Nina in Rok Zelenko sta iz rok predsednika ZDSLU Zorana Pozniča prevzela nagrado za življenjsko delo za družino Zelenko.

Likovna umetnost zavzela Kranj

Z današnjim sprehodom po razstaviščih se bo začel deseti Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj, na katerem se bodo s svojimi deli predstavili sto štirje avtorji iz šestindvajsetih držav. Osrednja tema festivala je Urbani pejsaž, razumeti naturo.

Oktober je v Kranju že po tradiciji čas za Mednarodni festival likovnih umetnosti – letos že desetič po vrsti. Letošnja osrednja tema Urbani pejsaž, razumeti naturo je še kako aktualna in je v več pogledih »pisan na kožo« času, v katerem živimo. Kot je dejal idejni pobudnik in umetniški vodja festivala akademski slikar Klavdij Tutta, tema spodbuja razmislek o današnji bivanjski kulturi kot taki in njeni vpetosti v naravo. »Teme o tem, kaj pri tem človek dela prav in kaj narobe, so večplastne, tako arhitekturne kot okoljevarstvene, predvsem pa na različne načine povezane s planetom. Nekateri ustvarjalci urbani pejsaž v povezavi z naturo vidijo idealistično, kot pravljico, mogoče je njihov odnos do tega nekoliko iščoč, hkrati pa se bojimo taljenja ledenikov, segrevanja ozračja, naravnih ujm, ki jih prva dva posredno povzročata. Na eni strani torej veselje in na drugi strah prepoznavamo tudi v likovnih odgovorih sodelujočih avtorjev,« poudarja Tutta.

Poleg Likovnega društva Kranj, ki je osrednji organizator festivala, pri njegovi realizaciji sodelujejo še Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo, Gorenjski muzej, ZDSLU in še nekateri drugi deležniki v kulturnem življenju mesta. »Gorenjski muzej že od vsega začetka sodeluje pri festivalu tudi z odkupom nagrajenega dela gorenjskega avtorja, z veseljem pa ponudimo tudi galerijske prostore muzeja,« je v upanju po nadaljevanju sodelovanja na novinarski konferenci povedala direktorica muzeja Marjana Žibert, župan Matjaž Rakovec je poudaril pravi naslov festivala, saj ima Kranj tako značilno urbano veduto kot zeleno krajino tako rekoč v mestu. Direktor Zavoda za turizem in kulturo Klemen Malovrh se je strinjal s pomembno vlogo festivala pri kulturnem utripu mesta, saj privablja pomembne goste in ustvarjalce iz širše Slovenije in tujine. Kot pomembno manifestacijo tako v smislu kulturnega turizma kot predstavljanja aktualne umetnosti širši publiki pa festival vidi tudi predsednik ZDSLU Zoran Poznič, ki je ob tej priložnosti podelil tudi nagrado za življenjsko delo družini Zelenko oziroma očetu Karlu ter njegovima sinu Roku in hčeri Nini Zelenko.

Na tokratnem festivalu sodelujejo 104 avtorice in avtorji iz 26 držav, njihova dela pa bodo na ogled na 17 različnih razstaviščih. Največja razstava likovnih del, od klasičnega slikarstva in kiparstva, različnih grafičnih tehnik do prostorskih objektov, instalacij, videa …, bo na ogled v Mali galeriji, vseh galerijah Gorenjskega muzeja, Galeriji Prešernovih nagrajencev, Galeriji Kranjske hiše in Kavarni Khislstein 12.56, v razstaviščih Layerjeve hiše, Stolpu Škrlovec, Cafe galeriji Pungert in na plakatnih mestih TAM-TAM v Mergentalerjevi ulični galeriji in v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico.

Širok izbor avtorjev iz slovenskega prostora je pripravila osrednja selektorica festivala Nina Jeza, nekaj avtorjev je k razstavljanju dodatno povabil Klavdij Tutta, člani domačega Likovnega društva Kranj pa so bili izbrani na internem natečaju. Mednarodni program so tokrat pripravili s pomočjo tujih svetovalcev in umetnostnih kritikov, ob izboru pa so upoštevali tudi različne umetniške pristope in tehnike.

Osrednji pohod po galerijah bo ob upoštevanju pogoja PCT danes, v petek, 1. oktobra, z začetkom ob 17. uri. Začel se bo pred Malo galerijo, zaključil pa se bo s podelitvijo festivalskih nagrad in priznanj. Tudi letos so skozi ves oktober v načrtu strokovna vodenja po razstaviščih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...