila ena od težjih dirk, kar sem jih vozil,« je v prvih izjavah po dirki povedal Pogačar in se zahvalil vsem, ki so mu pomagali.

Gorenjci smo lahko ponosni na svoje športnike, ki nas razveseljujejo s svojimi fantastičnimi uspehi. Oni so tisti, ki ime Slovenije ponesejo v širni svet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/8

nedelja

0/8

ponedeljek

4/11

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Cerklje, 5. marec 2023

Revija pevskih zasedb in srečanje folklornih skupin

OBVESTILA / Gorenjska, 5. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PREDAVANJA / Žirovnica, 6. marec 2023

Predavanje o kompostiranju

OBVESTILA / Gorenjska, 6. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

DELAVNICE / Preddvor, 7. marec 2023

Kulinarična delavnica

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 7. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Gorenjska, 7. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...