Sašo Gašperin je ob pripovedovanju številnih izjemnih zgodb o ljudeh in dogodkih iz teh krajev pohodnike skozi Begunje popeljal proti Linhartovi Radovljici.

Od Jožovca do Linharta

V iskanju zgodb, tistih, ki so že napisane, in tistih, ki še čakajo na objavo, se je skupina pohodnikov z obeh strani državne meje, iz Gorenjske in sosednje avstrijske Koroške, odpravila na Glasov literarno-kulturni pohod od Begunj do Radovljice.

Begunje, Radovljica – Begunje so resda najbolj znane kot zibelka Avsenikove glasbe in kot izhodišče za številne poti po bližnji in daljni okolici, a so tudi kraj, ki je dal mnoge izjemne osebnosti pa tudi navdih za zgodbe, ki so našle pomembno mesto v slovenski literaturi. A izlet skupine pohodnikov se je seveda začel v muzeju Avsenikove glasbe na Jožovčevi domačiji, kjer so si ogledali dediščino ansambla, ki si je ustvaril izjemno prepoznavnost in ugled po vsem svetu.

Pod Sv. Petrom, hribom, ki sta ga v svojih pesmih tako pogosto opevala prav brata Avsenik, se je začel drugi del poti. Vodnik Sašo Gašperin je pohodnike najprej popeljal do slikovite graščine Katzenstein. Danes v njej deluje psihiatrična bolnišnica, zgrajena pa je bila kot dom za plemiško družino in kasneje preurejena najprej v ženski, nato pa v drugi svetovni vojni nacistični in kasneje jugoslovanski politični zapor. Postala je vir številnih pretresljivih zgodb, ki so izšle tudi v obliki literarnih del. Avtor ene od njih je France Križnar, oče borca za človekove pravice Toma Križnarja. Zgodbo Andreja Bohinca, moža, ki je 4. maja 1945 vodil napad za osvoboditev zapora, pa je zapisal pisatelj Vladimir Kavčič.

Sprehod skozi Begunje razkriva, da se je tu rodil škof Anton Bonaventura Jeglič, ustanovitelj Škofovih zavodov, v Begunjah je zadnje obdobje življenja preživel izjemni katoliški intelektualec Mitja Šarabon, še eden od prezrtih pesnikov. Njegov Sonetni venec sonetnih vencev je bil napisan leta 1945, izšel je šele 25 let pozneje.

Pohodniki so se nato prek Dvorske vasi in Otoka, vasice, ki jo v svojih Vozarjih opisuje Janez Jalen, odpravili v Radovljico, Linhartovo mesto. Tam so obiskali Mestni muzej, posvečen prav zapuščini znamenitega rojaka – prvega slovenskega dramatika, zgodovinarja in visokega uradnika Antona Tomaža Linharta.

Pohod je bil organiziran v okviru čezmejnega projekta SMART Tourist, ki je del Interregovega programa sodelovanja med Avstrijo in Slovenijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-6/1

torek

-6/4

sreda

1/2

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

SEJMI / Tržič, 7. december 2021

Stojnica vezenih voščilnic in glinenih izdelkov

PREDAVANJA / Naklo, 7. december 2021

Camino

SEJMI / Mojstrana, 7. december 2021

Alpska adventna tržnica

PREDAVANJA / Gorenjska, 7. december 2021

Pestrost v naših sadovnjakih

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

 

 
 

 

 
 
 

Na pomoč italijanski zdravstveniki / 13:12, 7. december

Tudi jaz ne verjamem - pa računajte za teh 7 zdravstvenikov še usposabljanje - to ne prideš kar v bolnico in si majster.... plus komfortno p...

Na pomoč italijanski zdravstveniki / 10:35, 7. december

Moram priznati, da pomoč italijanske vojske ne razumem. Da ni SLO kadra ne verjamem. Kaj dogaja?

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.