Na območju vaškega jedra Poljan od začetka septembra znova potekajo arheološke raziskave. / Foto: Jure Ferlan

Evidentirali že tudi prve grobove

Na območju vaškega jedra Poljan od začetka septembra potekajo arheološke raziskave. Tu se namreč nahaja arheološko najdišče stavbne dediščine, ki sega najmanj v enajsto stoletje.

Poljane – Manjši del arheološkega najdišča na območju vaškega jedra Poljan so raziskali že v letu 2008 ob gradnji ceste skozi naselje, ko so odkrili tudi temeljni posvetitveni kamen baročne cerkve z letnico 1710, zapisom in medaljonoma, je spomnila direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec. Za projekt ureditve prireditvenega prostora na območju arheološkega najdišča, ki vključuje tudi dokončanje arheoloških raziskav in njihovo predstavitev, pa so zdaj pridobili tudi nepovratna sredstva ministrstva za kulturo v višini 325 tisoč evrov, kar predstavlja osemdeset odstotkov upravičenih stroškov.

V začetku septembra je tako skupina arheologov pod vodstvom Marije Ogrin začela izkopavanja, v okviru katerih so že odkrili prve ruševinske plasti in naleteli na prve grobove. Za zdaj so jih evidentirali osem, je pojasnila Marija Ogrin, ki je zadovoljna, da jim je bilo v prvi polovici septembra vreme naklonjeno in so dela hitro napredovala. Po besedah Elizabete Rakovec pa je bila že v letu 2008 pri izkopavanjih odkrita romanska apsida iz 11. stoletja ter več kostnic in pokopališče iz predromanske dobe. »To dokazuje, da so na tej lokaciji naši predniki najmanj tisočletje gradili in obiskovali svete hrame.« Do sredine septembra so na novo odkrili dobro ohranjene temelje gotske cerkve in tudi celoten severni del temeljev baročne cerkve sv. Martina. Ta po besedah Elizabete Rakovec po svoji velikosti ni imela para v širši okolici in se je po višini v notranjosti merila z ljubljansko stolnico, njen zvonik pa se je zajedal globoko v Kosmov grič. Zaradi njene impresivnosti in mogočnosti so jo ljudsko poimenovali kar poljanska katedrala.

Projekt predstavlja le manjši del širšega koncepta preureditve vaškega jedra Poljane in pomeni realizacijo dolgoletnih načrtov po primerni predstavitvi bogatega in spomeniško zaščitenega arheološkega najdišča v središču Poljan, so še dodali na občini. Tako potekajo tudi usklajevanja z zavodom za varstvo kulturne dediščine za prestavitev Šubičeve freske Poljanska vstaja in Jovanovičevega lesenega kipa. »Posebna projektna skupina za ureditev vaškega jedra Poljane je soglasno podprla predlog za selitev k spomeniku NOB, ki se v ta namen posebej preuredi,« je pojasnila Elizabeta Rakovec in dodala, da si tako ob projektu želijo učiti spoštovanja drugače mislečih in takšno sporočilo gojiti tudi za zanamce, da se bodo lahko učili iz dejanj svojih prednikov. »Predvsem pa želimo razviti zgodbo močnega sporočila o pomniku miru, ki bi presegala zgolj sfero kulturne dediščine, sodobnega obiskovalca vabila k refleksiji ter tako ustvarjala simbol sodobne sinergije iz izročil raznolikih zgodovinskih obdobij, svetovnih nazorov in ustvarjalnih presežkov rojakov Poljancev.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

ponedeljek

13/28

torek

12/28

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.