Zmago Skobir se poslavlja s položaja poslovodnega direktorja. / Foto: Tina Dokl

Skobir se poslavlja s položaja direktorja Fraporta

Poslovodni direktor Fraporta Slovenija se po štirinajstih letih vodenja družbe poslavlja s položaja. Vodenje družbe bo prevzela Babbet Stapel.

Zgornji Brnik – Zmago Skobir, direktor Fraporta Slovenija, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika, se po 14 letih vodenja poslavlja s položaja. Kot je pred dnevi poročal časopis Delo, bo do konca prihodnjega leta v podjetju ostal kot prokurist in svetovalec upravi.

Skobir se je takrat še Aerodromu Ljubljana pridružil leta 2002, najprej kot svetovalec upravi, leto kasneje je postal član uprave, leta 2007 pa je prevzel mesto predsednika uprave podjetja. Odgovoren je bil za prometno-tehnični in komercialni sektor, letalski inženiring, pravno področje, korporativno komuniciranje in nabavo. Za poslovodnega direktorja Fraporta Slovenija je bil imenovan leta 2015, potem ko je bil Aerodrom Ljubljana prodan nemškemu Fraportu AD.

Skobir, po poklicu sicer pravnik s pravosodnim izpitom in specializacijo na pravni fakulteti v Beogradu, je bil med letoma 1984 in 1998 komercialni direktor pri letalskem prevozniku Adria Airways, kjer je bil odgovoren za vzpostavitev prve redne linije domačega prevoznika in vzpostavitve partnerstva z nemškim prevoznikom Lufthansa. V tem času je vzpostavil podjetje Adria GmbH v Frankfurtu ter odprl povezavo med Ljubljano in Frankfurtom. Po odhodu z Adrie je med drugim vodil Globtour in bil idejni vodja turističnega konzorcija SPOT.

Od leta 2006 je član upravnega odbora ACI Europe, ki pomembno vpliva na oblikovanje evropske letalske in prometne politike, na Ekonomski fakulteti v Ljubljani pa je podiplomskim študentom predaval o letalskem turizmu in letalskih prevoznikih.

Vodenje Fraporta Slovenija po odhodu Skobirja prevzema Babett Stapel, ki sicer v družbi deluje od leta 2016. Fraportu AG se je pridružila leta 1999, v času svoje kariere pa je delovala tudi v upravi Fraportovih letališč v Limi v Peruju ter v Varni v Bolgariji. Stapelova je pravnica z doktoratom, v Angliji je končala študij MBA, izobraževala pa se je še na drugih univerzah po svetu, denimo v Kanadi, na Japonskem in Peruju. Kot so še zapisali v njeni predstavitvi na spletni strani družbe, ima 21 let izkušenj v letalski industriji, od tega več kot deset na izvršnih vodstvenih položajih in 17 na položajih z odgovornostjo do zaposlenih.

Ena glavnih nalog nove direktorice bo povečanje prometa na letališču. Kot izhaja iz trajnostnega poročila, ki ga je družba objavila avgusta letos, so v lanskem letu, ki ga je zaznamoval koronavirus, zaradi katerega je bil letalski promet spomladi povsem onemogočen, oskrbeli slabih 292 tisoč potnikov, kar predstavlja 83-odstotni upad prometa, poslovno leto pa so zaključili s čisto izgubo 6,308 milijona evrov. Na strani tovornega prometa je bil padec nižji, 6,9-odstoten, ob dobrih 23 tisoč tonah pretovorjenega tovora.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

-1/5

ponedeljek

-5/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...

Z znamko se ne strinjajo / 12:35, 2. december

Razumem g.Kindlhoferja. Nemci so bili 520 let gospodarji na Kranjskem in jim ni uspelo dvigniti Slovence na višji intelektualni nivo. Za raz...

Z znamko se ne strinjajo / 10:40, 2. december

Kljub temu, da ga potomci belih in cerkveni propagandisti kujete v nebo, nek presežek pesnika ni bil. Skrajno mračnjaški in neprivlačen lik....