V pričakovanju deblokade sredstev

Ena pomembnejših točk zadnje seje komendskega občinskega sveta je bila ponovno informacija o trenutnem stanju glede zapiranja odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolah.

Komenda – Kot je znano, sta v igri še vedno dve možnosti. Prva predvideva izvršitev inšpekcijske odločbe, po kateri bi odpadke odpeljali iz Suhadol, kar bi stalo deset milijonov evrov, stroške pa bi nosila občina, zaradi česar ji je finančna uprava že blokirala sredstva na računu. Kot kaže, pa se stvari razpletajo v prid druge in za občino finančno bistveno bolj sprejemljive možnosti, da bi odpadke prekrili.

Občina je pred kratkim že objavila tudi javni razpis za prekritje odlagališča, na katerega so se prijavili trije ponudniki, najcenejša ponudba pa je znašala 336 tisoč evrov (z DDV). A za zapiranje odlagališča s prekritjem mora občina najprej pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Podlaga za izdajo pa bo novelacija programa monitoringa podtalnih voda. Kot pravijo na občinski upravi, so bili vzorci sredi oktobra odvzeti iz petih vrtin, analizo in novelacijo, vključno s predlaganimi ukrepi, v primeru, da bi prišlo do odstopanja vrednosti, pa na občinski upravi pričakujejo do konca novembra, a se trudijo rok skrajšati vsaj za dva tedna. Kot je povedala direktorica občinske uprave Majda Ravnikar, naj bi bilo okoljevarstveno dovoljenje izdano takoj po pridobitvi novelacije programa monitoringa. »Izdano okoljevarstveno dovoljenje in začetek del na terenu naj bi bila podlaga za deblokado občinskega proračuna,« je povedala direktorica, ki ocenjuje, da pogovori z ministrstvom za okolje in prostor potekajo v pravi smeri.

Poleg Občine Komenda pa so lastniki zemljišč na področju odlagališča še tri podjetja, s katerim se zdaj občina in država dogovarjata za zamenjavo. Kot je znano, bo namreč po prekritju na mestu odlagališča treba izvajati desetletni monitoring, gradnja objektov pa tako ne bo mogoča. Kot je pojasnila Ravnikarjeva, so jim že ponudili nadomestna zemljišča, na kar pa za zdaj niso pristali. Pred kratkim pa so z ministrstva prejeli tudi seznam možnih zemljišč v lasti države, tako da sedaj čakajo na njihov odziv.

Sprejeli tudi rebalans proračuna

Občinski svetniki so na seji sprejeli tudi rebalans proračuna, ki je bil potreben prav zaradi blokade proračunskih sredstev konec junija letos, na podlagi katere so bile ustavljene vse investicije in financiranje nezakonskih obveznosti. Sredstva na številnih proračunskih postavkah se znižujejo oz. prerazporejajo za druge namene. V predlogu rebalansa so upoštevali realizacijo v prvem polletju kot tudi predvideno realizacijo v drugem polletju, ko občina razpolaga z zelo omejenimi sredstvi – okoli 320 tisoč evrov mesečno. V rebalansu so izdatki ocenjeni na 9,18 milijona evrov, kar je dobrih šest odstotkov manj kot v sprejetem proračunu, prihodki pa se znižujejo z 9,39 milijona na 8,79 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-6/1

torek

-6/4

sreda

1/2

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

SEJMI / Tržič, 7. december 2021

Stojnica vezenih voščilnic in glinenih izdelkov

PREDAVANJA / Naklo, 7. december 2021

Camino

SEJMI / Mojstrana, 7. december 2021

Alpska adventna tržnica

PREDAVANJA / Gorenjska, 7. december 2021

Pestrost v naših sadovnjakih

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

 

 
 

 

 
 
 

Na pomoč italijanski zdravstveniki / 10:35, 7. december

Moram priznati, da pomoč italijanske vojske ne razumem. Da ni SLO kadra ne verjamem. Kaj dogaja?

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode