Viktor Vračar, Boris Kupec in Ivan Šmon / Foto: arhiv HSE

HSE vstopa na maloprodajni trg električne energije

Holding Slovenske elektrarne po nakupu večinskega deleža družbe ECE vstopa na maloprodajni trg električne energije.

Šempeter – Kot smo na kratko že poročali, je Holding Slovenske elektrarne (HSE) pred dnevi podpisal pogodbo o nakupu večinskega deleža družbe ECE, hčerinskega podjetja Elektro Celje in Elektro Gorenjska. HSE je odkupil 37,9-odstotni delež Elektra Celje in 13,1 odstotni delež Elektra Gorenjska, skupaj torej 51 odstotkov, in tako postal večinski lastnik družbe s 75 zaposlenimi in več kot 15-odstotnim deležem na trgu električne energije v Sloveniji. Zeleno luč nakupu je dala tudi javna agencija za varstvo konkurence, ki je z odločbo konec avgusta pritrdila, da je koncentracija obeh podjetij skladna s pravili konkurence.

Kot pravijo pri HSE, novo partnerstvo nudi vrsto priložnosti za doseganje sinergijskih učinkov. Skupaj bodo dejavni pri razvoju novih izdelkov in storitev s področja zagotavljanja energetske učinkovitosti ter učinkovitem prehodu Slovenije v nizkoogljično družbo, pozitivnih učinkov pa se nadejajo tudi na področju specializacije na jedrnih segmentih poslovanja (električna energija), vpeljavi poslovnih procesov na podpornih področjih ter pri razvoju produktov na področju energetskih projektov.

Dr. Viktor Vračar, generalni direktor HSE, je dejal, da je z nakupom deleža ECE, napočil trenutek, ko HSE vstopa na maloprodajni trg električne energije. V prihodnje nameravajo izkoristiti izkušnje HSE na področju proizvodnje in trgovanja z električno energijo ter izkušnje ECE na področju prodaje končnim kupcem.

Dr. Ivan Šmon, predsednik uprave Elektra Gorenjska, je izrazil upanje, da bodo združeni še boljši na trgu. Mag. Boris Kupec, predsednik uprave Elektra Celje pa je dodal, da je do povezovanja prišlo z namenom, da se trg nadalje razvija. Glede na to, da je HSE največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov, pa bodo s povezovanjem prispevali tudi k viziji države v prizadevanjih za zmanjšanje ogljičnega odtisa in prehoda k podnebno nevtralni družbi.

»Z vstopom v skupino HSE se nam odpira dostop do zanesljivega vira energije, predvsem iz obnovljivih virov, in do veliko znanja, ki bo našlo svojo vlogo v ECE pri razvoju novih produktov v segmentu energetskih rešitev. Močno kapitalsko ozadje skupine HSE bo pri tem pomagalo tudi pri ponudbi večjih, kompleksnejših in finančno zahtevnejših projektov, ki jih do sedaj nismo izvajali, npr. energetskih sanacij in energetskih pogodb,« je povedal direktor ECE, mag. Sebastijan Roudi, ki dodaja, da za končne odjemalce najpomembnejše ostajajo zanesljivost, ugodna cena na dolgi rok in razvoj novih produktov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

delno oblačno
vlažnost: 57 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

7/28

petek

9/28

sobota

13/29

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 20. maj 2022

Moderni mozaiki

PREDAVANJA / Gorenjska, 21. maj 2022

O Jaroslavu Seifertu

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

 

 
 

 

 
 
 

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.

Sprehajalka srečala medveda / 10:00, 18. maj

"Škod letos še ni bilo".....seveda ne, ker živina in drobnica še ni v planinah, največji vpliv na zmanjšanja škod pa je OPUSTITEV KMETOVANJA!

V skrbeh zaradi zveri / 21:47, 17. maj

Kaksen Avstrijski "lovec" se naj zmoti pa obišče Jezersko. Problem zveri rešen.

V skrbeh zaradi zveri / 15:45, 17. maj

Članek korektno povzema razpravo...sedaj bomo kmalu videli ali smo prebivalci podeželja svobodni ali ujetniki zveri in foteljskih naravo varstvenikov zalivanih z našim denarjem!