V jeseniški bolnišnici so včeraj predstavili pomen in način zgodnjega odkrivanja raka dojk. / Foto: Gorazd Kavčič

Oktober je obarvan v rožnato

V Združenju Europa Donna Slovenija vsako leto z različnimi dejavnostmi zaznamujejo rožnati oktober, mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk. Podobno kot v večini razvitih držav je rak dojk tudi pri nas najpogostejši rak pri ženskah. Ni pa to izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških.

Po podatkih Registra raka za Slovenijo iz leta 2018 je za rakom dojk zbolelo 1.516 žensk in 11 moških, umrlo pa 473 žensk in pet moških. Kot poudarjajo v Združenju Europa Donna Slovenija, je rak dojk dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti so izjemno pomembni predvsem ozaveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. V združenju poudarjajo, da v času pandemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva, da se je treba odzvati vabilom presejalnih programov in biti pozoren na morebitne zdravstvene težave.

»Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili od trideset do petdeset odstotkov primerov vseh rakov. Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju,« poudarjajo v združenju.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa Dora, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk in na katerega vsaki dve leti povabijo ženske med 50. in 69. letom. Redno mesečno samopregledovanje dojk prav tako pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk.

Letošnje aktivnosti potekajo pod sloganom Bodi in ostani zdrava!, saj želijo poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Zato so povabili članice Združenja Europa Donna Slovenija, bolnice in ozdravljenke, da tudi same postanejo del rožnatega oktobra in se vključijo s svojimi sporočili in nasveti, kaj one naredijo, da ostanejo zdrave.

Na Gorenjskem so v rožnato barvo osvetlili Gimnazijo Jesenice, paviljon v Ceconijevem parku v Bohinjski Bistrici, Kapucinski most v Škofji Loki ... Demonstracijo samopregledovanja ter promocijo preventivnih programov proti raku so že imeli v zdravstvenih postajah v Kranjski Gori in Žirovnici, danes dopoldne to poteka v Zdravstvenem domu (ZD) Jesenice, prihodnji torek dopoldne je načrtovano v ZD Radovljica in v sredo, 20. oktobra, dopoldne še enkrat na Jesenicah. V sredo, 13. oktobra, popoldne bo na aplikaciji Zoom predavanje Rožnata delavnica za zdravje dojk v organizaciji Zdravstvenovzgojnega centra Jesenice. Več o aktivnostih v oktobru lahko preberete na spletnem mestu Bodi in ostani zdrava.

V rožnatem oktobru se z donacijami odzivajo tudi podjetja. V Telekomu Slovenije so skupaj s Samsungom – že 14. leto zapored – uporabnikom ponudili dva »rožnata« mobitela, Združenju Europa Donna Slovenija pa bodo ob zaključku prodaje donirali deset tisoč evrov. Tudi Žito in Lidl Slovenija združujeta moči – s posebnim kruhom, poimenovanim Roza oktober, ki je nastal v Žitovih pekarnah in se prodaja v Lidlovih trgovinah. Do konca oktobra bosta od vsakega prodanega izdelka podjetji skupaj donirali 0,50 evra za podporo programu Roza, ki nudi psihosocialno podporo bolnicam, njihovim otrokom ter drugim svojcem obolelih za rakom dojk in raki rodil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/5

nedelja

1/4

ponedeljek

-10/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...

Zimo pričakajmo pripravljeni / 18:57, 25. november

Dost imamo. Največ nesreč se zgodi pozimi z zimskimi gumami.Recimo zimskimi gumami NE!Jutri 15. novembra vsi pred parlament! Dost imamo te g...