V pričakovanju deblokade sredstev

Ena pomembnejših točk zadnje seje komendskega občinskega sveta je bila ponovno informacija o trenutnem stanju glede zapiranja odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolah.

Komenda – Kot je znano, sta v igri še vedno dve možnosti. Prva predvideva izvršitev inšpekcijske odločbe, po kateri bi odpadke odpeljali iz Suhadol, kar bi stalo deset milijonov evrov, stroške pa bi nosila občina, zaradi česar ji je finančna uprava že blokirala sredstva na računu. Kot kaže, pa se stvari razpletajo v prid druge in za občino finančno bistveno bolj sprejemljive možnosti, da bi odpadke prekrili.

Občina je pred kratkim že objavila tudi javni razpis za prekritje odlagališča, na katerega so se prijavili trije ponudniki, najcenejša ponudba pa je znašala 336 tisoč evrov (z DDV). A za zapiranje odlagališča s prekritjem mora občina najprej pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Podlaga za izdajo pa bo novelacija programa monitoringa podtalnih voda. Kot pravijo na občinski upravi, so bili vzorci sredi oktobra odvzeti iz petih vrtin, analizo in novelacijo, vključno s predlaganimi ukrepi, v primeru, da bi prišlo do odstopanja vrednosti, pa na občinski upravi pričakujejo do konca novembra, a se trudijo rok skrajšati vsaj za dva tedna. Kot je povedala direktorica občinske uprave Majda Ravnikar, naj bi bilo okoljevarstveno dovoljenje izdano takoj po pridobitvi novelacije programa monitoringa. »Izdano okoljevarstveno dovoljenje in začetek del na terenu naj bi bila podlaga za deblokado občinskega proračuna,« je povedala direktorica, ki ocenjuje, da pogovori z ministrstvom za okolje in prostor potekajo v pravi smeri.

Poleg Občine Komenda pa so lastniki zemljišč na področju odlagališča še tri podjetja, s katerim se zdaj občina in država dogovarjata za zamenjavo. Kot je znano, bo namreč po prekritju na mestu odlagališča treba izvajati desetletni monitoring, gradnja objektov pa tako ne bo mogoča. Kot je pojasnila Ravnikarjeva, so jim že ponudili nadomestna zemljišča, na kar pa za zdaj niso pristali. Pred kratkim pa so z ministrstva prejeli tudi seznam možnih zemljišč v lasti države, tako da sedaj čakajo na njihov odziv.

Sprejeli tudi rebalans proračuna

Občinski svetniki so na seji sprejeli tudi rebalans proračuna, ki je bil potreben prav zaradi blokade proračunskih sredstev konec junija letos, na podlagi katere so bile ustavljene vse investicije in financiranje nezakonskih obveznosti. Sredstva na številnih proračunskih postavkah se znižujejo oz. prerazporejajo za druge namene. V predlogu rebalansa so upoštevali realizacijo v prvem polletju kot tudi predvideno realizacijo v drugem polletju, ko občina razpolaga z zelo omejenimi sredstvi – okoli 320 tisoč evrov mesečno. V rebalansu so izdatki ocenjeni na 9,18 milijona evrov, kar je dobrih šest odstotkov manj kot v sprejetem proračunu, prihodki pa se znižujejo z 9,39 milijona na 8,79 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.