Obnove starega in z motornim prometom zelo obremenjenega mostu se bo lotila država, občina pa nekaj stran načrtuje gradnjo nove brvi za pešce in kolesarje.

Most v prenovo, zraven brv

Most pri cerkvi sv. Janeza v Ribčevem Lazu je zlasti v poletnih mesecih zelo obremenjen z motornim prometom in zato nujno potreben temeljite prenove. Bohinjci pa načrtujejo le nekaj stran od mostu postaviti še brv za pešce in kolesarje.

Ribčev Laz – V Bohinju želijo z novim občinskim podrobnim prostorskim načrtom urediti območje med glavno cesto v Ribčevem Lazu in mostom ob jezeru in cerkvi sv. Janeza. Kot je povedal župan Jože Sodja, je lesene objekte, stisnjene med cesto in reko, že zdavnaj povozil čas, zato želijo ta privlačen prostor ob jezerski obali na novo zasnovati, ga odpreti za poglede proti hribom in na njem urediti manjši paviljon, ki bo služil predvsem dejavnostim s področja kulture.

Na jesenski seji je občinska uprava svetnikom predstavila še idejo o brvi, ki bi jo lahko postavili slabih dvesto metrov stran od starega mostu, na mestu, kjer Sava preide v ožji del, namenjena pa bi bila pešcem in kolesarjem. S postavitvijo brvi in ureditvijo poti želijo vsaj malo razbremeniti spomeniško zaščiteni most pred cerkvijo, pri čemer pa, pravi župan Jože Sodja, niso pretirano optimistični, saj bo motorni promet še vedno speljan čez stari most pri jezeru.

Kot pravi župan, v Bohinju že dolgo, sploh v letih intenzivnega povečevanja turističnega obiska, razmišljajo, kako razbremeniti slikoviti stari most. »V preteklosti so že bili načrti, da se glavna cesta prestavi za Savo, to je tja, kjer zdaj poteka kolesarska steza, a o tem zdaj že dolgo niti razmišljamo ne več, kajti zavodi, ki imajo na skrbi kulturo in naravo, takšnega posega v prostor ne dopustijo,« je pojasnil.

Tako so razmišljali, da bi most, za katerega država načrtuje popolno obnovo, delno razširili, vsaj s hodnikom za pešce, a tudi to, ker je objekt pod spomeniškim varstvom, verjetno ne bo mogoče, ugotavlja župan.

Kot pravi, naj bi se prenova mostu začela v prihodnjem letu. »Zdaj je država v pripravah in načrtih, občina pa se za čas obnovitvenih del pogaja za postavitev rezervnega mostu, kajti ne prestavljam si, da bi prebivalci, kmetje – ali obiskovalci – namesto tridesetih metrov poti čez most morali opraviti več kot dvajset kilometrov po obvozu, ko bodo šli na svoje parcele ali po opravkih.«

Občinski svet se je že seznanil z različnimi variantami načrtovane brvi za pešce in kolesarje. Strinjali so se, da gre projekt v nadaljnjo obravnavo. Ob tem so, opogumljeni z dobro izkušnjo novega kolesarskega mostu na Rju, jasno izrazili zahtevo, da pri načrtovanju glavne vloge ne igra cena, temveč kvaliteta in estetika.

Župan Sodja pričakuje, da bo občinski podrobni prostorski načrt za Jezernico pripravljen in sprejet že v prihodnjem letu, a na izvedbo projekta takrat še ne računajo, saj se v Bohinju prav zdaj začenja eden največjih projektov zadnjih let: gradnja novega vrtca v Bohinjski Bistrici, v katero bo občina, kot pravi župan, usmerila vsa razpoložljiva sredstva.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...