Število hospitaliziranih covidnih bolnikov v intenzivni negi je preseglo sto, vseh covidnih bolnikov skupaj, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je blizu štiristo. / Foto: Gorazd Kavčič

Sto jih je v intenzivni negi

Naraščanje števila okuženih se sicer upočasnjuje, ugotavljajo na Institutu Jožef Stefan, a obenem opozarjajo, da se bo zaradi vremenskih vplivov epidemija predvidoma kmalu začela spet pospeševati. Pozivajo k cepljenju. V kranjskem cepilnem centru je znova na voljo tudi cepivo Janssen.

Kranj, Ljubljana – Iz največjega gorenjskega cepilnega centra v kranjski vojašnici so sporočili, da je cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson znova na voljo, saj je ZD Kranj dobil novo zalogo, ki so jo včeraj že začeli uporabljati za naročene paciente, danes pa je cepivo poleg cepiv proizvajalcev Pfizer, Moderna in AstraZeneca na voljo tudi v terminu za nenaročene od 7. ure do 13.30.

V prostorih nekdanjega Globusa v Kranju naslednji teden še ostaja hitro testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) po jutranjem urniku, za oktober pa se bo ZD Kranj odločil, ali bo še najemal te prostore. Kot je še pojasnil Tomaž Bratož iz Službe za odnose z javnostmi ZD Kranj, je trenutna frekvenca približno osemdeset testiranih oseb na dan.

QR-kode enkrat cepljenih prebolevnikov zdaj veljavne

Do nedavnega je veljalo, da se za dokazilo o prebolelosti covida-19 šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 240 dni. Z nedavnim vladnim odlokom pa so poenotili način dokazovanja prebolelosti s smernicami Evropske unije, kar pomeni, da se za dokazilo o prebolelosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je vsem posameznikom, ki so se po takrat veljavnih priporočilih in do sprejetja novega odloka 14. septembra po preboleli bolezni cepili z enim odmerkom cepiva znotraj časovnega okvira od šest do osem mesecev, tehnično uredil evropsko digitalno covidno potrdilo tako, da so njihove QR-kode zdaj veljavne. Ob tem na NIJZ poudarjajo, da potrdilo osebam, ki so bolezen prebolele v 180 dneh in se cepile v obdobju do 240 dni od prebolelosti, še vedno velja samo v Sloveniji.

Epidemija se upočasnjuje, vendar pa ...

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so sredi tedna objavili sporočilo, da se naraščanje epidemije upočasnjuje, kar pomeni, da pravilo cepljeni-prebolevniki-testirani dobro deluje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno 1,1. Kot pa so opozorili na IJS, se bo zaradi vremenskih vplivov epidemija predvidoma kmalu začela spet pospeševati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal. »Če se nam bo do takrat uspelo dovolj precepiti, predvsem starejši od petdeset let, bo četrti val v bolnišnicah obvladljiv in zdravstvene kapacitete ne bodo presežene,« so še zapisali. Po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni smo v temno rdeči fazi.

Bolnišnične zmogljivosti so omejene

V sredo so s PCR-testi v državi potrdili 1011 novih okužb, delež pozitivnih je bil 18-odstoten. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov v intenzivni negi je preseglo sto, vseh covidnih bolnikov skupaj, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je blizu štiristo. Samo v torek je umrlo deset covidnih bolnikov, v sredo štirje. Število aktivnih okužb je blizu 14 tisoč, v zadnjem tednu smo imeli v povprečju 955 novih primerov okužb na dan.

Vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb je opozoril, da so ocene statistikov IJS glede epidemije res nekoliko boljše, a daleč od tega, da smo na varni strani, in da so tudi bolnišnične zmogljivosti omejene. Najmlajši covidni bolnik v intenzivni negi v UKC Ljubljana je star 27 let. Jereb je pojasnil, da prevladujejo necepljeni posamezniki, hospitalizirani cepljeni, ki so huje zboleli, pa so starejši s pridruženimi kroničnimi boleznimi, hudo imunsko pomanjkljivostjo. V Sloveniji imamo danes na navadnih covidnih oddelkih 72 odstotkov necepljenih in na intenzivnih enotah 84 odstotkov necepljenih. »Nobeno cepivo ni stoodstotno učinkovito, zanesljivo, a po lastnih izkušnjah in številnih objavljenih rezultatih raziskav lahko rečemo, da s cepivom pomembno vplivamo na verjetnost, ali bo posameznik potreboval bolnišnično obravnavo, in pomembno zmanjšamo odstotek bolnikov, ki potrebujejo obravnavo na intenzivnih oddelkih.« Jereb je znova pozval k cepljenju, saj nihče pred covidno boleznijo ni absolutno varen.

Delež cepljenih

Delež cepljenih s prvim odmerkom cepiva je v državi 52-odstoten, delež polno cepljenih pa 46-odstoten. Polno cepljenih nad petdesetim letom starosti je 67 odstotkov. Več kot 50-odstotno polno precepljenost v gorenjski statistični regiji so dosegle občine Jezersko, Žirovnica, Žiri in Bled.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/10

torek

1/16

sreda

0/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. oktober 2021

Za otroke

RAZSTAVE / Šenčur, 26. oktober 2021

Naše barve

RAZSTAVE / Jesenice, 26. oktober 2021

Morje/jezero

PREDAVANJA / Naklo, 26. oktober 2021

Potopisno predavanje avtostoparskega rekorderja

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. oktober 2021

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2021

Meritve kostne gostote

PRIREDITVE / Kranj, 27. oktober 2021

Espacio flamenco: Dictarot

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. oktober 2021

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 1497 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 33,5-odstoten / 10:50, 25. oktober

Dr. Metka Paragi je opozorila, da hitri testi za covid19 niso ustrezni! Kot predana strokovnjakinja je ugotovitve podkrepila z raziskavo.Ker...

V soboto potrdili 1497 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 33,5-odstoten / 08:03, 25. oktober

Samo v Sloveniji istega leta hospitaliziranih 3.600 ljudi zaradi običajne gripe ! Ukrepov kljub temu nobenih, epidemija ni bila razglašena!

V soboto potrdili 1497 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov 33,5-odstoten / 08:00, 25. oktober

Leta 2010 je namreč organizacija WHO, pri kateri dela veliko število strokovnjakov z močnimi vezmi s farmacevtsko industrijo, močno svarila ...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 15:46, 23. oktober

Aha, a tisto žvenketanje je krožnik al štamprle od Vizjaka hahahaaa...
NOVA24 d best

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 13:08, 23. oktober

Samo za Primoža:“Mafija, ki že desetletja krade, nas želi uničiti na najbolj pritlehen način, ker smo jim napoti,” je prepričan minister za ...

O novi občini Golnik, kandidiranju ... / 08:12, 23. oktober

Kdor trdi, da je občin preveč je socialist po miselnosti,se pravi indoktriniran v Jugoslaviji. Socialisti ne zaznavajo lokalnih priložnosti...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 07:39, 23. oktober

Gledam, ti si slep !