Javne seje se je udeležilo slabih sto krajanov Predoselj, Suhe in Britofa. / Foto: Simon Šubic

O novi občini Golnik, kandidiranju ...

Na javni predstavitvi argumentov za in proti novi občini Golnik sta kranjski župan Matjaž Rakovec in pobudnica odcepitve Barbara Gunčar razkrila tudi svoje načrte glede prihodnjih županskih volitev.

Predoslje – Ob popotnici podpore, ki sta ju k predlogu zakona o razpisu referenduma za odcepitev dela mes­tne občine Kranj in ustanovitev nove občine Golnik izrekli vlada in komisija državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, je v ponedeljek v Kulturnem domu v Predosljah potekala javna predstavitev argumentov za in proti odcepitvi severnega dela Kranja in ustanovitvi nove občine. Javne seje, ki sta jo sklicala sveta krajevnih skupnosti Predos­lje in Britof, se je udeležilo slabih sto krajanov.

Ti so slišali podobne argumente, kot sta jih pobudnica odcepitve, mestna svetnica Barbara Gunčar in kranjski župan Matjaž Rakovec nanizala že na izredni seji kranjskega mestnega sveta, ki se je soglasno izrekel proti odcepitvi in razpisu referenduma. Sta se pa zato oba že izrekla glede naslednjih volitev: Gunčarjeva je zatrdila, da ne bo kandidirala za županjo morebitne nove občine Golnik, Rakovec pa je napovedal, da se bo podal v boj za drugi mandat kranjskega župana.

Na strani Iniciatve S Kranj je sicer predsednik KS Kokrica Domen Hvala zagotovil, da predlagana občina izpolnjuje vse zakonske pogoje za ustanovitev in bi bila tudi finančno vzdržna, saj bi samo iz povprečnine prejela 6,5 milijona evrov, skupno pa bi imela okoli deset milijonov evrov prihodkov na leto. Predsednik KS Goriče Gregor Grašič je nadaljeval, da je pobuda nastala iz spoznanja, da Mestna občina Kranj zapostavlja podeželske krajevne skupnosti, kjer si prebivalci želijo predvsem kolesarskih poti, boljših cest, izgradnje kanalizacije, razširitve vrtcev in modernizacije osnovne šole. »V proračunu nove občine bi ostali štirje milijoni evrov za investicije, pomislite, koliko dobimo sedaj,« je poudaril in opozoril, da sosednje občine, nastale iz nekdanje kranjske občine, spadajo med najbolj razvite slovenske občine. Gunčarjeva pa je glede napovedi kranjskega župana, da bi bili ena najbolj zadolženih občin v državi, dejala, da bo prevzeti dolg stvar dogovora, pri čemer bodo pogledali celotno obdobje 24 let nazaj.

Rakovec je na drugi strani opozarjal, da imajo vse sosednje občine razvite industrijske cone, medtem ko zanjo v morebitni občini Golnik ne bo primernega zemljišča. Poleg tega so te občine izkoristile primeren trenutek sredi 90. let, ko je bilo ustanavljanje občin dobrodošlo, zdaj pa so se časi spremenili, je dejal. »Take občine, ki bi ji pri desetih milijonih evrov prihodkov ostali štirje milijoni evrov za investicije, ni,« je še opozoril. Po izračunih mestne uprave sicer novi občini za investicije ne bi ostalo nič, je dodal.

Odzivi občinstva so bili mešani, a večinsko so bili prisotni proti odcepitvi. Županu so tako med drugim očitali neurejene ceste in pasivnost občine pri ureditvi potoka Belca, katerega struga je večkrat suha kot vodnata. Na drugi strani so Gunčarjevo spraševali, kje bi občani nove občine delali, ji očitali, da našteva samo želje in prihodke, molči pa o odhodkih, da je pobuda za novo občino nastala na tiho in v ozkem krogu ljudi. Slišano je na koncu Matej Logar s Suhe povzel takole: »Na Suhi se dostikrat počutimo zapostavljene, a glede predstavitve nove občine sem razočaran. Če bodo stvari tako postavljene, bo še slabše kot zdaj, čeprav je kaj takega že zelo težko. Sodeč po vaši predstavitvi bo katastrofalno slabše.« Gunčarjeva je na to odgovorila, da civilna iniciativa ne more govoriti o projektih, saj bo to naloga izvoljenega vodstva nove občine.

Podobna javna predstavitev stališč je potekala tudi v torek na Kokrici. Medtem ko se je srečanja s krajani župan Rakovec z ekipo udeležil, so na strani civilne iniciative glavni akterji manjkali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 0 km/h

0/0

četrtek

-2/2

petek

-8/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

IZLETI / Kokrica, 10. december 2021

Po poteh okrog krajevne skupnosti

OBVESTILA / Preddvor, 10. december 2021

Merjenje sladkorja, holesterola in tlaka

PREDAVANJA / Žiri, 10. december 2021

Indija in Nepal

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

 

 
 

 

 
 
 

Na kosilu z Janšo o regijski bolnišnici / 10:25, 9. december

Ker gorenjski župani živijo v realnem svetu, cenijo Janšo.

Marjan Podržaj znova med najboljšimi / 10:19, 9. december

Osvojil srebrno medaljo v posamični konkurenci z golim lokom."
__________
Za nepoznavalce : goli lok je lok brez puščice.

Kondomi tudi za zdravnike / 18:44, 8. december

Stisnu lajk, ne morem verjet hahahaa...

Kondomi tudi za zdravnike / 17:06, 8. december

Dober!

https://www.youtube.com/watch?v=nSIS1iGi1KY&ab_channel=Riblja%C4%8CorbaOfficialchannel

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:48, 8. december

Glede na vreme bo ta golazen spet preživela zimo pod snegom, tko da cepljenje edina varjanta!

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:46, 8. december

Dobil SMS iz ZD Jesenice, šel, cepil in to je to.. KME = Pi*darija !

V ponedeljek potrdili 1950 okužb z novim koronavirusom / 09:32, 8. december

Poklukar : Po upadanju števila okužb epidemija spet stagnira in to ni dobro ..

Do nedavnega spoštovanja vreden človek in zdravnik ! Danes sploh ne več kaj govori..