Viktor Vračar, Boris Kupec in Ivan Šmon / Foto: arhiv HSE

HSE vstopa na maloprodajni trg električne energije

Holding Slovenske elektrarne po nakupu večinskega deleža družbe ECE vstopa na maloprodajni trg električne energije.

Šempeter – Kot smo na kratko že poročali, je Holding Slovenske elektrarne (HSE) pred dnevi podpisal pogodbo o nakupu večinskega deleža družbe ECE, hčerinskega podjetja Elektro Celje in Elektro Gorenjska. HSE je odkupil 37,9-odstotni delež Elektra Celje in 13,1 odstotni delež Elektra Gorenjska, skupaj torej 51 odstotkov, in tako postal večinski lastnik družbe s 75 zaposlenimi in več kot 15-odstotnim deležem na trgu električne energije v Sloveniji. Zeleno luč nakupu je dala tudi javna agencija za varstvo konkurence, ki je z odločbo konec avgusta pritrdila, da je koncentracija obeh podjetij skladna s pravili konkurence.

Kot pravijo pri HSE, novo partnerstvo nudi vrsto priložnosti za doseganje sinergijskih učinkov. Skupaj bodo dejavni pri razvoju novih izdelkov in storitev s področja zagotavljanja energetske učinkovitosti ter učinkovitem prehodu Slovenije v nizkoogljično družbo, pozitivnih učinkov pa se nadejajo tudi na področju specializacije na jedrnih segmentih poslovanja (električna energija), vpeljavi poslovnih procesov na podpornih področjih ter pri razvoju produktov na področju energetskih projektov.

Dr. Viktor Vračar, generalni direktor HSE, je dejal, da je z nakupom deleža ECE, napočil trenutek, ko HSE vstopa na maloprodajni trg električne energije. V prihodnje nameravajo izkoristiti izkušnje HSE na področju proizvodnje in trgovanja z električno energijo ter izkušnje ECE na področju prodaje končnim kupcem.

Dr. Ivan Šmon, predsednik uprave Elektra Gorenjska, je izrazil upanje, da bodo združeni še boljši na trgu. Mag. Boris Kupec, predsednik uprave Elektra Celje pa je dodal, da je do povezovanja prišlo z namenom, da se trg nadalje razvija. Glede na to, da je HSE največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, pa bodo s povezovanjem prispevali tudi k viziji države v prizadevanjih za zmanjšanje ogljičnega odtisa in prehoda k podnebno nevtralni družbi.

»Z vstopom v skupino HSE se nam odpira dostop do zanesljivega vira energije, predvsem iz obnovljivih virov, in do veliko znanja, ki bo našlo svojo vlogo v ECE pri razvoju novih produktov v segmentu energetskih rešitev. Močno kapitalsko ozadje skupine HSE bo pri tem pomagalo tudi pri ponudbi večjih, kompleksnejših in finančno zahtevnejših projektov, ki jih do sedaj nismo izvajali, npr. energetskih sanacij in energetskih pogodb,« je povedal direktor ECE, mag. Sebastijan Roudi, ki dodaja, da za končne odjemalce najpomembnejše ostajajo zanesljivost, ugodna cena na dolgi rok in razvoj novih produktov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

megla
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

IZLETI / Brezje, 18. december 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...