Slivov zavitek in ovsene ploščice

Slive uporabimo za marmelado ali krompirjeve cmoke, a kako dobre so šele, če iz njih pripravimo zavitek.

Za pripravo skutnega zavitka s slivami potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 250 g skute, 100 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlici zdroba, 80 g sladkorja, 1 limono, 300 g svežih sliv, pol žličke cimeta, 1 jajce za premaz, po želji še 1 pest mandljevih lističev za posip.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto in jogurt. Dodamo limonino lupinico in sok ene limone, jajce, zdrob in sladkor. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes.

Slivam odstranimo koščice ter jih narežemo na tanjše krhlje. Listnato testo razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga s skutnim nadevom in nanj razporedimo narezane slive. Po vrhu potresemo s cimetom. Robove testa zapognemo navznoter in zvijemo v zavitek. Zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem in po želji potresemo še z mandljevimi lističi. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

Za pripravo ovsenih ploščic s čokolado potrebujemo: 2,5 skodelice ovsenih kosmičev, 1 skodelico kokosove moke, tri četrtine skodelice arašidovega masla, 2 žlici masla, 1 vaniljev sladkor, tri četrtine skodelice sladkorja, pol žličke pecilnega praška, ščep soli, 1 jajce, 1 pest suhih marelic, 250 g temne čokolade.

Kokosovo moko stresemo v ponev in jo prepražimo toliko, da zadiši in se rahlo obarva rumeno. Nato skupaj zmešamo kokosovo moko, ovsene kosmiče, vaniljev sladkor, sladkor, pecilni prašek, sol, arašidovo maslo, stopljeno maslo in jajce ter na koščke narezane suhe marelice. Dobljeno zmes prenesemo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Zmes z rokami pritisnemo ob dno, da se sprime. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut. Čokolado stopimo in prelijemo čez pečeno zmes v pekaču. Ohladimo in narežemo na kocke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

0/6

ponedeljek

-6/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...