Eden od ambasadorjev kampanje je tudi Gorenjec Sašo Dudić (na sliki v sredini). / Foto: zajem zaslona

Nisi okej? Povej naprej.

Ambasador kampanje, s katero skušajo spodbuditi posameznike s težavami v duševnem zdravju, naj poiščejo pomoč, je tudi Gorenjec Sašo Dudić.

S kampanjo želijo doseči, da bi vsak od nas pripomogel k izgradnji družbe, ki ne stigmatizira, temveč ustvarja posamezniku zavetje in podporo, ko se ta znajde v stiski.

Ljubljana – Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je začel prvo nacionalno kampanjo proti stigmatizaciji duševnega zdravja, ki poteka pod geslom Nisi okej? Povej naprej. Cilj kampanje je zmanjšati stigmatizacijo težav v duševnem zdravju in spodbuditi ljudi k iskanju strokovne pomoči. Kampanjo so usmerili predvsem v mlade, saj so trenutne razmere še posebej negativno vplivale na njihov vsakdan in posledično tudi na njihovo duševno zdravje.

Eden od dveh ambasadorjev kampanje je tudi Gorenjec Sašo Dudić iz Žirovnice, tetovator, igralec v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice, glasbenik, gorski reševalec, ki ima tudi sam izkušnjo težav v duševnem zdravju.

Kot je iskreno povedal na uvodnem dogodku kampanje v Ljubljani, so se njegove težave začele v mladosti, ko je imel najprej težave s preveliko telesno težo, kar pa je kasneje vodilo v anoreksijo. To je vplivalo na njegovo samopodobo in samozavest, težave pa so se kopičile, in ker jih nikoli ni predelal na ustrezen način – kljub pomoči psihologov in psihiatrov, pri katerih pa ni nikoli našel prave rešitve –, je z njimi vstopil tudi v odraslost. Težave so se zdaj kazale drugače, čutil je nenehno potrebo, da se mora dokazovati, kar ga je pripeljalo do izčrpanosti, vse skupaj pa se je odrazilo tudi na fizičnem zdravju. Pomoč je najprej poiskal pri zdravnikih, po operaciji pa je začel obiskovati psihoterapijo, v kateri se je končno našel, in z njeno pomočjo je začel predelovati svoje stiske. Kot je opozoril, pri tem ne gre samo za to, da posamezniku nudimo pomoč; pomembno je, da je pomoč prava. Ob tem je tudi poudaril, da je o duševnih težavah treba govoriti in premagovati stigmo, ki jih spremlja. Tudi zato se je odločil, da bo sprejel vlogo ambasadorja kampanje.

"A dokler ne bodo ljudje s težavami v duševnem zdravju v družbi obravnavani enako, kot če imajo zlomljeno roko, v družbi na tem področju ne bo napredka," je dejal. Ob tem pa je poudaril tudi veliko vlogo, ki jo pri zdravljenju igrajo posameznikovi bližnji.

Drugi ambasador kampanje je Aljoša Bagola, oglaševalski kreativni direktor, ki se je soočil z izgorelostjo in o tem napisal tudi knjigo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

oblačno
vlažnost: 61 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/27

ponedeljek

12/27

torek

12/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.