Kranjski mestni svetniki so soglasno sporočili v Ljubljano, da ne podpirajo referenduma in ustanovitve občine Golnik. / Foto: Gorazd Kavčič

Kranjski svetniki enotni: ne referendumu in občini Golnik

Kranjski mestni svetniki so po dveh urah in pol razprave na današnji izredni seji v državni zbor sporočili, da ne podpirajo razpisa posvetovalnega referenduma o novi občini Golnik, še manj pa njene ustanovitve.

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na današnji izredni seji soglasno podali negativno mnenje k predlogu za razpis posvetovalnega referenduma za ustanovitev občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj (MOK), ker ocenjujejo, da pobuda ne uživa širše javne podpore, morebitna nova občina pa ne bi zadostila pogoju finančne samostojnosti in razvoja. Mestni svet je prav tako sklenil, da nasprotuje ustanovitvi občine Golnik, saj škoduje interesom vseh občanov MOK, tudi prebivalcev sedmih krajevnih skupnosti, ki bi se povezale v morebitno novo občino. V primeru, da bo državni zbor vseeno razpisal referendum, predlagajo, da ga izvedejo na območju celotne MOK, referendumski izid pa naj ugotavljajo in upoštevajo za vsako posamezno krajevno skupnost – Golnik, Trstenik, Goriče, Predoslje, Tenetiše, Kokrica in Britof. Ob tem mestni svet državni zbor še opozarja, da bi morebitni referendum za ustanovitev občine Golnik »lahko sprožil neustavljiv proces drobitev občin«.

»Zadovoljen sem, ker smo potrdili enotnost, da nam je mar za ljudi in ne za morebiti izgubljenih deset milijonov evrov, kot je bilo omenjeno. Dajem obljubo, da bomo dobro delali še naprej, da ne bi več prišlo do takih pobud,« je po končanem glasovanju povedal župan Matjaž Rakovec, ki tudi sam izhaja z območja predlagane občine Golnik. Vseh pet sklepov, ki jih je predlagal, je bilo sprejetih brez glasu proti, saj je osamljena pobudnica nove občine Barbara Gunčar (SELRP) sejo protestno zapustila že pred glasovanjem z razlago, da tako ve, da bodo vsi podprli županove sklepe.

Pred tem je župan Gunčarjevi in njeni ekipi v precej čustvenem nastopu očital, da zavaja s podatki, da govori le o pričakovanih prihodkih nove občine (deset milijonov evrov letno), ne pa tudi o vseh njenih obveznostih, tudi tistih, ki bi prišle iz naslova delitvene bilance. Gunčarjeva pa je pred glasovanjem mestne svetnike zaprosila, da omogočijo ljudem, da se sami na referendumu odločijo, v kateri občini želijo živeti. »Danes se borite predvsem za to, da teh deset milijonov evrov ostane v Kranju,« je očitala svetniškim kolegom. Kot je bilo razbrati iz razprave drugih mestnih svetnikov, ki živijo na območju predlagane občine Golnik, pa si ti ne želijo odcepitve, takšno pa naj bi bilo tudi razpoloženje med občani. Več v torkovi tiskani izdaji Gorenjskega glasa.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-6/4

torek

-6/7

sreda

-2/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O soji in drugih zrnatih stročnicah

RAZSTAVE / Bled, 18. januar 2022

Bled – iz koledarja za leto 2022

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O »očetu surovega realizma« Bukowskem

PREDAVANJA / Naklo, 18. januar 2022

Maroko

OBVESTILA / Preddvor, 19. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

PREDAVANJA / Begunje, 19. januar 2022

Predavanje o pljučnici odpade

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

 

 
 

 

 
 
 

Zastave / 21:25, 17. januar

V opomin: Rdeče zvezde na zastavah in zvezde na drogovih, čeprav rumene, nad kostnico njihovih žrtev, tudi 9. partizanskih.(spomnimo: šele ...

Na območju Komne našli mrtvega planinca, enega še iščejo / 10:07, 17. januar

Gora ni nora ...

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva / 07:55, 15. januar

Ja nč, grem po kilo banan, mogoč bom mel srečo...

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva / 07:46, 15. januar

Alo komunjara stara, kdaj lahko pričakujemo par- nepar?

Cepljenje ostaja ukrep številka ena / 07:42, 15. januar

Trgovke so svojevrsten fenomen, od začetka " epidemije" delajo z necepljenimi in cepljenimi strankami..
Precepljen UKC s PCT pa v karanteni in izolaciji..

Mestni svet si je premislil / 22:33, 14. januar

Igralnica je slaba šola za življenje, sploh pa za mlade.

Mestni svet si je premislil / 20:34, 14. januar

Denar ne smrdi. V občinsko blagajno bo pa le nekaj kapnilo.