Udeleženci novinarske konference ob Dnevih slovenskega turizma

Čas za transformacijo turizma

V Postojni so se včeraj sklenili Dnevi slovenskega turizma, ki so potekali v znamenju okrevanja po lanskoletnem kolapsu panoge in iskanju novih poti za turizem v obdobju po epidemiji.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta beležimo 15 odstotkov več tujih gostov kot lani, kar je še vedno 66 odstotkov manj kot v času pred epidemijo, leta 2019. Domačih pa je letos 12 odstotkov manj kot lani, kar je še vedno 10 odstotkov več kot leta 2019. Skupno je v prvih osmih mesecih za en odstotek manj prihodov kot lani oz. 48 odstotkov manj kot leta 2019. Unovčili smo 75 odstotkov lanskoletnih in slabo polovico letošnjih bonov.

V okviru Dnevov so lansirali iniciativo za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma Manj plastike, več trajnosti, ki so jo podpisali predstavniki ključnih organizatorjev DST ter ambasador projekta kuharski mojster Luka Košir.

Ljubljana, Postojna – Osrednja tema letošnjih Dnevov slovenskega turizma, ki so v sredo in četrtek potekali v Postojni, je bila osrediščena v geslu Zdaj je čas. Čas za transformacijo. Epidemija covida-19 je globalni z njim pa tudi slovenski turizem namreč postavila pred izzive transformacije upravljanja in trženja. Kot so se strinjali govorci na torkovi novinarski konferenci v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, bo turizem v času po epidemiji drugačen, kot smo ga poznali doslej, če želimo, da bo slovenski turizem tudi v prihodnje uspešen in konkurenčen, pa je nujna trajnostna in digitalna transformacija.

Tako kot globalni je tudi slovenski turizem še daleč od ravni, ki smo jo beležili leta 2019. Kot je povedala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak, v prvih osmih mesecih letošnjega leta sicer beležimo 15 odstotkov več tujih gostov kot lani, kar pa je še vedno 66 odstotkov manj kot leta 2019. Drugačna slika je pri domačih gostih. Teh je letos 12 odstotkov manj kot lani, kar pa je še vedno 10 odstotkov več kot leta 2019. Skupno je v prvih osmih mesecev za en odstotek manj prihodov kot lani oz. 48 odstotkov manj kot leta 2019. Kot je še povedala Maja Pak, se sicer nadejajo, da bo vseh prihodov do konca leta za 11 odstotkov več kot lani.

»Spreminja se vedenje turistov, ki izbirajo varna, bližnja, bolj poglobljena, avtentična in okolju prijazna potovanja. Spremeniti in prilagoditi se morajo tudi ponudniki, ki morajo najprej preživeti, se prilagoditi novi situaciji in uspešno nasloviti nove oziroma spremenjene potrebe turistov in lokalnih skupnosti,« je med drugim še poudarila Pakova.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je spregovoril predvsem o prizadevanjih vlade za pomoč turizmu. Kot je dejal, je turizem v okviru osmih protikoronskih paketov in interventnega zakona prejel milijardo evrov pomoči, zato so kritike, da vlada panogi ni pomagala, neosnovane. Poudaril je tudi ukrep turističnih bonov. Doslej je bilo unovčenih dobrih 1,5 milijona oz. 75 odstotkov lanskoletnih bonov ter 972 tisoč oz. 48 odstotkov letošnjih. Kot je dejal, vlada veljavnosti nobenih od obeh bonov ne namerava podaljšati.

Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, je poudaril, da bo treba aktivnosti usmeriti v pridobivanje kakovostnih kadrov, brez katerih ne more biti kakovostne ponudbe, predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije Andrej Prebil pa je dejal, da turizem v prihodnjem letu čaka izjemno zahtevno leto, zato bo v primarnem fokusu vzpostavitev sistema za zagotavljanje zadostnega števila turističnih delavcev, kar vključuje predvsem sodelovanje s šolami.

Dnevi slovenskega turizma so potekali v soorganizaciji vseh večjih partnerskih institucij s področja turizma v Sloveniji: Ministrstva za gospodarski razvoji in tehnologijo, Slovenske turistične organizacije, Turistične zveze Slovenije, Turistično gostinske zbornice Slovenije, Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Zbornice gorskih centrov – GZS, Združenja turističnih agencij Slovenije, Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, Zavoda Kongresno turistični urad, Društva turističnih novinarjev Slovenije, Slovenia Outdoor GIZ in drugih.

Priznanje Luki Dončiću

Kristalni Triglav za osebnost leta, ki ga podeljujejo vse sodelujoče organizacije, je prejel Luka Dončić. Ambasador slovenskega turizma, ki ga podeljuje ministrstvo za gospodarstvo, pa je postal lastnik košarkarskega kluba Dallas Mavericks Mark Cuban.

Na Gorenjsko sta šli dve nagradi. Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije (podeljuje Turistična zveza Slovenije) je prejel Zlatko Kavčič, predsednik Turističnega društva Lesce. Društvo turističnih novinarjev Slovenije pa je ob izgradnji novega potniškega terminala kristalni Triglav podelilo upravljavcu brniškega letališča Fraportu Slovenija.

Tudi gorenjski kraji med najbolj urejenimi

V okviru Dnevov slovenskega turizma so podelili tudi priznanja nagrajencem natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Nekaj nagrad je šlo tudi na Gorenjsko. V kategoriji manjših mest so drugo mesto zasedle Cerklje. Med turističnimi kraji je prvo mesto osvojila Radovljica, pred Bledom, ki je bil drugi. Jezersko je osvojilo drugo mesto med izletniškimi kraji, Radovljica pa v kategoriji mestnih jeder. Med kampi je prvo nagrado dobil Kamp Danica iz Bohinjske Bistrice, tretjo pa Camping Bled. Med glampingi je tržiški Glamping Mountain Fairy Tale osvojil drugo, kamniški Slovenia Eco Resort pa tretje mesto. Med Petrolovimi poslovalnicami je prvo mesto zasedel Bencinski servis Rateče.

Poleg izbora strokovne komisije je glasovanje potekalo tudi po spletu. Posebno priznanje, t. i. glas ljudstva, sta na Gorenjskem prejela Camping Bled v kategoriji kampov, med glampingi pa Slovenia Eco Resort.

Tudi med prejemniki priznanj Turistično gostinske zbornice jih nekaj prihaja iz Gorenjske. Ob 30-letnici delovanja je priznanje prejel Hitov igralniško-zabaviščni center Korona iz Kranjske Gore. Nagradili so tudi investicijo Alpinie v Hotel Bohinj, Hotel Elegans Brdo JGZ Brdo ter Hotel Ribno družbe Epidos. Podelili so tudi priznanja zaposlenim v gostinstvu, hotelirstvu in turizmu. Prejela ga je Jasminka Maksimović iz Jasna Chalet Resorta v Kranjski Gori, Herman Pančur iz Term Snovik, Mile Vasiloski in Vladanka Rebec iz Hotela Park na Bledu ter Mojca Erat iz blejskega Wellness Živa.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

-1/5

ponedeljek

-5/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....