Uroš Štefelin v družbi dveh Michelinovih zvezdic / Foto: arhiv organizatorja dogodka

Na presečišču treh kulinaričnih kultur (1)

Četrti Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu

Dnevi alpsko-jadranske kuhinje so stalnica pisanega kulinaričnega šopka na avstrijskem Koroškem. Na kulinaričnih dogodkih med 15. in 26. septembrom so se tudi letos srečali priznani gostujoči in domači kuharji; okoli štirideset izbranih proizvajalcev iz Furlanije, Benečije, avstrijske Koroške, avstrijske Štajerske in Slovenije pa je na poti okusov predstavilo svoje žlahtne izdelke. Turistično združenje Celovec je organiziralo več kot štirideset kulinaričnih dogodkov in tako na enem mestu združilo alpsko-jadranski prostor vrhunskih užitkov.

S kulinariko se je v tem času na t. i. užitkarskih jam sessionih srečevala tudi kultura, v lokalnih restavracijah pa so gostovali vrhunski kuharji in na krožnikih ljubiteljem okusov pojasnjevali svojo filozofijo alpsko-jadranske kuhinje. Poleg avstrijskega kuharja leta 2021 Maxa Stiegla (posestvo Purbach), so letos na Dnevih alpsko-jadranske kuhinje gostovali tudi slovenski kuharji Dejan Mastnak (Tri Lučke, Krško), Ksenija Mahorčič (restavracija Mahorčič, Rodik) in gorenjski kuharski mojster Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica). S svojo kuhinjo se je predstavil v restavraciji Sandwirth. Kakšen teden kasneje pa je izvedel še, da je Vila Podvin ohranila Michelinovo zvezdico, so ji pa Michelinovi inšpektorji letos dodali še eno, zeleno. Michelin Green Star oziroma zelena zvezda namreč nagrajuje restavracije za njihove trajnostne prakse.

Turistični novinarji smo se tokrat po dolgem času ob koncu tedna odpravili na dvodnevni obisk k sosedom. Prespali smo v simpatičnem hotelu Ibis Styles, od koder je do mesta in celovškega sejma, ki je gostil jesenski utrip, nekaj minut hoje. Hotel ima zadostno število kletnih parkirišč, sobe v hotelu so sicer bolj namenjene poslovnemu gostu, a ravno pravšnje tudi za nekoga, ki bi rad raziskoval Celovec peš ali s kolesom. Bogat zajtrk navduši še tako zahtevnega gosta, moderna zajtrkovalnica pa prijetno deluje na razpoloženje posameznika.

Ogledali smo si mesto, njegove tipične značilnosti, si v Landhaushofu privoščili domačo juho, dunajski zrezek ravno pravšnje velikosti z okusno prilogo ter zaključili v družbi jabolčnega zavitka z vaniljevo kremo. Brez tega v Avstriji pač ne gre.

Sledil je obisk pogovornega dogodka v eni izmed sejmskih hal z naslovom Identiteta na krožniku – ali zrezki, šnite, pašta – in basta! Uvod v temo je predstavila Petra Stolba (nekdanja direktorica agencije Österreich Werbung), nato je sledila razprava z Maxom Stieglom (kuharjem letošnjegaleta v Avstriji) in Žano Marjan (direktorico predstavništva STO na Dunaju), ki jo je prijetno prekrmarila z vezno besedo Mojca Mavec.

(Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj -11°

pretežno jasno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-13/-4

sobota

-18/0

nedelja

-16/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Dovje, 20. januar 2024

Čaj za dva

PRIREDITVE / Reteče, 20. januar 2024

Ponovoletni koncert

PRIREDITVE / Breznica, 20. januar 2024

Hodnik in otroška predstava O začaranem žabcu

GLEDALIŠČE / Visoko, 20. januar 2024

Norčije v spalnicah

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 10:50, 17. januar

"Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena. Kot so se zanjo borili partizani Cankarjevega bataljona. Na svobo...

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 22:55, 16. januar

Na avtocestnem priključku Šenčur je kakih 10 govedi in kakih 20 drobnice. Te živali nimajo nobenega zavetnega prostora. No, trenutno jih mra...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 09:56, 16. januar

Oh, Rozalija, Slovenijo so pokradli in izropali izključno LEVI neokapitalisti (bivši komunistični aparatčiki), ki so se hoteli važiti s svoj...

Zdravniki stavkajo, ljudje pa čakajo / 18:59, 14. januar

Problem je v tem, da zdravniki sami namerno ustvarjajo čakalne vrste. Če ne bi bili samoplačniki takoj na vrsti z obravnavo ali posegi, bi č...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 13:28, 14. januar

Pa sej tud v EU ni vse slabo, kakšen bo konec te jebene tvorbe bomo še videli? Mogoče..

Zgorel v ognju groze / 13:26, 14. januar

L. 43 bi domobranski pesnik že lahko vedel, da bo pesmi kmalu konec...

Zgorel v ognju groze / 09:06, 13. januar

Zgorel v ognju groze, Gorenjski Glas 18. december 2023 (dodatek: pesniški obletnici v letu 2023)Težko se je znebiti vtisa, da je duh?/ Čebin...