Obnove starega in z motornim prometom zelo obremenjenega mostu se bo lotila država, občina pa nekaj stran načrtuje gradnjo nove brvi za pešce in kolesarje.

Most v prenovo, zraven brv

Most pri cerkvi sv. Janeza v Ribčevem Lazu je zlasti v poletnih mesecih zelo obremenjen z motornim prometom in zato nujno potreben temeljite prenove. Bohinjci pa načrtujejo le nekaj stran od mostu postaviti še brv za pešce in kolesarje.

Ribčev Laz – V Bohinju želijo z novim občinskim podrobnim prostorskim načrtom urediti območje med glavno cesto v Ribčevem Lazu in mostom ob jezeru in cerkvi sv. Janeza. Kot je povedal župan Jože Sodja, je lesene objekte, stisnjene med cesto in reko, že zdavnaj povozil čas, zato želijo ta privlačen prostor ob jezerski obali na novo zasnovati, ga odpreti za poglede proti hribom in na njem urediti manjši paviljon, ki bo služil predvsem dejavnostim s področja kulture.

Na jesenski seji je občinska uprava svetnikom predstavila še idejo o brvi, ki bi jo lahko postavili slabih dvesto metrov stran od starega mostu, na mestu, kjer Sava preide v ožji del, namenjena pa bi bila pešcem in kolesarjem. S postavitvijo brvi in ureditvijo poti želijo vsaj malo razbremeniti spomeniško zaščiteni most pred cerkvijo, pri čemer pa, pravi župan Jože Sodja, niso pretirano optimistični, saj bo motorni promet še vedno speljan čez stari most pri jezeru.

Kot pravi župan, v Bohinju že dolgo, sploh v letih intenzivnega povečevanja turističnega obiska, razmišljajo, kako razbremeniti slikoviti stari most. »V preteklosti so že bili načrti, da se glavna cesta prestavi za Savo, to je tja, kjer zdaj poteka kolesarska steza, a o tem zdaj že dolgo niti razmišljamo ne več, kajti zavodi, ki imajo na skrbi kulturo in naravo, takšnega posega v prostor ne dopustijo,« je pojasnil.

Tako so razmišljali, da bi most, za katerega država načrtuje popolno obnovo, delno razširili, vsaj s hodnikom za pešce, a tudi to, ker je objekt pod spomeniškim varstvom, verjetno ne bo mogoče, ugotavlja župan.

Kot pravi, naj bi se prenova mostu začela v prihodnjem letu. »Zdaj je država v pripravah in načrtih, občina pa se za čas obnovitvenih del pogaja za postavitev rezervnega mostu, kajti ne prestavljam si, da bi prebivalci, kmetje – ali obiskovalci – namesto tridesetih metrov poti čez most morali opraviti več kot dvajset kilometrov po obvozu, ko bodo šli na svoje parcele ali po opravkih.«

Občinski svet se je že seznanil z različnimi variantami načrtovane brvi za pešce in kolesarje. Strinjali so se, da gre projekt v nadaljnjo obravnavo. Ob tem so, opogumljeni z dobro izkušnjo novega kolesarskega mostu na Rju, jasno izrazili zahtevo, da pri načrtovanju glavne vloge ne igra cena, temveč kvaliteta in estetika.

Župan Sodja pričakuje, da bo občinski podrobni prostorski načrt za Jezernico pripravljen in sprejet že v prihodnjem letu, a na izvedbo projekta takrat še ne računajo, saj se v Bohinju prav zdaj začenja eden največjih projektov zadnjih let: gradnja novega vrtca v Bohinjski Bistrici, v katero bo občina, kot pravi župan, usmerila vsa razpoložljiva sredstva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

-1/5

ponedeljek

-5/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....