V kreativnem otroškem mestu Minicity v Ljubljani so v začetku oktobra odprli interaktivno igralno enoto, ki so jo poimenovali Lesarska delavnica. / Foto: arhiv SPIRIT Slovenija

Promocija lesarstva

V kreativnem otroškem mestu Minicity v Ljubljani so v začetku oktobra odprli interaktivno igralno enoto – Lesarsko delavnico, ki je namenjena promociji lesarskega poklica med otroki.

V lesarski delavnici otroci spoznavajo različne vrste lesa in lesarske poklice ter se seznanijo s prednostmi lesa pri gradnji in uporabi v bivalnih prostorih. Spoznavajo tudi razlike med iglavci in listavci, obenem pa sami načrtujejo in ustvarjajo izdelke iz lesa. »Prek različnih zabavnih in poučnih dejavnosti bodo razmišljali o ekološkem pomenu lesa, trajnosti in družbeni odgovornosti,« je pojasnila Lidija Vinkovič iz javne agencije SPIRIT Slovenija.

Lesarska delavnica je nastala na pobudo SPIRIT Slovenija ter direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Želijo si, da bi otroci s pomočjo didaktičnih vsebin, izzivov in nalog spoznavali poklic lesarja ter pri tem pridobivali uporabna znanja in podjetniške veščine, je razložila Lidija Vinkovič. SPIRIT Slovenija namreč v zadnjih dveh letih izvaja tematske delavnice za promocijo lesa in lesarstva za učence in dijake po vsej Sloveniji. Mladim tako želijo približati les kot raznolik, kakovosten in obnovljiv naraven material prihodnosti, prikazati njegove ključne lastnosti in obenem promovirati možnost njegove široke uporabe. »Obenem jim želimo prikazati pestrost in kreativnost poklicev v lesarstvu, uporabo novih materialov in tehnologij v lesni panogi, pa tudi pozitivne učinke lesa na človeka.« Pri zasnovi delavnic sledijo načelom trajnosti in skrbi za okolje.

Kot je ob odprtju igralnice dejal generalni direktor direktorata za lesarstvo Danilo Anton Ranc, so les uporabljali že naši predniki »in to naravno bogastvo moramo prepoznavati kot našo priložnost tudi v prihodnosti«. Igralni kotiček, ki so ga poimenovali Lesarska delavnica, je tako namenjena izobraževanju že najmlajših, ki so po njegovih besedah naša prihodnost. »Prek brezplačnih delavnic jih bo seznanjal z lesom in jih vabil k ustvarjanju z lesom. Prepričan sem, da bodo v tem uživali in nadaljevali bogato tradicijo uporabe lesa na Slovenskem.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.