Ravnateljica Nuša Kern (s priznanjem) s sodelavkama, domžalsko podžupanjo mag. Renato Kosec in vodjo domžalske izpostave JSKD Matejem Primožičem / Foto: Alenka Klinar (Občina Domžale)

Najbolj kulturna šola je ...

... Osnovna šola Preserje pri Radomljah, kjer svojo vizijo gradijo na vzgoji in izobraževanju srčnega, uspešnega in odgovornega učenca.

Preserje pri Radomljah – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je letošnjo zaključno slovesnost projekta Kulturna šola 2021 (ta poteka že petnajsto leto zapored) pripravil v Ajdovščini, kjer so naziv kulturna šola podelili 75 slovenskim šolam, najbolj ponosna med njimi pa je letos Osnovna šola Preserje pri Radomljah, kjer so se razveselili naziva Najbolj kulturna šola 2021.

Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, na šoli sledijo viziji, ki sloni na vzgoji in izobraževanju srčnega, uspešnega in odgovornega učenca, ki se razvija ob spodbudi učiteljev in podpori staršev. Leta 2016  so že prejeli naziv Najkulturna šola v kategoriji »velike šole«. To priznanje jih je spodbudilo še k pestrejšemu kulturnemu življenju na šoli. Kulturna šola pa zanje ni le projekt, temveč način življenja. Kot pravijo, ni nujno, da je vsak njihov učenec odličnjak, vsi skupaj pa se trudijo, da bi vsak postal odličen človek.

»Vesela sem, da smo dobili to priznanje, saj že od vsega začetka, odkar je šola na tej lokaciji, stremimo k temu, da preko raznovrstnih krožkov in dejavnosti učencem omogočimo, da najdejo tisto, za kar so nadarjeni, radovedni in vztrajni. Za nas to priznanje predstavlja vrh uspeha vseh teh let. Pomembno se mi zdi, da so v te dejavnosti vključeni vsi učitelji in učenci, ki so tudi v času epidemije pripravljali prireditve znotraj razrednih skupnosti, kjer so vsi imeli priložnost sodelovati. Pred epidemijo smo na šoli vsak mesec organizirali kulturno prireditev ob aktualnih dogodkih, pa naj bo to šolska bralna značka ali nacionalni praznik. Vsako priložnost izkoristimo za to, da jo počastimo s kulturnim programom. Sledimo trendom in celostno stremimo k temu, da otrokom ponudimo možnost, da najdejo sebi primerno dejavnost, v kateri se začutijo in jo gojijo skozi celo življenje. Predvsem smo zelo pozorni na odnose v naši skupnosti. Spremljamo dinamike med učenci v razredih, za kar je potrebna tudi visoka stopnja zaupanja. Verjamemo, da je skupnost, v kateri se ljudje dobro počutijo drug ob drugem, tudi skupnost, ki se lažje in bolje uči. Za to se trudimo in vidim, da to tudi drži,« je ob prevzemu priznanja dejala ravnateljica Osnovne šole Preserje pri Radomljah Nuša Kern in priznala, da do zadnjega niso upali pomisliti, da bodo prejemniki tega priznanja, ki ima za njihovo šolo izreden pomen.

Na JSKD si želijo, da bi bil ta projekt spodbuda za tiste šole, ki kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti. Naziv Kulturna šola je doslej prejelo že več kot 300 osnovnih šol.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

megla
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

IZLETI / Brezje, 18. december 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...