V Železnikih so februarja lani začeli postopek tretjih sprememb občinskega prostorskega načrta. V obravnavi imajo 104 pobude zasebnega značaja in 15 pobud javnega značaja. / Foto: Gorazd Kavčič

Cona upočasnila postopek

Občina Železniki se pri pripravi sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta srečuje z dolgotrajnimi postopki. Pripraviti morajo tudi poplavno študijo za predvideno širitev industrijske cone.

Železniki – Na zadnji seji občinskega sveta v Železnikih so se občinski svetniki precej časa zadržali pri postopku tretjih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta (OPN). Razpravo je spodbudil domačin iz Selc Matjaž Podrekar. Njihova družina je namreč že leta 2017 vložila pobudo za spremembo OPN, eno od dobrih stotih pobud, vključenih v postopek, ki ga je občina sprožila v začetku lanskega leta. Pobuda Podrekarjevih se nanaša na gradnjo novega hleva, a se je ne morejo lotiti pred sprejemom novega prostorskega akta. Kot je na seji pojasnil Podrekar, je obstoječi hlev povsem poln, imajo 70–80 glav živine, zato so se odločili, da bodo sto ali dvesto metrov stran zgradili novega na prosto rejo za sto glav živine. Upali so, da bodo za naložbo pridobili nepovratna sredstva za mlade prevzemnike kmetij, a Podrekarjev brat od nedavnega, ko je dopolnil štirideset let, ne sodi več mednje. Podrekar je razočaran, ker se postopki vlečejo nerazumno dolgo, zato ga je zanimalo, kje se zatika.

»Ne gre za to, da bi jaz imel zadeve v predalu in da se postopek zaradi tega ne premakne,« je odvrnil občinski strokovni sodelavec za urbanizem Marko Demšar in poudaril, da morajo slediti fazam, predvidenim v zakonu o urejanju prostora. Zadnji OPN so sprejeli pred petimi leti. Ko se je nabralo dovolj novih teženj, so februarja lani formalno začeli nov postopek. V obravnavi imajo 104 pobude zasebnega značaja in 15 pobud javnega značaja. Po objavi sklepa o začetku priprav sprememb OPN so po besedah Demšarja sedem nosilcev urejanja prostora zaprosili, da se opredelijo, ali je treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje. Zadnje mnenje so dobili šele po petih mesecih in z njim tudi zahtevo po pripravi okoljskega poročila. Marca letos so začeli izdelavo osnutka OPN, pri čemer pa morajo pridobiti mnenja 25 soglasodajalcev. »Vsak ima določene predpise in kriterije, kdaj se lahko nekaj naredi,« je razložil Demšar.

Postopek je najbolj upočasnila predvidena širitev industrijske cone pod Alplesom, saj gre za poplavno območje, zato jim je Direkcija RS za vode naložila pripravo hidrološko-hidravlične študije. Župan Anton Luznar je povedal, da postopka niso želeli nadaljevati brez novih površin za poslovno dejavnost. Že nekaj časa jih namreč primanjkuje.

Demšar ocenjuje, da bo pridobivanje pozitivnih mnenj soglasjedajalcev velik zalogaj in bo zagotovo trajalo še leto dni, ni pa želel napovedati, koliko časa bodo trajali nadaljnji postopki in kdaj naj bi bil OPN dokončno sprejet.

Svetniki so v razpravi ugotavljali, da bi bilo treba postopke pospešiti, razmišljali so, da bi jih lahko vodili konstantno in da bi takoj po sprejemu enega OPN sprožili postopek za drugega, a z manjšim številom pobud. Slišati je bilo tudi, da bi morala biti komunikacija med občinsko upravo in pobudniki boljša, da bi morali preveriti morebitne druge hitrejše poti do uresničitve njihovih namer, pa tudi da bi zaradi opuščanja kmetijstva pobude, povezane z njim, morali obravnavati prednostno in da je treba čim prej najti rešitev za primer Podrekarjevih. Postopek prestavitve hleva je sicer možno voditi tudi v okviru občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki je lahko sprejet v 8 do 12 mesecih, a dokumentacijo plača investitor. O OPPN-ju bodo razmislili tudi Podrekarjevi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...