Če ne že letos, pa bodo prihodnje leto položnice za elektriko za nekatera gospodinjstva dražje.

Kdo bo dražil elektriko

Pri največjih ponudnikih električne energije na maloprodajnem trgu smo preverili, ali in za koliko nameravajo zvišati cene elektrike za gospodinjstva.

Kranj – Precejšnja rast cen energentov je že sprožila govorice o energetski krizi. Končne potrošnike pa vse bolj skrbi, koliko se bodo podražitve poznale na njihovih položnicah. Podražitev električne energije je kot prvi pred nedavnim napovedal Petrol, z 11,6-odstotnim tržnim deležem na četrtem mestu največjih ponudnikov elektrike pri nas. S 1. decembrom bo cene električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce zvišal za slabih trideset odstotkov. Pri tem sicer končni znesek na položnici ne bo za trideset odstotkov višji, temveč le postavka o porabljeni električni energiji. Kot pojasnjujejo na Petrolu, bo končni račun za povprečno gospodinjstvo višji za okoli deset odstotkov oz. za sedem evrov na mesec. Pri tem pa na Petrolu dodajajo še, da lahko njihovi uporabniki z unovčevanjem t. i. zlatih točk, ki jih prejmejo za vsak nakup na Petrolu, vklopijo 20-odstotni popust, s čimer bo njihov končni račun višji le za dva odstotka oz. 0,85 evra na posamezno položnico.

Na drugi strani pri največjem ponudniku, družbi Gen-i, ki je po podatkih ministrstva za infrastrukturo lani dosegal največji, skoraj 21-odstotni tržni delež na maloprodajnem trgu, zagotavljajo, da za gospodinjske odjemalce cen elektrike in zemeljskega plina ne bodo zvišali najmanj do prihodnjega poletja. »Ravno zadnji dogodki na mednarodnih trgih kažejo, da so fosilni viri glavno gonilo rasti cen energentov, ki je svet porinilo v energetsko krizo. To je še en dokaz, da bo le hitra zelena preobrazba energetike in pospešena gradnja novih brezogljičnih virov omogočila dolgoročno stabilne cene,« pravijo v družbi Gen-i, kjer so napovedali projekt največje samooskrbne skupnosti v Sloveniji, ki bo temeljila na obnovljivih virih energije. V prihodnjih treh letih namreč načrtujejo izgradnjo za sto megavatov sočnih elektrarn, posamezne panele pa bo lahko najelo vsako gospodinjstvo, ki se bo odločilo vključiti v skupnost. Kot pojasnjujejo, bodo s tem lahko odjemalci postali povsem samooskrbni, strošek elektrike pa si bodo znižali od 60 do 75 odstotkov.

Tudi pri drugem največjem ponudniku, družbi ECE, letos še ne načrtujejo podražitve, opažajo pa skokovito rast cen na mednarodnih trgih za prihodnja tri leta. »Ker pa nakup energentov izvajamo terminsko vnaprej in cene na drobnoprodajnem trgu posledično z zamikom odražajo gibanje cen na veleprodajnem trgu, lahko potrdimo, da cen letos ne bomo spreminjali. Bomo pa v to prisiljeni v prihodnjem letu, če ne bo prišlo do znatnega znižanja cen na nabavnih trgih,« pojasnjujejo.

Podoben odgovor smo dobili tudi od tretjega največjega ponudnika, družbe Energija Plus. Kot pravijo, korekcija cen sicer pred 1. januarjem prihodnjega leta najverjetneje ne bo potrebna. »Višina dviga bo odvisna od nivoja povišanja cen na nabavnem trgu. Po trenutnih projekcijah bo končni znesek na položnici za električno energijo pri povprečnem odjemalcu po podražitvi višji za okrog dvajset odstotkov,« so še zapisali v odgovoru.

Na podražitve in napovedi o podražitvah energije so se že odzvale tudi nevladne organizacije. Zveza potrošnikov Slovenije je skupaj z devetimi organizacijami civilne družbe pozvala vlado k ukrepanju. Kot so zapisali, dvigi cen na veleprodajnih trgih EU in napovedane podražitve energije za potrošnike namreč zahtevajo hiter in usklajen odziv. Med ukrepi so med drugim predlagali kontrolo maloprodajnih cen energije za vsa gospodinjstva in znižanje davčnih stopenj in trošarin na računih ter prepoved odklopa iz električnega omrežja ali daljinskega sistema za energetsko revna in ranljiva gospodinjstva. Predlagajo tudi, naj se razširjena prepoved odklopa v času ogrevalne sezone uredi tudi v zakonu o oskrbi z električno energijo, ki je v postopku sprejemanja, ter uvedbo t. i. energetskih vavčerjev v višini najmanj sto evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/8

nedelja

-2/0

ponedeljek

-6/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Izbira na daljavo / 16:37, 23. januar

ZELO POMEMBEN KORAK V ŽIVLJENJU OSMOŠOLCEV IN DEVETOŠOLCEVResda so v mesecu februarju po srednjih šolah organizirani INFORMATIVNI DNEVI, kam...

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:31, 23. januar

Primož, imate prav. Okej, zdaj je malo drugače kot je včasih bilo... lahko kupiš že nažagane na mero in na paletah. Včasih so to bili hlodi,...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 09:00, 23. januar

Propadli politik, z nekaj delovne dobe iz sodišč, dobro jutro :)

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:37, 22. januar

Lolek, nehaj se sprenevedat.marker je hotel povedat z "Zato brez panike dragi levičarji" , da je intervju opozicija KUL nemudoma izkoristil...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 07:29, 22. januar

marker1,Men osebno dol visi za tega pacijenta, samo ti ne razumeš kako lahko taki zdrsi vplivajo na trg in posel nekaterim..PA ti sploh veš ...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...