Letošnji matički so doma na Loškem odru v Škofji Loki in v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah. / Foto: Matej Maček

Matički so doma na Gorenjskem

Zmagovalna predstava letošnjega Linhartovega srečanja je Antigona v New Yorku v izvedbi Loškega odra iz Škofje Loke. Na Gorenjsko odšli vsi matički – na Loški oder in v Gledališče Toneta Čufarja.

Postojna – Da je bil Linhart, po katerem se imenuje festival ljubiteljskih gledališč, doma iz Radovljice, je znano, da je Gorenjec tudi njegov Matiček iz veseloigre Ta veseli dan ali Matiček se ženi, ki je posodil ime za osrednjo nagrado najboljšim igralkam, igralcem in predstavam, smo prepričani od sobote naprej. Če ne drugega, razdalje so se v prispodobi nekoliko zmanjšale od tistih v Linhartovem času, so se matički za leto dni naselili v naše kraje, v Škofjo Loko in na Jesenice.

V soboto so na že 59. Linhartovem srečanju, festivalu ljubiteljskega gledališča pod okriljem JSKD, ki se tradicionalno odvija v Postojni, namreč najboljšim podelili letošnje matičke. Selektor igralec Miha Golob si je skupaj ogledal 32 predstav iz Slovenije in zamejstva in v tekmovalni program festivala – lani je namreč Linhartovo srečanje zaradi epidemije odpadlo – izbral najboljše ljubiteljske predstave gledaliških sezon 2019/2020 in 2020/2021. V tekmovalnem sporedu je bilo na ogled sedem predstav, ki jih je ocenjevala strokovna žirija v sestavi Marijana Brecelj, gledališka in filmska igralka, Zala Dobovšek, dramaturginja, ter Tatjana Peršuh, gledališka režiserka. Gledališče Toneta Čufarja je gostovalo z dvema predstavama, in sicer Vozi, Miško Dušana Kovačeviča v priredbi in režiji Gregorja Čušina in Fetiš na putr Nike Brgant, Saše Dudiča in Gregorja Robiča v režiji Vida Klemenca, Loški oder pa se je predstavil s predstavo Antigona v New Yorku Janusza Glowackega v režiji Matjaža Šmalca. Obe Gorenjski gledališči sta pobrali vse razpoložljive matičke in še tri posebna priznanja.

Matička za najboljšo predstavo v celoti je komisija podelila sijajni predstavi Antigona v New Yorku v izvedbi Loškega odra Škofja Loka. Matičke so prejeli še igralci iz taiste predstave: Jan Bertoncelj za vlogo Policista ter Bojan Trampuš in Matej Čujovič za igralski dvojec v vlogah Saše in Bouhce. Dvojnega matička sta prejela tudi Sašo Dudič in Gregor Robič za igralski dvojec v predstavi Fetiš na puter. Žirija je podelila še tri posebna priznanja, dve od teh so prejeli ustvarjalci Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, in sicer predstava Vozi, Miško za ansambelsko usklajenost ter Nika Brgant, Sašo Dudič in Gregor Robič za avtorski pristop za predstavo Fetiš na puter. Priznanje si je priigrala tudi Petra Krančan za vlogo Anite v predstavi Antigona v New Yorku Loškega odra.

O kakovosti predstav se je prepričala tudi strokovna žirija, ki je imela zahtevno delo pri ocenjevanju predstav in izbiri tistih, ki so pokazali največje presežke. »Predstave, ki so nas najbolj nagovorile, so predstave s čistim in jasnim sporočilom in izvedbo in so tudi prejele priznanja in matičke za svoje dosežke. Hvala in čestitam,« je povedala Marijana Brecelj, igralka, predsednica strokovne žirije, ki je v slikovitem tonu dodala: »Skupaj s sožirantkama smo skoraj idealno usklajeno plule skozi vseh sedem predstav in varno pristale na končnem privezu.«

Največ nagrad na Loški oder

Žirija je za najboljšo prepoznala predstavo Antigona v New Yorku Janusza Glowackega v izvedbi in produkciji Loškega odra iz Škofje Loke. »Predstava tudi po tridesetih letih od nastanka izvrstno ujame aktualnost te drame. Adut uprizoritve je med drugim njena dramaturška večplastnost, saj vzporedno problematizira aktualna družbenopolitična vprašanja o socialni izključenosti manjšin in nasilja, sočasno pa razkriva tudi skrajno intimne in temeljne postulate človekove eksistence,« je poudarila žirija. Isti predstavi gre tudi matiček za moško vlogo, ki ga je prejel Jan Bertoncelj za upodobitev lika Policista. »Njegova vizualna uniformiranost in izčiščena dikcija sta predirljivi in surovi, a vendar nadvse verjetni,« je zapisala žirija. Igralski presežek sta v Antigoni v New Yorku po mnenju žirije prikazala tudi Bojan Trampuš in Matej Čujovič, ki sta si priigrala matička za igralski dvojec za vlogi dveh newyorških brezdomcev Saše in Bouhce, ki sta kot karakterja kot dan in noč, a ravno v tej raznolikosti najdeta impulz za igralsko prepletanje in dopolnjevanje. Vlogi sta ustvarila z navidezno lahkotnostjo, ki pa jo poganja izjemno natančna in premišljena notranja razčlenjenost zapletenih psiholoških stanj.

Ali kot smo o njuni igri zapisali ob lanski premieri: »Bojan, ki s to vlogo beleži trideset let umetniškega ustvarjanja, in Matej sta preprosto izjemna. Zadnjih deset, petnajst let smo čakali na njun tovrstni angažma, kot odrska partnerja sta večji del predstave v središču pozornosti, Bojan umirjen, izobražen, zanesljiv, Matej vzkipljiv, prebrisan, prilagodljiv, nagnjen k nakladanju. Kakšen tandem! Imamo občutek, da v vživljanju v lika podzavestno vplivata eden na drugega, da iz sebe iztisneta najboljše.«

Matiček za igralski dvojec je šel tudi v roke Saše Dudiča in Gregorja Robiča za vlogi v predstavi Fetiš na puter v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja, v kateri odigrata tako rekoč diametralno nasprotna karakterna lika.

Poleg matičkov je žirija podelila še posebna priznanja, Petra Krančan ga je prejela za vlogo Anite v Antigoni v New Yorku, in sicer za upodobitev pretresljive podobe brezdomke, ki se spopada z neizprosnostjo newyorškega »nevidnega« vsakdana. Drugi dve priznanji sta šli v roke ustvarjalcem Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, predstava Vozi, Miško za ansambelsko usklajenost, »saj številna odrska zasedba v uprizoritvi ves čas ohranja in nadgrajuje čvrsto medsebojno dinamiko in premišljen čut za kolektivnost.« Žirija pa je nagradila tudi ustvarjalce predstave Fetiš na puter istega gledališkega ansambla, saj je ocenila, da je kolektiv treh avtorjev izvirnega besedila Fetiš na puter, to so Nika Brgant, Sašo Dudič in Gregor Robič, ustvaril tekočo, psihološko prepričljivo in razgibano odrsko predlogo o nenavadni situaciji, ki jo povzroči večurna ujetost dveh likov v pokvarjenem dvigalu.

Na festivalu so podelili tudi Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020. Od gorenjskih gledaliških ustvarjalcev so jih prejeli Bojan Trampuš (2020) in Andrej Šubic (2019) ter Mira Bolte (2019).

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/4

torek

-6/7

sreda

-2/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O soji in drugih zrnatih stročnicah

RAZSTAVE / Bled, 18. januar 2022

Bled – iz koledarja za leto 2022

PREDAVANJA / Gorenjska, 18. januar 2022

O »očetu surovega realizma« Bukowskem

PREDAVANJA / Naklo, 18. januar 2022

Maroko

OBVESTILA / Preddvor, 19. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

PREDAVANJA / Begunje, 19. januar 2022

Predavanje o pljučnici odpade

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

 

 
 

 

 
 
 

Zastave / 21:25, 17. januar

V opomin: Rdeče zvezde na zastavah in zvezde na drogovih, čeprav rumene, nad kostnico njihovih žrtev, tudi 9. partizanskih.(spomnimo: šele ...

Na območju Komne našli mrtvega planinca, enega še iščejo / 10:07, 17. januar

Gora ni nora ...

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva / 07:55, 15. januar

Ja nč, grem po kilo banan, mogoč bom mel srečo...

Vse za nemoteno delovanje gospodarstva / 07:46, 15. januar

Alo komunjara stara, kdaj lahko pričakujemo par- nepar?

Cepljenje ostaja ukrep številka ena / 07:42, 15. januar

Trgovke so svojevrsten fenomen, od začetka " epidemije" delajo z necepljenimi in cepljenimi strankami..
Precepljen UKC s PCT pa v karanteni in izolaciji..

Mestni svet si je premislil / 22:33, 14. januar

Igralnica je slaba šola za življenje, sploh pa za mlade.

Mestni svet si je premislil / 20:34, 14. januar

Denar ne smrdi. V občinsko blagajno bo pa le nekaj kapnilo.