Strastna športnica Lana Markelj se je maja letos na Dunaju hudo ponesrečila pri padcu s kolesom. / Foto: osebni arhiv

Šport jo bo ponovno dvignil na noge

Lana Markelj iz Bistrice pri Tržiču je bila 8. maja letos na Dunaju udeležena v prometni nesreči, kjer je po padcu s kolesom in trku v avtomobil utrpela hude poškodbe možganov z diagnozo difuzna aksonska poškodba tretje stopnje. Trenutno okreva v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča.

Zadnji septembrski dan v Tržiču je minil v znamenju krosa v organizaciji Športne zveze Tržič, na katerem so vsi tekači tekli za Lano in s pozitivno energijo pripomogli k njenemu okrevanju.

Lano Markelj, diplomirano kineziologinjo, strastno športnico ter zagovornico zdravega in aktivnega načina življenja, ki bo 20. novembra dopolnila 25 let, je šport v vseh možnih oblikah spremljal že od mladih nog in ji vselej predstavljal tudi način življenja. Študij na fakulteti za šport ji je dal mnogo novih veščin in ji odprl vrata v svet osebnega trenerstva, kondicijske priprave in postrehabilitacije.

Kot je pojasnila Lanina mama Jožica, se je hčerka ukvarjala z vsemi mogočimi športi – hojo, kolesarjenjem, planinarjenjem, tekom, jahanjem, plavanjem, tenisom, smučanjem in deskanjem na snegu. »Pri športu je pozornost namenjala zlasti otrokom in starostnikom, ki so bili po njenem najbolj poslušni in vestni,« je dodala mama.

Njeno aktivno športno udejstvovanje je bilo prekinjeno 8. maja letos, ko je bila na Dunaju udeležena v hudi prometni nesreči. »Lana se je med kolesarjenjem nesrečno zapletla s kolesi. Po padcu jo je odbilo v blatnik nasproti prihajajočega avtomobila, nakar jo je vrglo nekaj metrov stran po cestišču,« je nesrečni dogodek opisala mama. Lana je po padcu utrpela difuzno aksonsko poškodbo tretje stopnje, kar pomeni, da gre za najhujšo obliko poškodbe možganov. »Trenutno je na rehabilitaciji v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, kjer se z njo aktivno ukvarjajo delovni terapevt, psiholog, fizioterapevt in logoped. Njihov pristop je izredno profesionalen, zaradi česar verjamem, da si bo Lana hitreje opomogla. Hvaležna sem predvsem dr. Klemenu Grabljevcu in višji medicinski sestri Sabini Osolnikar, ki jima gre zasluga, da so Lano iz UKC Ljubljana premestili v URI Soča, saj sta menila, da potrebuje terapije in aktivnosti za okrevanje,« je povedala sogovornica in dodala: »Posledice poškodbe so za zdaj še neznane. Trenutno niti ne vemo, kaj točno vidi in na kakšen način, žal še ne govori, ampak glede na to, kakšna moč in volja po gibanju sta v njej, smo prepričani, da se bo borila. Šport ji pomeni vse in ravno ta jo bo spet dvignil na noge. Nikoli nisem podvomila o tem, da bi zmogla in bila ponovno aktiva. Zagotovo se bo vrnila k športnemu udejstvovanju, njen odnos do športa pa se bo zaradi poškodbe kvečjemu poglobil in utrdil. Tudi dr. Grabljevec je spodbudno dejal, da imajo športniki boljše možnosti za okrevanje.«

Lanina nesreča je bila za mamo Jožico hud šok, tudi zato, ker sta bili, odkar živita sami, izredno navezani ena na drugo. »S hčerko imava od nekdaj zelo lep odnos. Odkar se je ponesrečila, sem vsakodnevno v stiku s terapevti. Vsi člani družine jo redno obiskujemo, ne mine dan, da ne bi bil nekdo pri njej,« je dejala.

Ob koncu je mama Jožica še poudarila, da naj bo Lanina nesreča opomin vsem, ki na cesti, pri športu ali katerikoli drugi dejavnosti niso dovolj pazljivi. »Ni dovolj, da smo pri športu zaščiteni z ustrezno opremo. Lana je vedno poskrbela za varnost, tako v hribih kot na cesti, in se kljub temu poškodovala. Ne glede na vse je treba biti zelo pazljiv in pozornost popolnoma usmeriti na dejavnost, ki jo izvajaš, in se vsaj na tak način izogniti morebitni nesreči,« je sklenila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/17

torek

7/18

sreda

12/16

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Križe, 27. september 2022

Tradicionalni jesenski kros

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vabijo nove člane

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

RAZSTAVE / Škofja Loka, 28. september 2022

Razstavi Tomislava Brajnovića

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.

Gradnja šole se je ustavila / 08:49, 27. september

Če kdo te bo nategnil Slovenc. Tole je lahko na koncu katastrofa.

Janez Hrovat ne bo več kandidiral za župana / 07:31, 27. september

Pameten. Kaj se boš ukvarjal z neumnim narodom. Ni vredno živcev.

Ljubezen do rož odtehta vso skrb / 15:28, 26. september

VAUUU, to je pa res čudovito. Najlepša hiša kar sem jih kdaj videla.... No tudi nasproti nageljni - to mora dišat.

Stroški ogrevanja letos višji / 10:39, 26. september

Prejšn tedn zvečer sem dobil SMS, če rabim drva. Odpisal sem: NE !!!
Zjutraj slučajn pogledam čez okn, pa drv ni bilo več.

Stroški ogrevanja letos višji / 08:33, 26. september

»Če bi bilo po mojem, ne bi pokurila niti enega polena, ogrevali bi se tako kot nekoč, s čajem in dodatkom v njem, oblekli bi si več oblačil...

Samoplačniška fizioterapija na domu / 17:06, 25. september

Kaj je narobe z mojimi komentarji, da niso gor??? A preverjate, če je res, kolko vsak posameznik plačuje v z. blagajno poleg obveznega in dopolninega zavarovanja....