Andrej Tepina / Foto: osebni arhiv

Posvečaš se ritmu korakov

Andrej Tepina je bil vedno športnik, teči pa je začel pred šestimi leti. Hitro je ugotovil, da mu razdalje in čas predstavljajo izziv. Nedavno se je v Nemčiji udeležil t. i. teka okoli zidu, Mauerweglauf 100 Meilen Berlin. Letos so ga organizirali že devetič. »Udeležba na tem ultramaratonu je ogromna. Petsto tekačev, kar ni običajno. Kvota prijavljenih je zapolnjena v dveh dneh,« pripoveduje Tepina.

Andrej Tepina si je v Berlinu pritekel šesto mesto v skupni razvrstitvi, kar je zanj potrditev, da je dobro pripravljen. Konec oktobra načrtuje še udeležbo na 48-urnem teku v Švici. To bo spet poseben izziv, saj gre za drugačno »logiko« kot pri 24-urnem teku. Da ima kar pozitivno tremo, pove smeje, in da upa, da bodo razmere dopuščale, da se bo teka udeležil.

»Ko je kriza, si moraš reči, da bo bolje; in ko je bolje, se moraš zavedati, da bo tudi slabše.«

Ko je bil mlajši, je treniral smučanje, plezanje, tudi nogomet, ki mu je bil res ljub. Vmes ga je kratek čas zanimal hokej, po zaključku študija pa je prišlo neko obdobje, ko se ni ukvarjal z nobenim športom, prišel popolnoma iz forme in ugotovil, da tako ne bo šlo. »Vendar sem vedel, da moram najti nekaj, kar bom počel sistematično, drugače bom hitro zaključil,« pravi kleni Jezerjan Andrej Tepina. Drži se mota, da tekmuje zato, da trenira. In ker imajo tekači res veliko prireditev, se je odločil, da bo poskusil s tekom. Hitro je ugotovil, da mu razdalje in čas predstavljajo izziv. Najprej se je udeležil dveh polmaratonov, potem so prišli na vrsto maratoni in supermaratoni, leta 2017 pa se je že udeležil svojega prvega ultramaratona.

Tepina trenira šestkrat na teden. Enkrat ali dvakrat odteče daljšo razdaljo, tja do petdeset kilometrov. Takrat se odpravi na tekaški trening v »dolino«. Največkrat izbere za izhodišče Preddvor, včasih začne tudi na Brdu. Na vreme se ne ozira. Že od samega začetka pa razmišlja o udeležbi na Špartatlonu. Čas zanj bo prišel, je prepričan Tepina.

Do sedaj je bil njegov najdaljši tek Ultra Balaton na Madžarskem. »Dolg je 221 kilometrov. To je bil tudi prvi takšen preizkus zame. Tekel sem pod trideset ur znotraj časovne omejitve 32 ur.« Lani je podobno dolžino odtekel v Burgerlandu, kjer je znotraj 36 ur za 218 kilometrov potreboval slabih 27 ur. Nedavno pa se je vrnil iz Berlina. Avgusta se je namreč s spremljevalcema Primožem Šenkom in Iztokom Tonejcem udeležil t. i. teka okoli zidu, Mauerweglauf 100 Meilen Berlin. Tu je 160-kilometrsko progo pretekel v manj kot 17 urah, znotraj časovne omejitve tridesetih ur. Tekaška trasa je speljana po meji nekdanje zahodne enklave Berlina.

Letos so Mauerweglauf organizirali že devetič. »Udeležba na tem ultramaratonu je ogromna. Petsto tekačev, kar ni običajno. Kvota prijavljenih je zapolnjena v dveh dneh,« pripoveduje Tepina.

Primož Šenk se mu je pridružil na kolesu po prvih šestdesetih kilometrih.

Kako pa je videti tovrstna spremljava, nas je zanimalo. Se kaj pogovarjata, sta tiho …? »Odvisno od mojega počutja. Sem mu pa rekel, naj ne pričakuje, da mu bom odgovarjal, če bo govoril, me pa to ne moti,« se nasmehne Tepina. Kaj pa se njemu v tem času podi po glavi, smo radovedni naprej. »Nič kaj veliko. Posvečaš se ritmu korakov ...« Malce se zamisli. »Sem prebral kar nekaj knjig na to temo in spoznal, da ko je kriza, si moraš reči, da bo bolje; in ko je bolje, se moraš zavedati, da bo tudi slabše.« Ljudje različno reagirajo na ultramaratonce. Nekateri se vprašajo, čemu ves ta »mater«, kar ne odnehamo. »Tu kogarkoli – tudi sebe – težko preslepiš. To te mora res zanimati. Ker če ne vidiš jasnega cilja, potem v tem športu ne obstaneš,« zaključi prepričljivo.

Andrej Tepina si je v Berlinu pritekel šesto mesto v skupni razvrstitvi, kar je potrditev, da je dobro pripravljen. Konec oktobra načrtuje udeležbo na 48-urnem teku v Švici. To bo zanj poseben izziv, saj gre za drugačno »logiko« kot pri 24-urnem teku. Da ima kar pozitivno tremo, še smeje pove, in da resnično upa, da bodo razmere dopuščale, da se bo teka udeležil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...