Prejemnik nagrade grand prix Darko Slavec je sliko posvetil svoji mami in rojstnemu kraju. / Foto: Igor Kavčič

Kranjski likovni pejsaž

S sprehodom po razstaviščih v starem mestnem jedru je bil v petek odprt deseti Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj z naslovom Urbani pejsaž, razumeti naturo. Mednarodna žirija je med 104 avtorje iz 26 držav podelila enajst priznanj, grand prix (veliko nagrado) pa je prejel Darko Slavec.

Letošnji jubilejni, deseti Mednarodni festival likovnih umetnosti je že po tradiciji umeščen v mesec oktober, ko galerije in razstavišča po kranjskem starem mestnem jedru gostijo ustvarjalce iz domačega Likovnega društva Kranj, Slovenije in tujine. Na osrednjo temo festivala Urbani pejsaž, razumeti naturo, se predstavljajo 104 umetniki iz 26 držav. Največja razstava likovnih del, od klasičnega slikarstva in kiparstva, različnih grafičnih tehnik do prostorskih objektov, instalacij, videa … je na ogled v Mali galeriji, vseh galerijah Gorenjskega muzeja, Galeriji Prešernovih nagrajencev, Galeriji Kranjske hiše in Kavarni Khislstein 12.56, razstaviščih Layerjeve hiše, Stolpu Škrlovec, Cafe galeriji Pungert in na plakatnih mestih TAM-TAM v Mergentalerjevi ulični galeriji in Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Ervin Dubrović, direktor Muzeja mesta Reka (predsednik), in člani: Klavdij Tutta, umetniški vodja festivala, Olga Butinar Čeh, kustosinja in vodja stikov z javnostmi ZDSLU, Nina Jeza, kustosinja, in Petra Vencelj, umetnostna zgodovinarka, je grand prix festivala prisodila slikarju Darku Slavcu za sodobno interpretacijo krajine.

Priznani slikar in profesor se predstavlja z oljem na platnu velikega formata, slika pa ima naslov Slike iz mojega rojstnega kraja – v spomin mami. »V tem ciklu sem naslikal samo dve sliki. Gre za motiva iz mojega rojstnega kraja, to je pokrajina, ki jo živim kot prebivalec vasi Orehek pri Postojni. Prvo sliko sem posvetil očetu, in sicer z motivom lokacije, kjer je tudi preminil, drugo sliko, ki je tudi tukaj na ogled, pa sem posvetil mami. Prva slika je zima, druga pomlad. Pomlad je simbolična, na njej je ostalina starega vodovodnega objekta, ki so ga pred drugo svetovno vojno zgradili Italijani in simbolizira minljivost, na kar kaže tudi dolga senca v spodnjem delu slike,« pojasnjuje nagrajenec Darko Slavec. Opazujemo večer po dežju, oblake, ki se podijo po svodu in ustvarjajo občutek dramatičnosti, hkrati pa poetiko minljivosti. V sliki so komaj vidne silhuete, plošče, kot nekakšni monoliti, kruh, prt, ki kot neka folija potuje po prostoru … »To je spomin na moje starše, hkrati pa tudi moj pogled na svet, saj sem v pokrajino dodal tudi nekaj zame značilnega 'vesoljskega principa', s čimer sem pokrajini dodal še nekaj planetarne 'štimunge',« še pove Slavec in doda, da je zelo vesel osrednje nagrade festivala; da sam sicer nikoli ne pričakuje tovrstnih nagrad, mu je pa tokratna vsekakor v veliko čast.

Žirija je v nadaljevanju podelila še nagrado Gorenjskega muzeja, ki jo namenja gorenjskemu umetniku, prejel jo je Kranjčan Marko Tušek, in deset priznanj gostujočim umetnikom. Toshihiro Hamano (Japonska) je prejel častno priznanje za vrhunski doprinos svetovnemu slikarstvu, Yossi Galant (Izrael) priznanje za mojstrski video kolaž, HanShun Zhou (Singapur) za fotografsko interpretacijo mestnega vrveža, Tina Drčar (Slovenija) za odlično postavitev umetniške inštalacije v ambientu, Zdravko Milić (Hrvaška) za duhovito in ironično upodobitev časa, Carmen Alvar (Španija) za izvrsten preplet ploskovitega in prostorskega likovnega razmišljanja, Rok Predin (Slovenija) za izvirno likovno izvedbo foto-kolaža, Irina Vdovenko (Litva) za izredno lirično interpretacijo krajine, Jur Samec (Slovenija) za ustvarjalno izvedbo tekstilnega kolaža, ki asociira na krajino, in Škofjeločan Berko za življenjsko sledenje principom urbane krajine.

Skozi ves oktober so v načrtu strokovna vodenja po razstaviščih, prvi prihodnji teden v torek in četrtek.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/5

nedelja

-1/-1

ponedeljek

-7/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:37, 22. januar

Lolek, nehaj se sprenevedat.marker je hotel povedat z "Zato brez panike dragi levičarji" , da je intervju opozicija KUL nemudoma izkoristil...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 07:29, 22. januar

marker1,Men osebno dol visi za tega pacijenta, samo ti ne razumeš kako lahko taki zdrsi vplivajo na trg in posel nekaterim..PA ti sploh veš ...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !