Na Gorenjskem je bila kot najbolj transparentna in odprta prepoznana Občina Kamnik.

Občine bi lahko bile bolj dostopne občanom

Prva raziskava odprtosti in transparentnosti slovenskih občin je pokazala, da imajo slovenske občine še precej možnosti za napredek, saj večina pri odpiranju svojega delovanja ni proaktivna, temveč zgolj sledi zastarelim praksam in neambiciozni zakonodaji. Med gorenjskimi občinami se je na lestvici sicer najbolje izkazal Kamnik.

Avtorji raziskave so rezultate zbrali na interaktivnem spletnem mestu https://
danesjenovdan.si/
lestvica-transparentnosti, kjer lahko občani vidijo, kako so se izkazale posamezne občine, in jih primerjajo z ostalimi občinami.

Kamnik – Ker nič manj pomembno vlogo kot vlada v naših življenjih igra lokalna samouprava, so na inštitutu Danes je nov dan z Organizacijo za participatorno družbo ter Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja izvedli raziskavo transparentnosti in odprtosti slovenskih občin – z namenom predstaviti dobre in slabe prakse ter podati priporočila, kako stanje izboljšati.

Pod drobnogled so vzeli vseh 212 slovenskih občin, analizirali pa so jih z 80 kazalniki, razdeljenimi v pet vsebinskih sklopov. Pri tem so zbrali podatke iz leta 2020, in sicer na podlagi občinskih spletnih mest, zakonodaje oziroma javno dostopnih dokumentov, kot so občinski poslovniki, pri enem od sklopov pa tudi z neposrednimi odgovori občin na poslane vprašalnike. Ocenjevali so transparentnost delovanja občinskega sveta, preglednost občinskih spletnih mest in dostopnost informacij, transparentnost in vključenost v postopke sprejemanja proračunov, dostopnost spletnih mest ter vključenost javnosti v delovanje občin.

Kot pravijo, zaključki kažejo skrb vzbujajočo sliko. »Večina občin pri odpiranju svojega delovanja ni proaktivna, temveč zgolj sledi zastarelim praksam in nizkim zakonskim standardom. Tudi kadar so podatki na spletnih mestih objavljeni, so pogosto skriti v zapletene labirinte hiperpovezav ali pa je na voljo le v več sto strani dolgih in zapletenih dokumentov. Kar 95 odstotkov občin pri pregledu vsebin ni doseglo niti polovice od 100 možnih točk, tudi najvišje ocenjena občina je dosegla le 67,2 točke. Občine tako v veliki meri ne omogočajo ustrezne participacije ali informiranja občank in občanov. Še bolj osupljivo je, da kar 168 občin na nekaterih področjih ne zadošča niti minimalnim zakonskim standardom,« so avtorji raziskave med drugim zapisali v svojem poročilu.

Izkazalo se je, da so se najbolje izkazale večje občine, torej tiste z višjim proračunom in večjim številom prebivalcev. Manjše občine so manj transparentne, so pokazali rezultati, je pa pri tem treba upoštevati verjetnost, da je v manjših občinah za razliko od urbanih središč spletno mesto manj prepoznan kanal obveščanja, zato je tam na voljo manj informacij, nizko število točk pa je lahko tudi posledica nezadostnih kadrovskih kapacitet in finančnih sredstev.

In kako so se v raziskavi izkazale gorenjske občine? Rezultati so naslednji: 6. Kamnik, 7. Škofja Loka, 8. Medvode, 17. Radovljica, 24. Žirovnica, 28. Komenda, 29. Kranj, 32. Bohinj, 38. Bled in Tržič, 49. Cerklje na Gorenjskem, 56. Jesenice, 58. Jezersko, 61. Trzin, 65. Železniki, 70. Gorje, 81. Lukovica, 82. Kranjska Gora, 93. Preddvor in Šenčur, 111. Žiri, 116. Gorenja vas - Poljane in Mengeš, 133. Vodice, 153. Domžale, 174. Moravče in Naklo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

2/5

četrtek

2/6

petek

-4/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PREDAVANJA / Gorenjska, 4. december 2021

O knjigah, ki govorijo o pandemiji

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Na Obli gorici postavili šest telovadnih točk / 12:40, 1. december

Super. Dodatna točka za vandalizem.

Lestvica najbogatejših sto / 11:19, 1. december

Jest sem koj za Pogačarjem in Oblakom, 103 mesto..

Kmalu gradnja težko pričakovane ceste / 20:46, 30. november

Obeti so, upajmo, da bodo tudi v najkrajšem možnem času realizirani. Take zadeve se vlečejo že predolgo, enako kot z avtobusno postajo v Kra...

Včeraj glasovali o referendumu / 20:29, 30. november

Občin v Sloveniji je že tako veliko preveč. Vsekakor pa verjamem, da bi se lahko na občinskih sejah dogovorili o vsem kar moti trenutne ljud...

Občina Lesce - Begunje, množična podpora! / 10:06, 30. november

Gre za razvoj Lesc. Predvsem za območje v lasti TD Šobec. Načrti so veliki; z novo občino bodo lažje dosegljivi tudi z Evropskim denarjem. Srečno.

Alkohol v luči epidemije / 09:38, 30. november

A Vasko je bil tudi med govorci?

Konec tedna kongresa dveh strank / 09:37, 30. november

Ljudmila bo nova predsednica Slovenije, Tonin in NSI pa zgodovina..