Učence Osnovne šole Železniki je obiskal pisatelj in ilustrator Ivan Mitrevski. / Foto: arhiv šole

Vzgajajo bralce

Ob začetku bralnega leta v okviru Bralne značke so letos prvošolcem kot spodbudo za branje razdelili slikanice Ponikalnice Miroslava Košute z ilustracijami Suzi Bricelj.

Branje za bralno značko se vsako leto uradno začne 17. septembra, na dan rojstva in smrti Franceta Bevka, na katerega zato zaznamujemo dan zlatih knjig. Po njegovih besedah je namreč »dobra knjiga zlata knjiga«. Na ta dan so med slovenske prvošolce razdelili kar 25.500 slikanic, letos je bila to zbirka ugank Miroslava Košute Ponikalnice. Na nekaterih šolah pa ob tej priložnosti gostijo tudi slovenske avtorje.

Posebno slovesno ob začetku branja za Bralno značko je bilo tako letos tudi v Osnovni šoli Železniki, kjer je učence dveh prvih razredov v Železnikih in podružnične šole v Selcih obiskal pisatelj in ilustrator Ivan Mitrevski. »Za nas je bilo veliko presenečenje, ko nam je Društvo Bralna značka Slovenije ponudilo obisk slovenskega avtorja, in seveda smo bili navdušeni,« je pojasnila knjižničarka Katarina Primožič. »Ko je začel risati in zraven pripovedovati, kakšen je njegov slog risanja, je kar naenkrat vse potihnilo in otroci so ga poslušali z odprtimi usti,« je opisala vtise s srečanja in dodala, da je z otroki takoj vzpostavil sproščen ter obenem pristen in iskren stik. »Na tak način jih je prav vse pritegnil k sodelovanju, da so navdušeno dvigovali roke.« Na koncu je otrokom predstavil še svojo slikanico Kdo se boji zobozdravnikov. »Prepričana sem, da jih je prav vse navdušil za branje. Med drugim jim je zaupal, da je tudi sam že kot otrok rad bral in da tako postaneš bralec za vse življenje.«

Katarina Primožič je ob tem spomnila, da Bralna značka letos praznuje 61. rojstni dan. Veseli jo, da se društvo Bralna značka že toliko let trudi iz mladih narediti bralce. »Oni sejejo, vsi pa potem skupaj z njimi žanjemo,« je njihova prizadevanja slikovito strnila Katarina Primožič. Otroke že takoj ob vstopu v 'družino' Bralne značke obdarijo s knjigo, najbolj prizadevne, ki vsako leto opravijo bralno značko, pa obdarijo tudi ob zaključku s knjigo iz zbirke Zlata bralka, zlati bralec. Bralna značka po podatkih Društva Bralna značka Slovenije vsako leto k branju pritegne okrog 140 tisoč bralcev oziroma okrog sedemdeset odstotkov vseh osnovnošolcev, ki berejo pod okriljem več kot sedem tisoč mentorjev. Vsako leto se tako nabere za več kot pol milijona prebranih knjig.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/26

nedelja

14/28

ponedeljek

13/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.