Maturanti na kranjskih ulicah plešejo četvorko. (2003) / Foto: Monika Rogelj, Fototeka Gorenjskega muzeja

Strokovno šolstvo za nove potrebe

V preteklih treh desetletjih so tudi v gorenjskih srednjih šolah izvedli več programskih in organizacijskih sprememb. Šole so sledile potrebam na trgu dela ter poklicnim željam mladih.

Z ukinitvijo usmerjenega izobraževanja so se vrnile splošne gimnazije in matura, novi so bili programi strokovnih gimnazij. Najstarejša gorenjska srednja šola je leta 1990 spet dobila ime Gimnazija Kranj in se danes uvršča med najuspešnejše v slovenskem prostoru. Od šolskega leta 2010/11 ima tudi oddelek mednarodne mature. Začetki Gimnazije Franceta Prešerna segajo v šolsko leto 1996/97, ko se je na Ekonomski šoli Kranj začel program ekonomske gimnazije. Število dijakov se je hitro povečevalo in še posebno pozornost namenjajo dijakom športnikom. Leta 2007 se je šola preselila v sodobno stavbo na Zlatem polju in od leta 2013 deluje kot samostojni zavod.

Nekdanji šolski center Iskra je dobil novo ime – Srednja elektro in strojna šola Kranj. Leta 1994 so vpisali prve dijake v program računalniškega tehnika. Štiri leta kasneje je bila ustanovljena Tehniška gimnazija za elektrotehniko, mehaniko (danes mehatroniko) in računalništvo. V Kranju sta bili že leta 1989 združeni Gumarska šola ter Srednja tekstilna in obutvena šola, ker pa ni bilo vpisa, so bili do konca devetdesetih programi postopno ukinjeni. Leta 1996 so začeli izobraževati frizerje in s priključitvijo Gradbene šole je leta 2004 nastala Srednja poklicna in strokovna šola Kranj. Ta se je štiri leta kasneje s Srednjo trgovsko šolo in Ekonomsko šolo združila v Ekonomsko-storitveni izobraževalni center Kranj (ESIC). Leta 2013 je prišlo do povezave večjega dela kranjskih srednjih šol. Danes znotraj Šolskega centra Kranj delujejo samostojne enote Srednja tehniška šola, Strokovna gimnazija, Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola, Višja strokovna šola in Medpodjetniški izobraževalni center.

Srednja mlekarska in kmetijska šola Kranj je leta 1989 pridobila šolsko posestvo v Strahinju pri Naklem. Uvajali so nove poklicne in strokovne programe s področja vrtnarstva, cvetličarstva in živilstva. Leta 2006 je bila zgrajena šolska stavba s športno dvorano in šola je prerasla v Biotehniški center Naklo. Ta danes ponuja različne stopnje programov srednješolskega izobraževanja s področja hortikulture, naravovarstva, živilstva, podjetništva in upravljanja podeželja, od leta 2009 pa vključuje tudi strokovno gimnazijo in izobraževanje odraslih.

V Radovljici je bila leta 1993 Srednja gostinsko-turistična in ekonomska šola razdeljena na dva ločena zavoda. Nekaj let prej se je začelo izobraževanje za turistične tehnike, najprej na Srednji ekonomski šoli in od leta 2003 na Srednji gostinski in turistični šoli. Ta danes usposablja mlade za poklice s področja gastronomije, hotelirstva in turizma, z novim šolskim letom pa se začne še program kozmetični tehnik. Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica je v šolskem letu 2007/08 začela izvajati nov program medijski tehnik.

Gimnazija Jesenice je od leta 1993 delovala kot samostojen zavod. V sklopu Srednje šole Jesenice se je nadaljeval program zdravstvene nege, šolanje metalurških tehnikov je bilo ukinjeno, na novo pa je bil uveden program podjetniško poslovanje. S področja kovinarske stroke šola danes izvaja programe strojni tehnik in mehatronik-operater ter poklicni program pomočnik v tehnoloških procesih. Leta pa 2003 so dodali program predšolske vzgoje.

V Škofji Loki je leta 1992 Srednja družboslovno-jezikovna šola spet dobila ime Gimnazija. Splošna gimnazija je bila leta 2000 dopolnjena s programom klasične gimnazije, pet let kasneje pa dodan še evropski oddelek. V Šolski center Škofja Loka sta se povezali Srednja šola za strojništvo in Srednja šola za lesarstvo. Izobražujeta nižje in srednje poklicne ter strokovne in tehniške kadre s področja strojništva, kovinarstva, vzdrževanja avtomobilov ter lesarstva in tapetništva.

Sodobni tehnološki procesi, digitalizacija in spremenjen način življenja narekujejo več potreb po višje izobraženih kadrih in nove poklicne profile. Veliko je zanimanje mladih za nadaljevanje študija po poklicni maturi. Zato so gorenjski srednješolski centri nekatere programe nadgradili z višješolskim strokovnim izobraževanjem, pri čemer je poudarjeno praktično usposabljanje študentov in povezovanje z delodajalci.

Leta 1996 je bila ustanovljena današnja Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled, ki vključuje učni hotel Astoria. V Tehniškem centru Kranj so višješolske programe začeli izvajati leta 2005 in danes ponujajo študij za inženirje informatike, mehatronike in elektroenergetike. Kasneje so pridružili programe ekonomist, poslovni sekretar, varovanje in organizator socialne mreže, ki so jih od leta 2008 izvajali v ESIC. Z oblikovanjem Biotehniškega centra Naklo je bila ustanovljena Višja strokovna šola za program inženir kmetijstva in krajine, kasneje pa sta bila dodana programa naravovarstva in hortikulture. Na Visoki strokovni šoli Šolskega centra Škofja Loka imajo dijaki možnost nadaljevanja študija na področjih lesarstva in strojništva.

Zaradi pomanjkanja diplomiranih medicinskih sester se je na Jesenicah leta 2007 začel študij na Visoki šoli za zdravstveno nego, ki je do leta 2014 prerasla v fakulteto. Danes Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin ponuja dodiplomske in podiplomske študijske programe zdravstvene nege in fizioterapije.

V devetdesetih letih je bila edina visokošolska ustanova na Gorenjskem Fakulteta za organizacijske vede, ki se je leta 1998 preselila v novo stavbo na Zlatem polju. Danes izvaja raznovrstne študijske programe s področja menedžmenta poslovnih in delovnih procesov, kadrovskih izobraževalnih in informacijskih sistemov. V Kranju delujejo tudi zasebne višje strokovne šole in fakultete.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...