Upravljavci sistemov daljinskega ogrevanja in skupnih kotlovnic cene ogrevanja že prilagajajo spremembam cene elektrike, zemeljskega plina in drugih energentov na mednarodnem trgu. / Foto: Gorazd Kavčič

Ogrevanje bo to zimo dražje

Stroški ogrevanja bodo zaradi rasti cen energentov na mednarodnem trgu letošnjo zimo zagotovo višji kot v lanski kurilni sezoni.

Kranj – Na dvig stroškov za ogrevanje v letošnji kurilni sezoni opozarja že napoved Petrola, da bodo decembra dvignili cene električne energije za gospodinjstva za od 21 do 35 odstotkov, cene zemeljskega plina pa za dvanajst odstotkov, kar se sicer na končnem računu ne bo poznalo toliko, saj na primer elektrika pri končnem računu za električno energijo predstavlja le okoli trideset odstotkov zneska, preostanek pa različne dajatve. Prav lahko se zgodi, da jim bodo z manjšim zamikom sledili tudi drugi ponudniki energentov na slovenskem trgu. Posledično se bo podražilo tudi daljinsko ogrevanje stanovanj. Na Jesenicah, o čemer smo že poročali, bodo zneski na položnicah za ogrevanje poskočili za petdeset odstotkov, kot so napovedali pri koncesionarju za oskrbo s toploto ENOS OTE. Kaj pa drugje?

Tudi v kranjskem Domplanu, ki upravlja 85 kotlovnic oziroma ogrevalnih sistemov v Mestni občini Kranj in občinah Naklo, Šenčur, Tržič, Cerklje, Škofja Loka, Domžale, Mengeš, Komenda in Radovljica, pravijo, da so se stroški ogrevanja spremenili. Kot pojasnjujejo, je bila cena zemeljskega plina v lanski sezoni na zgodovinsko nizki ravni, zato so bili tudi stroški ogrevanja med najnižjimi v zadnjih letih. Letos pa je cena zemeljskega plina na borzah močno poskočila, kar vpliva tudi na stroške ogrevanja. »Stroški ogrevanja so se zaradi dviga cene zemeljskega plina v povprečju zvišali za dvajset odstotkov. Kljub temu pa letošnji stroški ogrevanja bis­tveno ne odstopajo od preteklih sezon,« so razložili.

Nadaljnjih sprememb stroškov ogrevanja sicer zaradi že zakupljenih količin zemeljskega plina pred 1. julijem 2022 ne načrtujejo, so dodali v kranjskem Domplanu.

Kot je povedal direktor družbe Dominvest Marjan Potočnik, ki upravlja skoraj tri tisoč stanovanji v občinah Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje, od tega jih je več kot polovica v radovljiški občini, višino akontacije stroškov ogrevanja že prilagajajo trenutni situaciji, ko se cene energentov tako rekoč dnevno višajo. »Trenutno je težko napovedovati, kako bo v prihodnje, vse je odvisno predvsem od cen plina in olja, skupni stroški za elektriko namreč ne predstavljajo velikega deleža na položnicah naših uporabnikov.«

Če se bosta plin in kurilno olje še naprej dražila, se bodo višale tudi akontacije, pravi, tisti uporabniki, ki ogrevanje plačujejo neposredno glede na porabo, pa se bodo z višino podražitve seveda seznanili že s prvo novo položnico, je še pojasnil Potočnik, ki pravi, da ostalih postavk na računih uporabnikom ne bodo višali.

Toplarna Železniki do konca letošnjega leta ne predvideva podražitve toplotne energije. »V nadaljevanju kurilne sezone bo morebitna sprememba oz. dvig cene odvisen od spremembe cene električne energije in lesne biomase,« je pojasnil direktor Toplarne Matjaž Homar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/-1

četrtek

-5/1

petek

-7/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

PREDAVANJA / Radovljica, 9. december 2021

Med v vsakdanjem in prazničnem življenju

GLASBA / Tržič, 9. december 2021

Ponos tržiških obrti

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

IZLETI / Kokrica, 10. december 2021

Po poteh okrog krajevne skupnosti

OBVESTILA / Preddvor, 10. december 2021

Merjenje sladkorja, holesterola in tlaka

PREDAVANJA / Žiri, 10. december 2021

Indija in Nepal

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

 

 
 

 

 
 
 

Kondomi tudi za zdravnike / 18:44, 8. december

Stisnu lajk, ne morem verjet hahahaa...

Kondomi tudi za zdravnike / 17:06, 8. december

Dober!

https://www.youtube.com/watch?v=nSIS1iGi1KY&ab_channel=Riblja%C4%8CorbaOfficialchannel

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:48, 8. december

Glede na vreme bo ta golazen spet preživela zimo pod snegom, tko da cepljenje edina varjanta!

Zima je čas za cepljenje proti KME / 10:46, 8. december

Dobil SMS iz ZD Jesenice, šel, cepil in to je to.. KME = Pi*darija !

V ponedeljek potrdili 1950 okužb z novim koronavirusom / 09:32, 8. december

Poklukar : Po upadanju števila okužb epidemija spet stagnira in to ni dobro ..

Do nedavnega spoštovanja vreden človek in zdravnik ! Danes sploh ne več kaj govori..

Na pomoč italijanski zdravstveniki / 09:13, 8. december

Če bo 15 italijanskih zdravstvenikov rešilo naš zdravstveni sistem pred kolapsom smo res ena ritna luknja od države...

Nastala nova stranka Konkretno / 09:11, 8. december

Počivalšek, Kovšca... In zraven še Miha Rebolj.. ? Kaj ti je tega treba Miha??