Na prostoru pred čebelarskim centrom je bila seveda še tradicionalna tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, ki jih je bilo letos zaradi slabe letine manj kot običajno. / Foto: Gorazd Kavčič

Praznik medu in kulinarike

Če je bil letošnji Festival medu v Lescah zaradi izjemno slabe sezone skromnejši s ponudbo medu, pa je po drugi strani ponudil pestro paleto dogodkov, predavanj in degustacij, ki so se jih z veseljem udeležili tako čebelarji kot številni obiskovalci.

Lesce – V Lescah so v soboto pripravili tradicionalni Festival medu – dan medu v kulinariki, ki je tudi letos v Čebelarski razvojno-izobraževalni center, predvsem pa na prostor pred njim, tudi tokrat poln stojnic s pestro ponudbo jedi, pripravljenih z medom, pa tudi medu in medenih izdelkov, privabil številne obiskovalce.

»Časi so takšni, da pri organizaciji prireditve pravzaprav nismo točno vedeli, kaj sploh lahko pričakujemo, tako da smo res zelo zadovoljni, da se je izteklo tako, kot se je: pripravili smo bogat program in na letošnji festival medu je glede na razmere prišlo veliko obiskovalcev,« je povedala Špela Kalan Razinger, upravnica čebelarskega centra v Lescah. »Posebej nas veseli velik obisk čebelarjev. Letos žal niso mogli prinesti medu, ker je sezona izjemno slaba, a prireditve so se vendarle udeležili v velikem številu, ker so jo vzeli za svojo.«

Med rednimi udeleženci srečanja je bil tako tudi letos Severin Golmajer, častni član Čebelarskega društva Radovljica, dolgoletni vodja društvene satišnice in predan učitelj mladim rodovom čebelarjev. Pri skoraj 92 letih ima v dveh čebelnjakih še vedno več kot štirideset čebeljih družin. »Medu letos praktično ni. Podobno je bilo v prvem letu mojega čebelarjenja, med okupacijo leta 1944. Takrat še sladkorja ni bilo mogoče kupiti in z njim krmiti čebel, tako da so nam vse pomrle. Letos smo jim k sreči lahko pomagali s hrano, krmiti jih je bilo treba že spomladi, ker so vso zimsko zalogo pojedle. Zdaj imam že vse pripravljeno za zimo. Samo še nakrmim, da bodo okoli gnezda imele hrano, potem pa upam, da bo drugo leto bolje,« je povedal izkušeni čebelar, ki je imel na oknu svoje hiše v radovljiškem Predtrgu vedno postavljenih nekaj kozarcev medu. Letos bo tudi njegovo okno prazno.

Prireditev se je sicer začela s predavanjem o medu, medenih jedeh in pijačah, ki ga je pripravil profesor Janez Bogataj. Kaja Sekne iz Kavarne Panj, ki deluje v okviru čebelarskega centra, je pripravila predstavitev mešanja medenih koktajlov, dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pa so pod vodstvom mentorice Marije Arh tudi letos obiskovalce pogostili z izvirnimi jedmi, pripravljenimi z medom: tokrat je bila na jedilniku ajdova kaša z gobami in zeliščno smetanovo omako, medena skutna krema z malinami in praženec z jabolčno čežano – okus jedi so obogatili s cvetličnim, lipovim in akacijevim medom.

Medeni meni je za pokušino pripravilo tudi Gostišče Draga: počasi pečena rebrca z medom, pražen krompir z medeno čebulo, čičeriko v omaki z mariniranim tofujem in za sladico halvo s suhim sadjem in medenim prelivom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

DELAVNICE / Kropa, Radovljica, 11. december 2021

Novoletno obarvano kreativno šivanje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 13. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

IZLETI / Brezje, 18. december 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Z znamko se ne strinjajo / 21:22, 5. december

Majhna podobnost z Balantiče. Malo pozno, pa vendar. Še en (o)spomin na 29. november. Tokrat na leto 1944,ko je ob prvi obletnici 2. AVNOJA...

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...