Niso še našli skupnega jezika

Medtem ko je Občina Komenda začela plačevati finančne obveznosti v projektu za krvavški vodovod, vodilna Občina Cerklje z občinama Vodice in Šenčur še ni našla skupnega jezika.

V Vodicah in Šenčurju zavračajo predlog izvensodne poravnave in od vodilne občine Cerklje želijo, da jim izda nove račune, po katerih bodo plačali svoje finančne obveznosti.

Cerklje – Pod Krvavcem že dlje časa poteka projekt Oskrbe s pitno vodo na območju Zgornje Save – sklop 1. Gre za 14,6 milijona evrov vredno investicijo petih sodelujočih občin v krvavški vodovod, ki jo v višini 7,2 milijona evrov sofinancira tudi država in Evropska unija. Poleg vodilnih Cerkelj sodelujejo še Mestna občina Kranj ter občine Komenda, Vodice in Šenčur.

Med občinami pa se že dlje časa iskri. Kot smo že poročali, je konec avgusta cerkljanski župan Franc Čebulj zagrozil z ustavitvijo projekta, saj z izjemo kranjske občine preostale tri, Vodice, Šenčur in Komenda, niso plačevale stroškov investicije. Cerkljanski župan jih je obdolžil neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, stališče preostalih treh županov pa je bilo, da pred podpisom pogodbe o sofinanciranju državnih in evropskih sredstev pravne podlage za poplačilo stroškov sploh še ni.

Že pred časom je Občina Cerklje sredstva poskušala izterjati z izvršbami, ki pa so jih vse tri občine zavrnile, zato je zoper Komendo, Vodice in Šenčur vložila tožbe.

Po podpisu pogodbe obveznosti poravnala Komenda

Pogodbo o sofinanciranju sta nato župan Cerkelj Franc Čebulj in minister za okolje in prostor Andrej Vizjak podpisala v začetku septembra, a neskladja se s tem še niso zgladila. »Po podpisu pogodbe o financiranju je k plačevanju obveznosti pristopila le Občina Komenda, s katero smo se dogovorili za izvensodno poravnavo in je že plačala znesek 950 tisoč evrov. Občini Šenčur in Vodice pa še vedno vztrajata pri zavračanju računov,« je povedal Čebulj, na cerkljanski občinski upravi pa so tudi v Vodice in Šenčur naslovili predloga za izvensodno poravnavo.

Župan Šenčurja Ciril Kozjek in Vodic Aco Franc Šuštar soglašata, da je podpis pogodbe o sofinanciranju pravna podlaga za začetek plačevanja stroškov investicije. »To je bilo prej jabolko spora, saj brez sklenjene pogodbe plačilo računov ne bi bilo zakonito. Če nimaš pravne podlage, da nekaj plačaš, pač ne smeš plačati,« pravi Šuštar.

Občini želita nove račune

Kot kaže, pa se sedaj zapleta pri datiranju računov. »Želimo, da nam občina Cerklje pošlje nove račune, datirane na zdajšnji datum, saj so bili stari izdani še pred podpisom pogodbe,« pojasnjuje vodiški župan, ki meni, da bi lahko v tem primeru težavo rešili že v teh dneh. V proračunu imajo namreč skupaj s predvidenimi sredstvi EU in države, za projekt zagotovljenih 914 tisoč evrov.

Enako pa meni tudi šenčurski župan Ciril Kozjek. »Naše stališče je jasno. Pravna podlaga za poravnavo finančnih obveznosti nastane po podpisu pogodbe o sofinanciranju z ministrstvom za okolje in prostor, torej po 3. septembru. Zato bo Občina Šenčur plačala vse obveznosti takoj, ko prejme račune, izdane po tem datumu. Ne želimo pa plačevati starih računov, ko pravne podlage za poravnavo še ni bilo,« je jasen Kozjek in dodaja, da imajo v sprejetem proračunu že zagotovljen dober milijon evrov za projekt.

Nobeden od obeh županov pa ne pristaja na izvensodno poravnavo, po kateri bi morali poleg glavnice plačati še zamudne obresti ter odvetniške storitve.

Gradnja vodovoda, ki bo oskrboval okoli trideset tisoč prebivalcev petih občin, se medtem nadaljuje, a kot je dejal cerkljanski župan, zaradi zapletov pričakujejo zamude. »Zaradi vseh težav najverjetneje projekta ne bomo mogli dokončati do prihodnje pomladi, kot smo sprva predvidevali, vseeno pa računam, da bi ga lahko zaključili do julija,« pravi Čebulj, ki dodaja, da si na cerkljanski občinski upravi sedaj prizadevajo, da bi čim prej začeli črpati nacionalne in evropske vire financiranja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/14

četrtek

11/18

petek

9/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.