Kranjski župan Matjaž Rakovec je izredno sejo mestnega sveta, na kateri se bodo opredelili do predloga za razpis posvetovalnega referenduma o občini Golnik, sklical za četrtek. / Foto: Gorazd Kavčič

V Kranju izredna seja o občini Golnik

Kranjski župan Matjaž Rakovec pravi, da je pobuda za novo občino v škodo vsem prebivalcem mestne občine Kranj, v civilni iniciativi pa odgovarjajo, da je bila napaka, ker občine niso ustanovili že prej.

Kranj – Državni zbor je v petek pozval Mestno občino Kranj, da se do 2. novembra opredeli do predloga za izvedbo posvetovalnega referenduma za ustanovitev nove občine Golnik, ki so ga minuli četrtek v državni zbor vložili poslanci SMC, SDS, SNS ter italijanske in madžarske narodne manjšine s prvopodpisano Matejo Udovč (SMC). Skupina mestnih svetnikov je tako že zahtevala sklic izredne seje, ki jo bodo izpeljali v četrtek popoldne.

Vlagatelji predloga za razpis referenduma o občini Golnik so sicer v sporočilu za javnost zapisali, da so jih predstavljena dejstva in relativno dobro poznavanje delovanja večjih mestnih občin prepričala, da so težnje po izločitvi določenih naselij povsem upravičene in realne, hkrati pa so izpolnjeni vsi formalni in vsebinski pogoji za vložitev pobude o posvetovalnem referendumu – vse od števila prebivalcev, teritorialne zaokroženosti do zagotavljanja vseh drugih, z zakonom določenih javnih skupnih storitev. Na tej podlagi ocenjujejo, da bo občina Golnik v primeru njene ustanovitve povsem sposobna samostojno opravljati lokalne zadeve.

»Po predstavljeni finančni konstrukciji prihodkov in odhodkov proračuna bodoče občine (glavarina in ostali prihodki nasproti dolgu in ostalim izdatkom) je jasno, da se lahko nova občina, ob pravem vodenju, sčasoma bolj razvije, kot bi se v daljšem časovnem obdobju razvila znotraj obstoječe mes­tne občine,« so tudi utemeljili vloženi predlog. »Glede na vse razvojne potenciale, ki jih ima, bi se lahko relativno kmalu povsem približala najbolj uspešnim gorenjskim občinam, kot so Cerklje, Šenčur, Naklo, Preddvor, Tržič …« so med drugim še zapisali vlagatelji. Ob tem so tudi poudarili, da Kranj z izločitvijo severnega dela ne bi izgubil statusa mestne občine, prav tako bo še naprej ostal upravno, gospodarsko in kulturno središče gorenjske regije. Predlagatelji posvetovalnega referenduma upajo, »da bodo namen zainteresirane ciljne skupine prepoznali tudi ostali poslanci ter podprli naš predlog za izvedbo predlaganega referenduma«.

Rakovec: Nova občina bi bila najbolj zadolžena

Kranjski župan Matjaž Rakovec pa pravi, da finančna vzdržnost življenja in razvoja severnega območja Kranja ni zagotovljena. Prav tako se ne strinja, da je to območje glede investicij in razvoja zapostavljeno. »Prav v tem mandatu podeželskim območjem posvečamo veliko pozornosti. Računamo, da bo prav na območju severnih sedmih krajevnih skupnosti realizirano za okoli 26,6 milijona evrov investicij – največ GORKI2, prometnice, komunalna infrastruktura, obnova športnih objektov, vrtca, kulturnega doma, energetske sanacije, digitalizacija in tako naprej. Vse to pove, da je pobuda za novo občino slaba in vzbuja dvom, ali se predlagatelji zavedajo, kaj predlagajo. Menimo, da je v škodo vsem prebivalcem mestne občine Kranj,« je Rakovec v odzivu na vložitev predloga za razpis referenduma ponovil že znano stališče. Ob tem je vnovič opozoril, da bi bila po izračunih MOK nova občina Golnik zaradi izvedenega projekta GORKI2 na njenem območju že ob nastanku najbolj zadolžena slovenska občina s 1.149 evri dolga na prebivalca, medtem ko je zadolženost MOK konec lanskega leta znašala 321 evrov na prebivalca.

»Ocena možnih prihodkov nove občine je okoli 9,3 milijona evrov letno, prav toliko so ocenjeni stroški za delovanje oziroma izpolnjevanje izvirnih nalog občine (občinska uprava, družbene dejavnosti, gospodarske javne službe, kreditne obveznosti). Iz prihodkov tako ni videti denarja za investicije v višini štirih milijonov letno, kot računajo pobudniki, tudi če so še tako racionalni pri stroških. Veliko manj možnosti je tudi za pridobitev sredstev sofinanciranja Evropske unije ali države, kot jih ima mestna občina. Prav tako bi za začetek potrebovali investicijo v še eno devetletno osnovno šolo, saj podružnic, ki so vezane na osnovne šole v MOK, ne bi bilo več,« še opozarja Rakovec.

CI: Okoliške občine mnogo bolj razvite

V Civilni iniciativi (CI) S Kranj pa so zaradi vložitve predloga za razpis referenduma seveda zadovoljni. Njen član Martin Leskovar s Kokrice je spomnil, da ima pobuda za novo občino že sivo brado, saj je bila obravnavana v državnem zboru ob koncu prejšnjega stoletja. »V tem času so se ustanavljale občine iz okolice, ki so danes mnogo bolj razvite. Sodelujem v CI, ker vidim, da je bila takrat, da nismo ustanovili svoje občine, storjena napaka. Poglejte, kje so te občine danes; Cerklje so najbolj razvita občina v Sloveniji,« je dejal.

»Žal smo, podobno kot v prejšnjem primeru, deležni neosnovanih govoric in velike skrbi za našo prihodnost. Moja stranka NSi je v našem primeru v Kranju odločila, da nam bo slabše, in je glasovala proti. Mi pa vidimo v novi občini možnosti razvoja, podobno kot ga imata Naklo in Šenčur, in skladnega razvoja podeželja, kot ga podpira naša stranka NSi,« pa se je Leskovar odzval na odločitev poslancev NSi, katere član je tudi sam, da se ne podpišejo pod predlog za razpis referenduma. Predloga ni podprl tudi kranjski poslanec SDS Branko Grims, čeprav je velika večina poslancev največje koalicijske stranke svoj podpis prispevala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

0/6

ponedeljek

-6/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...