Začetek mulatjere, ki poteka skozi strnjen bukov gozd / Foto: Jelena Justin

Bohinjska gora s primorske strani 

Rodica (1966 m n. m.) – Priostrena piramida Spodnje Bohinjskih gora, ki navduši v vseh letnih časih. Tokrat jo bomo obiskali s primorske strani.

Grebenu na meji med Primorsko in Gorenjsko smo še pred leti običajno rekli Spodnje Bohinjske gore, v zadnjih letih pa se je uveljavil izraz, in prav je tako, Bohinjsko-Tolminske gore. Kakorkoli že, v grebenu je priostrena piramida, ki jo običajno obiščemo z Vogla ali pa čez Planino Suha. Tokrat bomo naredili spremembo in goro obiskali s primorske strani ter uživali v toplem sončku. Obiskali bomo Rodice iz vasice Rut.

Zapeljemo se proti Podbrdu; ali skozi Škofjo Loko in Železnike proti Petrovemu Brdu ali pa z bohinjske strani čez Soriško planino. V Petrovem Brdu nadaljujemo proti Podbrdu ter naprej proti Tolminu. V vasi Koritnica opazimo smerokaz za Rut; zavijemo desno. Cesta se zlagoma vzpenja. V vasi Rut je križišče, kjer gre levo cesta v vas Grunt, mi pa sledimo desno. Na koncu asfalta je še približno štiri kilometre ceste. Smo v Rutarskem gozdu. Na tretji izraziti serpentini se z desne priključi markirana pot iz Stržišča, mi pa nadaljujemo še nekaj sto metrov, ko opazimo prometni znak, ki prepoveduje nadaljnjo vožnjo, in zapornico. Tik pred zapornico lahko na levi strani parkiramo. Hojo nadaljujemo po makadamski cesti, ki se v nadaljevanju precej strmo vzpenja in počasi prehaja v širok, kamnit kolovoz. Tudi v tem delu lahko vidimo še kakšen parkiran avto, a ne priporočam, da tvegamo. Na ostrem desnem ovinku nas smerokaz usmeri po kolovozu naravnost in hitro smo pri lovski opazovalnici. Pred seboj vidimo vrh Jehlc, 1727 m n. m., mimo katerega bo potekala tudi naša pot. Nadaljujemo po makadamski pot, ko pridemo do razpotja; levo oz. naravnost gre pot do Planine Razor, mi pa zavijemo desno v gozd. Prijetna pot poteka skozi bukov gozd po dobro ohranjeni mulatjeri. Na začetku mulatjera poteka skozi gozd proti vzhodu, potem pa se obrne proti zahodu in doseže pas ruševja, kjer prečimo nekaj manjših grap. Hodimo tik pod vrhom Jehlc, ko se mulatjera začne vzpenjati po stranskem grebenu Spodnjih Bohinjskih gora. Pot navdušuje s svojim razgledom. Rodico imamo pred seboj in precej hitro dosežemo greben, kjer se nam z leve strani priključi pot na Rodico iz Bohinja oz. z Vogla.  

Nadaljujemo po grebenski poti in vrh dosežemo v nadaljnjih 10 minutah. Vrh Rodice nagradi s čudovitim razgledom v krogu 360 stopinja. Jasno, čisto, brez oblakov, brez megle … navdušujoče. Če začnem na zahodu: Šija, Vogel, Vrh nad Škrbino, Tolminski Kuk, Krn v ozadju, pa Mahavšček, Bogatin, Jalovec, Mangart, Lepo špičje, Kanjavec, Triglav, greben Karavank, pa Storžič, Kočna, Grintovec, greben proti Črni prsti, na jugu pa Blegoš, Porezen, Kojca, Jalovnik, Kobilja glava; in še vse tisto vmes.  

Sestopimo po poti vzpona do jeklenega konjička.

Nadmorska višina: 1966 m
Višinska razlika: 940 m
Trajanje: 4 ure in 30 minut
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-6/1

torek

-6/4

sreda

1/2

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

SEJMI / Tržič, 7. december 2021

Stojnica vezenih voščilnic in glinenih izdelkov

PREDAVANJA / Naklo, 7. december 2021

Camino

SEJMI / Mojstrana, 7. december 2021

Alpska adventna tržnica

PREDAVANJA / Gorenjska, 7. december 2021

Pestrost v naših sadovnjakih

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

 

 
 

 

 
 
 

Na pomoč italijanski zdravstveniki / 10:35, 7. december

Moram priznati, da pomoč italijanske vojske ne razumem. Da ni SLO kadra ne verjamem. Kaj dogaja?

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode