Med projekti, ki jih v Bohinju že izvajajo s sredstvi, ki so jih dobili v skladu z zakonom o Triglavskem narodnem parku, je tudi obnova trga med gostilno Mihovc in Planšarskim muzejem v Stari Fužini.

Trije milijoni v poravnavi z državo

Občina Bohinj je dosegla poravnavo z državo in s tem končala sodni spor glede državnega sofinanciranja razvojnih projektov v Triglavskem narodnem parku. Denar iz poravnave, trikrat po milijon evrov, bodo v Bohinju prejeli v prihodnjih treh letih.

Bohinjska Bistrica – Občina Bohinj je prejšnji mesec sklenila poravnavo z državo glede odškodninske tožbe, s katero je zaradi neizpolnjevanja zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) glede sofinanciranja razvojnih projektov od države terjala skoraj 6,5 milijona evrov, je povedal župan Bohinja Jože Sodja.

Gre za tožbo, ki jo je Občina Bohinj na sodišče vložila spomladi 2018, saj bi morala država v skladu z zakonom, ki je bil sprejet leta 2010, sofinancirati razvoj območij parka, ki se zaradi lege v varovanem območju srečuje s številnimi omejitvami. Na občini so takrat izračunali, da jim država na podlagi člena zakona o TNP, ki govori o tem, da za investicije v parkovnih občinah država zagotovi 80-odstotno sofinanciranje, dolguje šest milijonov evrov.

Župan Jože Sodja je izrazil zadovoljstvo, da se jim je z državo vendarle uspelo dogovoriti. Kot je dejal, bi namreč sodni postopki lahko trajali še zelo dolgo in bi bili tudi zelo dragi, ob tem pa ne bi bilo zagotovila, kakšen bi bil njihov izid. »Mogoče bi dobili več, prav tako pa lahko tudi veliko manj ali celo nič,« je pojasnil.

Lani, deset let po sprejemu zakona o TNP, se je sicer omenjeni člen zakona vendarle začel izvajati. Sedem parkovnih občin je za sofinanciranje razvojnih projektov skupaj prejelo milijon evrov, od tega je bohinjski občini, ki ima na območju parka največ prebivalcev, pripadlo tristo tisoč evrov.

V skladu s spremembo zakona, ki jo je državni zbor potrdil lani, pa se bo odslej občinam v parku vsako leto namenilo 0,2 odstotka dohodnine, pobrane v državi; znesek si občine med seboj razdelijo glede na medsebojni sporazum. Bohinj, ki je občina z največ prebivalci v parku, je letos iz tega naslova prejela 1,6 milijona evrov, prihodnje leto pa pričakuje 1,5 milijona evrov.

Sredstva vlagajo v različne infrastrukturne projekte; tako ta čas obnavljajo trg v središču vasi Stara Fužina, v teku je izgradnja kanalizacijskega omrežja po vaseh v zgornji dolini, ki ga bodo, če bo šlo vse po načrtih, že v prihodnjem letu povezali s spodnjo dolino in čistilno napravo pri Bohinjski Bistrici.

S sredstvi, ki jim pripadajo po zakonu o TNP, bodo obnovili tudi vaški trg v Studoru, zadovoljni pa so, pravi župan, da se jim je z državo uspelo dogovoriti tudi, da denar lahko porabijo za projekte, ki niso locirani strogo znotraj območja parka, a se nanj navezujejo. Tako bodo del denarja namenili tudi za projekt obnove podružnične šole v Srednji vasi, in sicer v deležu, kakršen je odstotek otrok, ki v šolo v Srednjo vas prihajajo z območja parka.

Za kaj bodo namenili sredstva, ki jih bodo v prihodnjih treh letih, vsakokrat po en milijon, v proračun prejeli v skladu z nedavno poravnavo z državo, pa se za zdaj še niso odločili, je še pojasnil župan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/0

četrtek

-2/2

petek

-8/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

IZLETI / Kokrica, 10. december 2021

Po poteh okrog krajevne skupnosti

OBVESTILA / Preddvor, 10. december 2021

Merjenje sladkorja, holesterola in tlaka

PREDAVANJA / Žiri, 10. december 2021

Indija in Nepal

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

 

 
 

 

 
 
 

Na kosilu z Janšo o regijski bolnišnici / 10:25, 9. december

Ker gorenjski župani živijo v realnem svetu, cenijo Janšo.

Marjan Podržaj znova med najboljšimi / 10:19, 9. december

Osvojil srebrno medaljo v posamični konkurenci z golim lokom."
__________
Za nepoznavalce : goli lok je lok brez puščice.

Kondomi tudi za zdravnike / 18:44, 8. december

Stisnu lajk, ne morem verjet hahahaa...

Kondomi tudi za zdravnike / 17:06, 8. december

Dober!

https://www.youtube.com/watch?v=nSIS1iGi1KY&ab_channel=Riblja%C4%8CorbaOfficialchannel

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:48, 8. december

Glede na vreme bo ta golazen spet preživela zimo pod snegom, tko da cepljenje edina varjanta!

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:46, 8. december

Dobil SMS iz ZD Jesenice, šel, cepil in to je to.. KME = Pi*darija !

V ponedeljek potrdili 1950 okužb z novim koronavirusom / 09:32, 8. december

Poklukar : Po upadanju števila okužb epidemija spet stagnira in to ni dobro ..

Do nedavnega spoštovanja vreden človek in zdravnik ! Danes sploh ne več kaj govori..