Prejemnik nagrade grand prix Darko Slavec je sliko posvetil svoji mami in rojstnemu kraju. / Foto: Igor Kavčič

Kranjski likovni pejsaž

S sprehodom po razstaviščih v starem mestnem jedru je bil v petek odprt deseti Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj z naslovom Urbani pejsaž, razumeti naturo. Mednarodna žirija je med 104 avtorje iz 26 držav podelila enajst priznanj, grand prix (veliko nagrado) pa je prejel Darko Slavec.

Letošnji jubilejni, deseti Mednarodni festival likovnih umetnosti je že po tradiciji umeščen v mesec oktober, ko galerije in razstavišča po kranjskem starem mestnem jedru gostijo ustvarjalce iz domačega Likovnega društva Kranj, Slovenije in tujine. Na osrednjo temo festivala Urbani pejsaž, razumeti naturo, se predstavljajo 104 umetniki iz 26 držav. Največja razstava likovnih del, od klasičnega slikarstva in kiparstva, različnih grafičnih tehnik do prostorskih objektov, instalacij, videa … je na ogled v Mali galeriji, vseh galerijah Gorenjskega muzeja, Galeriji Prešernovih nagrajencev, Galeriji Kranjske hiše in Kavarni Khislstein 12.56, razstaviščih Layerjeve hiše, Stolpu Škrlovec, Cafe galeriji Pungert in na plakatnih mestih TAM-TAM v Mergentalerjevi ulični galeriji in Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Ervin Dubrović, direktor Muzeja mesta Reka (predsednik), in člani: Klavdij Tutta, umetniški vodja festivala, Olga Butinar Čeh, kustosinja in vodja stikov z javnostmi ZDSLU, Nina Jeza, kustosinja, in Petra Vencelj, umetnostna zgodovinarka, je grand prix festivala prisodila slikarju Darku Slavcu za sodobno interpretacijo krajine.

Priznani slikar in profesor se predstavlja z oljem na platnu velikega formata, slika pa ima naslov Slike iz mojega rojstnega kraja – v spomin mami. »V tem ciklu sem naslikal samo dve sliki. Gre za motiva iz mojega rojstnega kraja, to je pokrajina, ki jo živim kot prebivalec vasi Orehek pri Postojni. Prvo sliko sem posvetil očetu, in sicer z motivom lokacije, kjer je tudi preminil, drugo sliko, ki je tudi tukaj na ogled, pa sem posvetil mami. Prva slika je zima, druga pomlad. Pomlad je simbolična, na njej je ostalina starega vodovodnega objekta, ki so ga pred drugo svetovno vojno zgradili Italijani in simbolizira minljivost, na kar kaže tudi dolga senca v spodnjem delu slike,« pojasnjuje nagrajenec Darko Slavec. Opazujemo večer po dežju, oblake, ki se podijo po svodu in ustvarjajo občutek dramatičnosti, hkrati pa poetiko minljivosti. V sliki so komaj vidne silhuete, plošče, kot nekakšni monoliti, kruh, prt, ki kot neka folija potuje po prostoru … »To je spomin na moje starše, hkrati pa tudi moj pogled na svet, saj sem v pokrajino dodal tudi nekaj zame značilnega 'vesoljskega principa', s čimer sem pokrajini dodal še nekaj planetarne 'štimunge',« še pove Slavec in doda, da je zelo vesel osrednje nagrade festivala; da sam sicer nikoli ne pričakuje tovrstnih nagrad, mu je pa tokratna vsekakor v veliko čast.

Žirija je v nadaljevanju podelila še nagrado Gorenjskega muzeja, ki jo namenja gorenjskemu umetniku, prejel jo je Kranjčan Marko Tušek, in deset priznanj gostujočim umetnikom. Toshihiro Hamano (Japonska) je prejel častno priznanje za vrhunski doprinos svetovnemu slikarstvu, Yossi Galant (Izrael) priznanje za mojstrski video kolaž, HanShun Zhou (Singapur) za fotografsko interpretacijo mestnega vrveža, Tina Drčar (Slovenija) za odlično postavitev umetniške inštalacije v ambientu, Zdravko Milić (Hrvaška) za duhovito in ironično upodobitev časa, Carmen Alvar (Španija) za izvrsten preplet ploskovitega in prostorskega likovnega razmišljanja, Rok Predin (Slovenija) za izvirno likovno izvedbo foto-kolaža, Irina Vdovenko (Litva) za izredno lirično interpretacijo krajine, Jur Samec (Slovenija) za ustvarjalno izvedbo tekstilnega kolaža, ki asociira na krajino, in Škofjeločan Berko za življenjsko sledenje principom urbane krajine.

Skozi ves oktober so v načrtu strokovna vodenja po razstaviščih, prvi prihodnji teden v torek in četrtek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/5

nedelja

1/4

ponedeljek

-10/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...

Zimo pričakajmo pripravljeni / 18:57, 25. november

Dost imamo. Največ nesreč se zgodi pozimi z zimskimi gumami.Recimo zimskimi gumami NE!Jutri 15. novembra vsi pred parlament! Dost imamo te g...