Letošnji prejemniki zlatih priznanj za najboljše inovacije

Nagrajene tudi gorenjske inovacije

Gospodarska zbornica Slovenije je v torek podelila nagrade za najboljše inovacije. Med nagrajenci so tudi ekipe gorenjskih podjetij.

Ljubljana – V okviru Dnevov inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije v torek že 19. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in drugim organizacijam. Na prireditvi, ki je potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljub­ljani, so podelili devet zlatih, 31 srebrnih ter posebno priznanje za inovacijo, ki rešuje izzive covida-19, nagradili pa so tudi inovacijo leta po izboru javnosti.

Med nagrajenimi podjetji je bilo tudi več gorenjskih.

Begunjski Elan je zlato priznanje prejel za zložljive, vsestranske karving smuči Voyager. Gre za prvo tovrstno inovacijo na svetu, ki je bodo posebej veseli smučarji, ki veliko potujejo, saj jih je enostavno pospraviti med prtljago.

Zlato priznanje je prejela tudi ekipa inovatorjev iz Domela iz Železnikov. Razvili so črpalko MP 150, namenjeno za uporabo v e-vozilih, in sicer za trajno hlajenje baterijskega sklopa in pogonskih elektromotorjev. Kot pravijo v Domelu, bo leta 2025 vsak tretji električni avtomobil, prodan v Evropi, opremljen njihovo inovacijo.

Med devetimi zlatimi nagrajenci je bila tudi ekipa ljubljanskega podjetja Danfoss Trata, ki deluje tudi v Kamniku. Razvili so tlačno neodvisen regulacijski ventil, ki se uporablja za regulacijo hidravličnih sistemov ogrevanja in hlajenja stavb. Omogoča do štirideset odstotkov nižjo porabo energije za ogrevanje oziroma hlajenje.

Iskratelova inovacija geografsko porazdeljenega zasebnega oblačnega okolja za kritično infrastrukturo si je prislužila srebrno priznanje, z območja širše Gorenjske pa prihaja še ena srebrna inovacija. Mengeško podjetje iQwood je namreč skupaj z družbama Hidria in Cafuta izdelalo stroj za mozničenje masivnih lesnih sten in platformo za licenciranje partnerskih proizvodnih podjetij v tujini. Srebrno priznanje za inovacijo, ki omogoča avtomatizacijo procesov v razvoju podobnih bioloških zdravil, je prejela tudi družba Lek, ki ima eno od proizvodnih enot v Mengšu.

»Razvoj in višja dodana vrednost cveti prav z inovacijami. Za našo državo je zato bistven prehod iz koncentracije mišic v koncentracijo možganov. In vi ste nosilci tega prehoda,« je med drugim povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in dodal, da uspešen prehod med naprednejša gospodarstva lahko zagotovimo le na krilih inovacij. Tibor Šimonka, predsednik GZS, pa je v svojem nagovoru poudaril predvsem raznolikost letošnjih inovacij, saj so med njimi tako produktne in procesne kot tudi trženjske in družbene. Dodal je še, da zgolj inovativnost ni dovolj, temveč so za uspeh podjetij potrebni tudi zavzeti ljudje z vizijo, kako naprej.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/5

nedelja

0/4

ponedeljek

-7/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...

Zimo pričakajmo pripravljeni / 18:57, 25. november

Dost imamo. Največ nesreč se zgodi pozimi z zimskimi gumami.Recimo zimskimi gumami NE!Jutri 15. novembra vsi pred parlament! Dost imamo te g...