S študijo, ki jo je naročila Mestna občina Kranj, so že definirali območja, primerna za ureditev mestnih vrtov. / Foto: Tina Dokl

Kam naj gredo vrtičkarji

Na vrtičkih po Kranju je opaziti veliko nedovoljenih objektov, zato inšpektorji odrejajo njihovo odstranitev. Kdaj in kje bo občina vse bolj zaskrbljenim vrtičkarjem omogočila nadaljnje vrtnarjenje?

Kranj – Potem ko so inšpekcijske službe aprila na pobudo mestnega svetnika Bojana Homana (SDS) odstranile novonastale vrtičke pri nakupovalnem centru Planet Kranj, se preganjanje vrtičkarjev oziroma odstranjevanje njihovih ut s kmetijskih zemljišč v Kranju nadaljuje. Na to je na zadnji seji mestnega sveta opozoril tudi Igor Velov (LRK) in občinsko oblast oziroma občinsko upravo pozval, naj stori vse, kar je v njeni moči, za čimprejšnjo zagotovitev pogojev za ureditev vrtičkov na območjih, kjer so ti dovoljeni. »Imam občutek, da se zdaj zelo hiti delati red z inšpekcijami, prej pa je dvajset let vse mirovalo. Predlagam, da stvari nekoliko uravnotežimo in naj se sprejme nekakšen moratorij, da se ustavi rušenje vrtov, dokler se občanom ne ponudijo nove lokacije, tudi z možnostjo postavitve ut,« je pozval.

Vodja Medobčinskega in­špektorata in redarstva Kranj Martin Raspet je potrdil, da medobčinska inšpekcija vodi več postopkov zoper lastnike vrtičkov na kmetijskih zemljiščih. »Začelo se je pri Tušu, nato se je kamen začel valiti še na več drugih območjih občine, na primer v Čirčah in na Primskovem,« je dejal. Kot je opozoril, je na obstoječih vrtičkih sicer dovoljeno gojiti vrtnine, vendar pa je na kmetijskih zemljiščih prepovedano postavljanje ut, zalogovnikov vode in žičnatih ograj.

Janez Ziherl, vodja Urada za okolje in prostor na Mestni občini Kranj, je razložil, da je v Kranju tudi po obstoječem občinskem prostorskem načrtu za vrtičke na voljo več lokacij, vendar pa ne gre za občinska zemljišča, zasebni lastniki pa ne izkazujejo pravega interesa za postavitev vrtičkov. »Te lokacije so večinoma neprimerne, ker na njih ni možno urediti primernih parkirišč, stranišč, zbiranja vode. Urejeni vrtički morajo biti v bližini naselij, kjer se to da urediti,« je povedal. »Žal nam je, da je prišlo do verižne reakcije in zdaj prijavljajo eden drugega. To ni bil namen, a službe morajo odreagirati, če pride do prijave, in nedovoljene vrtove odstraniti,« je še dodal.

»Potem ko sem izpostavil neprimerne vrtičke pri Tušu, se je vsul plaz, zato mi še danes govorijo, da sem jaz ukinil vrtičke. A to ni res, le povedal sem, da tisto, kar so hoteli delati pri Tušu, ne bi bilo v korist videzu Kranja. Zakon je jasen, kaj so kmetijska zemljišča in kje so lahko vrtički,« se je v razpravo vključil še Bojan Homan in predlagal sprejetje programa urejanja mestnih vrtov do leta 2030, podobno kot jih občinski svet sprejema za kulturo in šport. »Povejmo ljudem, kaj bomo naredili na tem področju v naslednjih letih, saj je vrtičkarstvo enako popularno in zanimivo kot šport in kultura.«

MOK ima trenutno še nekaj vrtov na treh lokacijah: na Zlatem polju (nasproti Lidla) in na dveh lokacijah na Planini. Občina je tudi že naročila študijo umestitve mestnih vrtov, s katero so definirali več primernih lokacij, in nekatere bodo umestili tudi v aktualne spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta, ki bo vseboval tudi smernice glede enotnega videza, velikosti in opreme vrtov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/5

nedelja

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...