Kdo bo nosil odgovornost

V Sloveniji je 21 odlagališč inertnih odpadkov, od katerih jih pred dvema letoma osem še ni bilo zaprtih, zaradi prepočasnega zapiranja pa je reagiralo tudi Sodišče EU. Do danes nerešeno ostaja le še vprašanje Suhadol, rok za zaprtje pa poteče oktobra prihodnje leto.

Tudi danes, leto do poteka roka, še ni povsem jasno, na kakšen način se bo odlagališče saniralo, tematika pa je dodobra pretresla občino, ki ima zaradi tega že nekaj mesecev blokiran račun. Kot Damoklejev meč v zraku visi realizacija inšpekcijske odločbe z odvozom 105 tisoč ton odpadkov. Glede na ponudbi, ki sta prispeli na razpis inšpektorata, bi odvoz stal slabih deset milijonov evrov – vsota, ki krepko presega letni proračun občine.

A kot je bilo slišati na zadnji seji občinskega sveta, odvoz odpadkov za EU sploh ni sprejemljiv in je tako edini možen način sanacije s prekritjem. Kot je znano, so se temu v preteklosti v Komendi izogibali, saj bi se moral v tem primeru izvajati desetletni monitoring vplivov na okolje, kar pomeni, da vsaj toliko časa tam ne bi bila možna gradnja objektov. Na tem območju imajo namreč zemljišča tri zasebna podjetja, občina pa s strani države potrjen občinski podrobni prostorski načrt, ki gradnjo dopušča.

V Komendi poudarjajo tudi, da od 21 odlagališč v nobenem drugem primeru za upravljavca ni bila določena občina. Poleg tega Komenda v času nastanka inertnih odpadkov v Suhadolah sploh ni bila samostojna občina, temveč še del občine Kamnik, lastniki zemljišč na območju pa so še tri zasebna podjetja, ki pa niso bila vključena kot stranke v postopku. Tudi zato bodo preverili, ali je bila občina za upravljavca sploh določena upravičeno.

Je občina res edina odgovorna za nastalo situacijo ali pa bi država v strahu pred visokimi odškodninami, ki sledijo, če odlagališča ne zapremo pravočasno, odgovornost rada naprtila občini? Na občinski upravi, kjer so prepričani, da velik del odgovornosti nosi država, svoj prav iščejo tudi po pravni poti. Kot je na zadnji seji ocenila direktorica občinske uprave Majda Ravnikar, je ministrstvo v tem času naredilo precej več postopkovnih napak kot pa občina, ki po mnenju direktorice sedaj rešuje zagato. Kot naj bi po besedah Ravnikarjeve ocenil inšpektor pristojnega inšpektorata, naj bi bila občina talec države.

Težavam navkljub v Komendi menijo, da se stvari razpletajo in menda za občino dokaj ugodno. Vprašanje pa je, kako se bo zgodba končala in kakšne posledice bo pustila pri nadaljnjem razvoju občine.

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.