Niso še našli skupnega jezika

Medtem ko je Občina Komenda začela plačevati finančne obveznosti v projektu za krvavški vodovod, vodilna Občina Cerklje z občinama Vodice in Šenčur še ni našla skupnega jezika.

V Vodicah in Šenčurju zavračajo predlog izvensodne poravnave in od vodilne občine Cerklje želijo, da jim izda nove račune, po katerih bodo plačali svoje finančne obveznosti.

Cerklje – Pod Krvavcem že dlje časa poteka projekt Oskrbe s pitno vodo na območju Zgornje Save – sklop 1. Gre za 14,6 milijona evrov vredno investicijo petih sodelujočih občin v krvavški vodovod, ki jo v višini 7,2 milijona evrov sofinancira tudi država in Evropska unija. Poleg vodilnih Cerkelj sodelujejo še Mestna občina Kranj ter občine Komenda, Vodice in Šenčur.

Med občinami pa se že dlje časa iskri. Kot smo že poročali, je konec avgusta cerkljanski župan Franc Čebulj zagrozil z ustavitvijo projekta, saj z izjemo kranjske občine preostale tri, Vodice, Šenčur in Komenda, niso plačevale stroškov investicije. Cerkljanski župan jih je obdolžil neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, stališče preostalih treh županov pa je bilo, da pred podpisom pogodbe o sofinanciranju državnih in evropskih sredstev pravne podlage za poplačilo stroškov sploh še ni.

Že pred časom je Občina Cerklje sredstva poskušala izterjati z izvršbami, ki pa so jih vse tri občine zavrnile, zato je zoper Komendo, Vodice in Šenčur vložila tožbe.

Po podpisu pogodbe obveznosti poravnala Komenda

Pogodbo o sofinanciranju sta nato župan Cerkelj Franc Čebulj in minister za okolje in prostor Andrej Vizjak podpisala v začetku septembra, a neskladja se s tem še niso zgladila. »Po podpisu pogodbe o financiranju je k plačevanju obveznosti pristopila le Občina Komenda, s katero smo se dogovorili za izvensodno poravnavo in je že plačala znesek 950 tisoč evrov. Občini Šenčur in Vodice pa še vedno vztrajata pri zavračanju računov,« je povedal Čebulj, na cerkljanski občinski upravi pa so tudi v Vodice in Šenčur naslovili predloga za izvensodno poravnavo.

Župan Šenčurja Ciril Kozjek in Vodic Aco Franc Šuštar soglašata, da je podpis pogodbe o sofinanciranju pravna podlaga za začetek plačevanja stroškov investicije. »To je bilo prej jabolko spora, saj brez sklenjene pogodbe plačilo računov ne bi bilo zakonito. Če nimaš pravne podlage, da nekaj plačaš, pač ne smeš plačati,« pravi Šuštar.

Občini želita nove račune

Kot kaže, pa se sedaj zapleta pri datiranju računov. »Želimo, da nam občina Cerklje pošlje nove račune, datirane na zdajšnji datum, saj so bili stari izdani še pred podpisom pogodbe,« pojasnjuje vodiški župan, ki meni, da bi lahko v tem primeru težavo rešili že v teh dneh. V proračunu imajo namreč skupaj s predvidenimi sredstvi EU in države, za projekt zagotovljenih 914 tisoč evrov.

Enako pa meni tudi šenčurski župan Ciril Kozjek. »Naše stališče je jasno. Pravna podlaga za poravnavo finančnih obveznosti nastane po podpisu pogodbe o sofinanciranju z ministrstvom za okolje in prostor, torej po 3. septembru. Zato bo Občina Šenčur plačala vse obveznosti takoj, ko prejme račune, izdane po tem datumu. Ne želimo pa plačevati starih računov, ko pravne podlage za poravnavo še ni bilo,« je jasen Kozjek in dodaja, da imajo v sprejetem proračunu že zagotovljen dober milijon evrov za projekt.

Nobeden od obeh županov pa ne pristaja na izvensodno poravnavo, po kateri bi morali poleg glavnice plačati še zamudne obresti ter odvetniške storitve.

Gradnja vodovoda, ki bo oskrboval okoli trideset tisoč prebivalcev petih občin, se medtem nadaljuje, a kot je dejal cerkljanski župan, zaradi zapletov pričakujejo zamude. »Zaradi vseh težav najverjetneje projekta ne bomo mogli dokončati do prihodnje pomladi, kot smo sprva predvidevali, vseeno pa računam, da bi ga lahko zaključili do julija,« pravi Čebulj, ki dodaja, da si na cerkljanski občinski upravi sedaj prizadevajo, da bi čim prej začeli črpati nacionalne in evropske vire financiranja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/5

torek

0/6

sreda

4/4

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PREDAVANJA / Naklo, 29. november 2022

Treking okoli Anapurne

PRIREDITVE / Preddvor, 30. november 2022

Telovadba za najlepša leta

IZLETI / Kranj, 1. december 2022

Pohod do Lavtarskega vrha in Planice

OBVESTILA / Kranj, 1. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Tržič, 1. december 2022

Dobrodelna dražba prazničnih slaščic

PRIREDITVE / Škofja Loka, 1. december 2022

Odprtje Izložb domišljije

SEJMI / Bled, 2. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

SEJMI / Bled, 3. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Ubežnik se je predal / 20:54, 28. november

Pametno PEVC. Zdaj čez zimo bo fitnisiral, bil na toplem in jedel kot nihče od starostnikov. Medicinsko osebje takoj... do zobarja. Čez en ...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 17:23, 28. november

In pritožbe v Gorjah.. pa zdaj v Žireh za en glas...... hahahahah. Naj gre Poklukar delat z zdravstvo - za to smo ga zastonj šolali.... v...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 15:18, 28. november

Jaz priznam, da mi je slabo že zjutraj.... pa kogarkoli vidim v novicah. Kako imam pun K... vse teh faconarjev, nesposobnih in vas državljan...

Znanih sto najbogatejših / 14:51, 28. november

Imeti tooooooook denarja, mora bit kar muka. Malo podarit...... samo komu, ker je taka revščina in zbiranje zamaškov samo v SLO. Itak bi s...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 12:29, 28. november

Največji butelj v Sloveniji,Tomašič :
Kje je Logar, zakaj ni pozval volivcev na volišča
:))

Sprehod čez prehod / 04:35, 28. november

Na volitvah ljudje obkrožijo politiko, ki v gradbeništvu ne vidi dodane vrednosti, potem pa od te politike zahtevajo infrastrukturne projekt...

Sprehod čez prehod / 11:39, 27. november

Vsekakor razumem težavo prebivalcev ob cesti v zgoraj navedenem tekstu. Moti me edino to, da vedno zaradi protestov, dobesedno nastradajo ni...