Prejemnik nagrade grand prix Darko Slavec je sliko posvetil svoji mami in rojstnemu kraju. / Foto: Igor Kavčič

Kranjski likovni pejsaž

S sprehodom po razstaviščih v starem mestnem jedru je bil v petek odprt deseti Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj z naslovom Urbani pejsaž, razumeti naturo. Mednarodna žirija je med 104 avtorje iz 26 držav podelila enajst priznanj, grand prix (veliko nagrado) pa je prejel Darko Slavec.

Letošnji jubilejni, deseti Mednarodni festival likovnih umetnosti je že po tradiciji umeščen v mesec oktober, ko galerije in razstavišča po kranjskem starem mestnem jedru gostijo ustvarjalce iz domačega Likovnega društva Kranj, Slovenije in tujine. Na osrednjo temo festivala Urbani pejsaž, razumeti naturo, se predstavljajo 104 umetniki iz 26 držav. Največja razstava likovnih del, od klasičnega slikarstva in kiparstva, različnih grafičnih tehnik do prostorskih objektov, instalacij, videa … je na ogled v Mali galeriji, vseh galerijah Gorenjskega muzeja, Galeriji Prešernovih nagrajencev, Galeriji Kranjske hiše in Kavarni Khislstein 12.56, razstaviščih Layerjeve hiše, Stolpu Škrlovec, Cafe galeriji Pungert in na plakatnih mestih TAM-TAM v Mergentalerjevi ulični galeriji in Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Ervin Dubrović, direktor Muzeja mesta Reka (predsednik), in člani: Klavdij Tutta, umetniški vodja festivala, Olga Butinar Čeh, kustosinja in vodja stikov z javnostmi ZDSLU, Nina Jeza, kustosinja, in Petra Vencelj, umetnostna zgodovinarka, je grand prix festivala prisodila slikarju Darku Slavcu za sodobno interpretacijo krajine.

Priznani slikar in profesor se predstavlja z oljem na platnu velikega formata, slika pa ima naslov Slike iz mojega rojstnega kraja – v spomin mami. »V tem ciklu sem naslikal samo dve sliki. Gre za motiva iz mojega rojstnega kraja, to je pokrajina, ki jo živim kot prebivalec vasi Orehek pri Postojni. Prvo sliko sem posvetil očetu, in sicer z motivom lokacije, kjer je tudi preminil, drugo sliko, ki je tudi tukaj na ogled, pa sem posvetil mami. Prva slika je zima, druga pomlad. Pomlad je simbolična, na njej je ostalina starega vodovodnega objekta, ki so ga pred drugo svetovno vojno zgradili Italijani in simbolizira minljivost, na kar kaže tudi dolga senca v spodnjem delu slike,« pojasnjuje nagrajenec Darko Slavec. Opazujemo večer po dežju, oblake, ki se podijo po svodu in ustvarjajo občutek dramatičnosti, hkrati pa poetiko minljivosti. V sliki so komaj vidne silhuete, plošče, kot nekakšni monoliti, kruh, prt, ki kot neka folija potuje po prostoru … »To je spomin na moje starše, hkrati pa tudi moj pogled na svet, saj sem v pokrajino dodal tudi nekaj zame značilnega 'vesoljskega principa', s čimer sem pokrajini dodal še nekaj planetarne 'štimunge',« še pove Slavec in doda, da je zelo vesel osrednje nagrade festivala; da sam sicer nikoli ne pričakuje tovrstnih nagrad, mu je pa tokratna vsekakor v veliko čast.

Žirija je v nadaljevanju podelila še nagrado Gorenjskega muzeja, ki jo namenja gorenjskemu umetniku, prejel jo je Kranjčan Marko Tušek, in deset priznanj gostujočim umetnikom. Toshihiro Hamano (Japonska) je prejel častno priznanje za vrhunski doprinos svetovnemu slikarstvu, Yossi Galant (Izrael) priznanje za mojstrski video kolaž, HanShun Zhou (Singapur) za fotografsko interpretacijo mestnega vrveža, Tina Drčar (Slovenija) za odlično postavitev umetniške inštalacije v ambientu, Zdravko Milić (Hrvaška) za duhovito in ironično upodobitev časa, Carmen Alvar (Španija) za izvrsten preplet ploskovitega in prostorskega likovnega razmišljanja, Rok Predin (Slovenija) za izvirno likovno izvedbo foto-kolaža, Irina Vdovenko (Litva) za izredno lirično interpretacijo krajine, Jur Samec (Slovenija) za ustvarjalno izvedbo tekstilnega kolaža, ki asociira na krajino, in Škofjeločan Berko za življenjsko sledenje principom urbane krajine.

Skozi ves oktober so v načrtu strokovna vodenja po razstaviščih, prvi prihodnji teden v torek in četrtek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-6/2

torek

-5/6

sreda

-2/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O soji in drugih zrnatih stročnicah

RAZSTAVE / Bled, 18. januar 2022

Bled – iz koledarja za leto 2022

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O »očetu surovega realizma« Bukowskem

PREDAVANJA / Naklo, 18. januar 2022

Maroko

OBVESTILA / Preddvor, 19. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

PREDAVANJA / Begunje, 19. januar 2022

Predavanje o pljučnici odpade

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

 

 
 

 

 
 
 

Največ zanimanja za tretji odmerek / 12:49, 18. januar

Vodja EMA-e Marco Cavaleri priporoča kvečjemu tretjo dozo; četrta nima smisla, ker cepivo nima vpliva na Omikron. Prav tako priporoča, da se...

Največ zanimanja za tretji odmerek / 12:19, 18. januar

V Izraelu po zadnjih študijah ugotovili, da 4. šus nudi bolj slabo zaščito pred omikronom, pri nas pa že 3. zelo dobro.. Aja, stroka si samo...

V Volčjem Potoku našli ročno bombo / 10:28, 18. januar

Al sta bla pripadnika enote v slabem stanju??

V Volčjem Potoku našli ročno bombo / 10:26, 18. januar

Tale prispevek je res vreden občudovanja..
Ker je bila bomba v slabem stanju sta jo uničila!? A če bi bila dobra bi jo zakopala nazaj al kako??

Od srede dodatne izjeme pri odrejanju karanten na domu / 09:35, 18. januar

Virusu pojema moč oziroma virus bo postal blaga oblika gripe. Naravna pot, ki so jo na Oxfordu predvideli že oktobra 2021. Pomlad bo že takš...

V Volčjem Potoku našli ročno bombo / 08:55, 18. januar

Defenzivna bomba?
Kej tako bolanga pa še nisem slišal.
Baje je bila una na Hirošimo tudi defenzivna.

Od srede dodatne izjeme pri odrejanju karanten na domu / 08:21, 18. januar

Podpiram, seveda, da ne bo pomote...