Marjan Batagelj

Turistična sezona boljša od pričakovanj

Na Jezerskem turistični delavci ugotavljajo, da je bilo Jezersko za domačega gosta do začetka koronasituacije tipična izletniška destinacija, kar pa se je v času epidemije začelo spreminjati. S stališča turizma je Jezersko butična destinacija – in glede na videno in slišano želi to tudi ostati.

Jezersko – Tako Turistično-informacijski center (TIC) kot Turistično društvo (TD) Jezersko se strinjata, da so letošnjo pomladno turistično sezono začeli bolj klavrno, vendar se je že julija slika začela spreminjati. Tudi zaradi turističnih bonov so Slovenci odkrili Jezersko, vendar so jih potem v nadaljevanju prehiteli tujci. V TIC menijo, da so »absolutni zmagovalci« letošnjega poletja Nemci, Čehi in Belgijci, Nemci pa so bili tisti, ki so glede na statistiko prvega polletja ostali na Jezerskem več kot tri dni.

V kampu in glampingu Cvet gora ugotavljajo, da je bila njihova sezona več kot odlična. Slovenskih gostov je bilo v primerjavi s tujimi približno polovico. Profil njihovega gosta pa so pretežno umirjeni pari in družine, letos pa je bilo tudi veliko ljubiteljev gora, ki iščejo nastanitev za eno noč.

Se pa Jezersko poleg prenovljene Šenkove domačije ponaša tudi z butičnim hotelom Vila Planinka. V Šenkovi domačiji sta pred desetimi leti Polona in Andrej Karničar videla potencial in so se začeli ukvarjati s turizmom. Domačija je nedavno prejela tudi Steletovo nagrado, je izjemno zeleno usmerjena in je s strani ustreznih institucij prejela tudi certifikate in še kakšno dodatno priznanje na tem področju. Z nekaterimi ponudniki, kot je Šenkova domačija, tudi Jezersko postaja del zelene sheme slovenskega turizma, izvemo. Nedavno je luč sveta ugledala tudi kar debela knjiga Saše Roškar in Polone Zalokar z naslovom Šenkova domačija na Jezerskem, 500 let. Domačija beleži dobro poletno sezono, je bil pa tudi zanjo prihod korone šok brez primere, kot se izrazi Karničar.

Vila Planinka pa je dvema kapama, ki ji ju je podelil Gault & Millau Slovenija, ob bok postavila še pred kratkim prejeti Michelinov krožnik, kar daje veliko priznanje njihovi kulinariki.

Lastnik Vile Planinka Marjan Batagelj je v pogovoru s turističnimi novinarji ob zadnjem obisku Jezerskega ravno tako omenil turistične bone, a poudaril, da imajo v hotelu 23 sob, tako da ko so polne, so pač polne. Ko so Vilo Planinka odprli, so izrazito prevladovali tuji gostje, pravi Batagelj, potem pa je koronasituacija postavila stvari na glavo in je sedaj vsakih približno polovica. Tisti, ki želijo pri njih unovčiti turistične bone, pa enostavno iščejo naslednje možne termine. Čeprav je morda videti, da so najbolj zasedeni ob koncih tedna, dodaja Batagelj, so med tednom kar enako. »Takrat je bistveno več miru. Je pa res, da slovenski gost najprej pogleda vremensko napoved, in če je ta slaba, nastanitev stornira,« še pojasni.

Batagelj je tudi eden tistih, ki menijo, da bo po koncu trenutne situacije treba začeti v turizmu razmišljati drugače – splošno gledano. »Spreminjajo se struktura, navade, obnašanje gostov in veliko je pogojev, ki jih včasih ni bilo. Gost dejansko išče okolje, v katerem se počuti varno.« Mimogrede je nakazal, da se bo v prihodnosti Vili Planinka na Jezerskem pridružil nov turistični objekt, in sicer na mestu nekdanjega Hotela Kazina – v središču Jezerskega, kjer je sedaj neke vrste makadamsko parkirišče. Batagelj se že intenzivno ukvarja z dokumentacijo in razmišlja, da bodo v zvezi s tem v prihodnosti razpisali tudi arhitekturni natečaj, saj gre za najstarejšo veduto na Jezerskem. Rad bi tudi, da bi bil na koncu objekt skoraj neviden za prišleke in domačine, kar pomeni, da bi se zlil z okolico, da bi bili avtomobili »pospravljeni«, ravno tako servisni prostori. V prvi vrsti pa je o novem projektu začel razmišljati, ker Vila Planinka nima prave velnes ponudbe oziroma je z njo zelo omejena. Razmišlja tudi v smeri kongresnega turizma, primarno pa predvsem o centru dobrega počutja. Upa, da bi mu zamisel uspelo uresničiti v treh, štirih letih, kar bi bilo čudovito, še dodaja. Zaveda pa se, poudarja, da bo končni koncept soustvarjalo tudi Jezersko.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/5

nedelja

1/4

ponedeljek

-10/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...

Zimo pričakajmo pripravljeni / 18:57, 25. november

Dost imamo. Največ nesreč se zgodi pozimi z zimskimi gumami.Recimo zimskimi gumami NE!Jutri 15. novembra vsi pred parlament! Dost imamo te g...