V okviru projekta so udeležence delavnice Reja kokoši za začetnike presenetili tudi s kokošmi nesnicami, razdelili so jim jih devetdeset (vsak udeleženec je dobil po tri) in zdaj se lahko že pohvalijo s svežimi domačimi jajčki, kot tudi Barbara iz Radovljice. / Foto: Facebook

V dar prejeli kokoši

Udeleženci spletne delavnice o reji kokoši za začetnike so v dar prejeli vsak po tri kokoši nesnice. S projektom Lokalna samooskrba želijo spodbuditi lokalno pridelavo hrane.

Jesenice – Na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske so z letošnjim letom ponovno začeli aktivnosti na področju lokalne samooskrbe. S projektom želijo povečati stopnjo samooskrbe s hrano na Zgornjem Gorenjskem, v projektu pa sodeluje sedem zgornjegorenjskih občin. Doslej so izvedli različne delavnice, predavanja in druge dejavnosti, ki so se lani zaradi epidemije večinoma preselile na splet.

Kot je povedal Klemen Klinar z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, s projektom ne želijo samo spodbujati lokalne pridelave hrane pri kmetih, temveč pri prav vsakem prebivalcu Gorenjske. Tako so letos izvedli več brezplačnih predavanj po spletu, med drugim o vrtnarjenju, reji kokoši za začetnike, permakulturnem in regenerativnem kmetijstvu, pomenu pridelave ekoloških semen ... Ob tem so v sklopu projekta delili tudi brezplačne sadike, semena in celo – kokoši nesnice. Kot je povedal Klemen Klinar, so razdelili 150 sadik malin, 129 sadik ribeza, 174 sadik peteršilja, 128 sadik drobnjaka, 133 sadik rožmarina, skoraj petsto sadik jagod, 140 semenskih vrečk fižola, 170 semenskih vrečk graha in 90 kokoši nesnic.

Obenem so spodbudili udeležence delavnic, naj svoje zgodbe in fotografije na temo domače pridelave hrane, reje domačih živali, kuhanja z lokalnimi sestavinami, kupovanja lokalne hrane objavijo na Facebook in Instagram profilu s ključnikom #lokalnogor. Med sodelujoče redno delijo tudi uporabne nagrade, kot je bila denimo nihajna motike za okopavanje in pletje.

Povezali pa so se tudi s snovalci mobilne aplikacije Optifarm Smart, prek katere povezujejo lokalne pridelovalce in kupce, ki želijo kupovati domačo, lokalno pridelano hrano. Gre za neke vrste digitalno tržnico, ki kupcem omogoča enostaven dostop do sveže, lokalno pridelane hrane. Aplikacijo je razvilo podjetje Optifarm iz Radovljice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/5

četrtek

2/6

petek

-4/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PREDAVANJA / Gorenjska, 4. december 2021

O knjigah, ki govorijo o pandemiji

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Na Obli gorici postavili šest telovadnih točk / 12:40, 1. december

Super. Dodatna točka za vandalizem.

Lestvica najbogatejših sto / 11:19, 1. december

Jest sem koj za Pogačarjem in Oblakom, 103 mesto..

Kmalu gradnja težko pričakovane ceste / 20:46, 30. november

Obeti so, upajmo, da bodo tudi v najkrajšem možnem času realizirani. Take zadeve se vlečejo že predolgo, enako kot z avtobusno postajo v Kra...

Včeraj glasovali o referendumu / 20:29, 30. november

Občin v Sloveniji je že tako veliko preveč. Vsekakor pa verjamem, da bi se lahko na občinskih sejah dogovorili o vsem kar moti trenutne ljud...

Občina Lesce - Begunje, množična podpora! / 10:06, 30. november

Gre za razvoj Lesc. Predvsem za območje v lasti TD Šobec. Načrti so veliki; z novo občino bodo lažje dosegljivi tudi z Evropskim denarjem. Srečno.

Alkohol v luči epidemije / 09:38, 30. november

A Vasko je bil tudi med govorci?

Konec tedna kongresa dveh strank / 09:37, 30. november

Ljudmila bo nova predsednica Slovenije, Tonin in NSI pa zgodovina..