Sašo Gašperin je ob pripovedovanju številnih izjemnih zgodb o ljudeh in dogodkih iz teh krajev pohodnike skozi Begunje popeljal proti Linhartovi Radovljici.

Od Jožovca do Linharta

V iskanju zgodb, tistih, ki so že napisane, in tistih, ki še čakajo na objavo, se je skupina pohodnikov z obeh strani državne meje, iz Gorenjske in sosednje avstrijske Koroške, odpravila na Glasov literarno-kulturni pohod od Begunj do Radovljice.

Begunje, Radovljica – Begunje so resda najbolj znane kot zibelka Avsenikove glasbe in kot izhodišče za številne poti po bližnji in daljni okolici, a so tudi kraj, ki je dal mnoge izjemne osebnosti pa tudi navdih za zgodbe, ki so našle pomembno mesto v slovenski literaturi. A izlet skupine pohodnikov se je seveda začel v muzeju Avsenikove glasbe na Jožovčevi domačiji, kjer so si ogledali dediščino ansambla, ki si je ustvaril izjemno prepoznavnost in ugled po vsem svetu.

Pod Sv. Petrom, hribom, ki sta ga v svojih pesmih tako pogosto opevala prav brata Avsenik, se je začel drugi del poti. Vodnik Sašo Gašperin je pohodnike najprej popeljal do slikovite graščine Katzenstein. Danes v njej deluje psihiatrična bolnišnica, zgrajena pa je bila kot dom za plemiško družino in kasneje preurejena najprej v ženski, nato pa v drugi svetovni vojni nacistični in kasneje jugoslovanski politični zapor. Postala je vir številnih pretresljivih zgodb, ki so izšle tudi v obliki literarnih del. Avtor ene od njih je France Križnar, oče borca za človekove pravice Toma Križnarja. Zgodbo Andreja Bohinca, moža, ki je 4. maja 1945 vodil napad za osvoboditev zapora, pa je zapisal pisatelj Vladimir Kavčič.

Sprehod skozi Begunje razkriva, da se je tu rodil škof Anton Bonaventura Jeglič, ustanovitelj Škofovih zavodov, v Begunjah je zadnje obdobje življenja preživel izjemni katoliški intelektualec Mitja Šarabon, še eden od prezrtih pesnikov. Njegov Sonetni venec sonetnih vencev je bil napisan leta 1945, izšel je šele 25 let pozneje.

Pohodniki so se nato prek Dvorske vasi in Otoka, vasice, ki jo v svojih Vozarjih opisuje Janez Jalen, odpravili v Radovljico, Linhartovo mesto. Tam so obiskali Mestni muzej, posvečen prav zapuščini znamenitega rojaka – prvega slovenskega dramatika, zgodovinarja in visokega uradnika Antona Tomaža Linharta.

Pohod je bil organiziran v okviru čezmejnega projekta SMART Tourist, ki je del Interregovega programa sodelovanja med Avstrijo in Slovenijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

-1/5

ponedeljek

-5/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....