Gabrijela Zupan je številnim ostala v spominu kot nepozabna šolska kuharica.

Za malico teknila tudi zaseka

Gabrijela Zupan - Vršanova Jela, nepozabna šolska kuharica so naslovili razstavo v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled, na kateri so predstavili delo šolske kuharice na Podružnični osnovni šoli (POŠ) Ribno in njene malice v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Septembrsko domoznansko razstavo so se v knjižnici na Bledu odločili posvetiti Gabrijeli Zupan, zdaj že upokojeni šolski kuharici v POŠ Ribno. »Vedno se trudimo predstavljati domačine, ki medijsko niso izpostavljeni, a so nam lahko zgled. Gabrijela Zupan je prav gotovo tista 'mala' in pozabljena posameznica, ki je na najboljši možni način polepšala šolske dni učencev POŠ Ribno,« je pojasnil avtor razstave Damjan Mulej in dodal, da je odločitvi, da razstavo posvetijo prav njej, botrovalo tudi dejstvo, da je Slovenija letos evropska gastronomska regija. Kot je še poudaril, je Gabrijela Zupan izredna osebnost, ki je življenju v svojem kraju dala poseben pečat. »Goji vrednote, ki jih v današnji družbi vedno težje najdemo. Skrbnost, delavnost, srčnost, skromnost, lojalnost, solidarnost in prijaznost je le nekaj besed, ki jo opisujejo.«

Damjan Mulej je prepričan, da gotovo ni nikogar, ki bi obiskoval osnovno šolo v Ribnem med leti 1973 in 1990 in se ne bi spomnil kuharice Jele in njenih okusnih malic. »Bile so preproste, a odlične, naravne in zdrave, obogatene z zelenjavo s šolskega vrta in nekatere za današnji čas nenavadne.« Kot se spominja Gabrijela Zupan, je na dan včasih pripravila tudi po sedemdeset malic, pri čemer je veliko zelenjave in sadja pridelala kar na šolskem zelenjavnem vrtu in v sadovnjaku. Zelenjavni vrt je bil precej večji kot danes, na njem pa so gojili predvsem zelje, paradižnik in črno redkev, v sadovnjaku pa so obirali jabolka. Paradižnik in jabolka so skladiščili v šolski kleti, kjer se je paradižnik obdržal vse do novega leta, je razložila Gabrijela Zupan in dodala, da je z rezinami paradižnika obogatila razne namaze, ki so jih postregli z rezino kruha, med katerimi ni bila nič nenavadnega niti zaseka, ki je danes verjetno večina otrok sploh ne bi poskusila. »Takrat pa so otroci vse radi jedli in pogosto so prišli še po dodatek,« se posmeje Gabrijela Zupan. Za malico je večkrat pripravila tudi enolončnice in juhe z zelenjavo z vrta, dvakrat tedensko pa je pripravljala mlečne malice, kar so imeli otroci sploh radi, se spominja. Številnim otrokom je ostal v spominu tudi njen ribezov sok. V bližini šole sta bila namreč dva nasada ribeza. »Pred začetkom počitnic so ga obirali učenci skupaj z učiteljicami. Letno je skuhala do petdeset litrov ribezovega soka in tudi na ta način zmanjšala stroške za malice,« je pojasnil Mulej. Sami so v šoli v veliki kadi v kleti kisali tudi zelje s šolskega vrta. »Takrat je bila lokalna hrana, ki je danes tako popularna, samoumevna; v trgovinah so bila namreč živila tako draga, da smo se morali znajti,« se posmeje Gabrijela Zupan.

Za delo v šolski kuhinji je morala opraviti zgolj tečaj, sicer pa se je kuhati naučila sama doma. Še danes hrani že zelo obrabljeno knjižico z recepti in načrti za šolske malice, navdih za jedi je našla tudi v Veliki sodobni kuharici iz leta 1956. Kar ni pridelala sama oziroma kar ni dobila pri okoliških kmetih, je kupovala v trgovini Špecerija Bled. »Naročeno na debelo so ji pripeljali, živila za porabo naslednjega dne, na primer sir in salamo, je šla nabavit sama, na začetku še z mopedom, šele kasneje z avtomobilom,« je razložil Mulej. Kruh in ostale pekovske izdelke so ji dostavljali iz Žita v Lescah. »Ker kruh ni bil narezan, ga je morala za vse narezati ročno,« je poudaril Mulej in dodal, da dolgo časa ni imela niti pomivalnega stroja, zato je morala vso posodo pomiti ročno. Čeprav je bilo dela veliko, pa se let v šolski kuhinji spominja z veseljem, nam je še zaupala Gabrijela Zupan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...