Ta teden so začeli obnavljati streho in ostrešje Klinarjeve hiše v Kropi. Obnovitvena dela bodo predvidoma končana do konca novembra. / Foto: Gorazd Kavčič

Obnavljajo Klinarjevo hišo

Do konca leta bodo obnovili streho in ostrešje stavbe, v kateri domuje Kovaški muzej, celovita obnova, po prvih ocenah vredna okoli milijon evrov, pa se bo nadaljevala v prihodnjih letih.

Celovita obnova Klinarjeve hiše se bo nadaljevala v prihodnjih letih. Predvidene so še obnova fasade, umestitev dvigala in kotlovnice ter zunanja ureditev, za kar bo po oceni občine treba zagotoviti približno milijon evrov.

Kropa – Ta teden so začeli obnavljati streho in ostrešje Klinarjeve hiše v Kropi. Kot so povedali na radovljiški občinski upravi, bodo dela v vrednosti 213 tisoč evrov končana do konca novembra. O nujnosti prenove objekta, v katerem domuje Kovaški muzej, je govora že več let, še zlasti pa od leta 2017, odkar zaradi izliva vode dve sobi nista več uporabni.

Sredstva za obnovo je v letošnjem proračunu zagotovila občina, saj ji na razpisih ministrstva za kulturo za ta izjemni objekt kulturne dediščine ni uspelo pridobiti sofinanciranja. Pa čeprav je celotna Kropa, od začetka leta pa prav zaradi večje možnosti pridobitev sredstev države posebej tudi Klinarjeva hiša, zavarovana kot kulturni spomenik lokalnega pomena.

Celovita obnova Klinarjeve hiše se bo nadaljevala v prihodnjih letih, dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja je že izdelana, občina čaka še na izdajo gradbenega dovoljenja. Predvidene so še obnova fasade, umestitev dvigala in kotlovnice ter zunanja ureditev, za kar bo po oceni občine treba zagotoviti približno milijon evrov.

Kot so v predlogu razglasitve hiše za kulturni spomenik lokalnega pomena zapisali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ima Klinarjeva hiša, v kateri deluje Kovaški muzej Kropa, poseben pomen za območje občine Radovljica zaradi zgodovinskih, etnoloških, arhitekturnih ter drugih izjemnih lastnosti.

Stavba s konca 18. stoletja je primer ene bolj mogočnih fužinarskih hiš, katerih zunanjost zaznamujejo kamnoseški detajli iz zelenega kamna in kovani dodatki, notranjost pa členitev na stanovanjski del hišnega posestnika in prostore njegovih najemnikov, delavcev, je zapisano v obrazložitvi.

Kot poudarjajo v Muzejih radovljiške občine, Kovaški muzej slikovito predstavlja slovensko dediščino železarstva in razvija ter hrani zavest o pomenu kovaške dediščine, ki je pomembno zaznamovala Kropo z okolico in življenja njenih prebivalcev. Prikazuje zgodovinske osnove železarstva, tehnično-zgodovinski razvoj obdelave železa od rude do žeblja ter gospodarske, socialne in kulturne razmere v železarskih naseljih od 15. stoletja vse do propada fužin v 19. stoletju in ročnega žebljarstva v 20. stoletju.

V Kropi se bo v tem mesecu začela tudi sanacija opornega zidu pod cerkvijo svetega Lenarta. Dela v vrednosti 197 tisoč evrov so potrebna zaradi plazenja brežine, izbrani izvajalec pa jih bo zaključil še v tem letu, so še pojasnili na radovljiški občinski upravi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...