Razstava Ženske zgodbe je na ogled še ta mesec, branje, ki ga prinaša katalog, je na voljo trajno.

Ženske zgodbe za vse čase

K razstavi Ženske zgodbe, ki so jo skupaj pripravili v devetih muzejih in je še na ogled v Stebriščni dvorani Mestne hiše, je pred dnevi izšel še obsežen katalog.

Ob predstavitvi kataloga Ženske zgodbe je Jože Štukl iz Loškega muzeja predstavil zgodbo renesančne gospe iz Škofje Loke, Verena Perko pa je spregovorila o Perzeju in treh usodnih ženskah.

Kranj – Medmuzejska razstava Ženske zgodbe s podnaslovom Mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete je zasnovana kot skupna predstavitev izbranih arheoloških in drugih muzejskih predmetov, ki so jih muzealci interpretirali skozi mitološke teme in s sodobnimi »pripovedmi«. Osrednja tema je namenjena ženskim zgodbam in skozi različne družbene vloge žensk (kneginja, soproga, ljubica, mati, delavka, sužnja, prerokinja, čarovnica …) odpira vprašanja o njihovem položaju v sodobni družbi in vodi h kritičnemu razmisleku o sodobnih ženskih gibanjih.

Kot pojasnjuje vodja in koordinatorka projekta ddr. Verena Perko iz Gorenjskega muzeja, sta razstava in obsežen katalog k njej nastajala daljše obdobje in v sodelovanju dvanajstih muzealcev iz devetih muzejev. Poleg Gorenjskega muzeja so se pridružile še avtorice in en avtor iz Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, Pokrajinskega muzeja Koper, Dolenjskega muzeja Novo mesto, Posavskega muzeja Brežice, Pokrajinskega muzeja Celje, Koroškega pokrajinskega muzeja, Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož ter Loškega muzeja Škofja Loka.

Razstavo sestavlja dvanajst samostojnih muzejskih enot na ženske teme, celota pa je posvečena povezavi in primerjavi preteklosti s sedanjostjo. Osrednji prizor na razstavi je restavrirano drevo z groba Alme Karlin kot osrednja metaforična slika med tematsko različnimi vitrinami s predmeti, ki izpričujejo status, spol ali družbeni položaj žensk v preteklosti in sedanjosti.

Skozi različne arheološke najdbe ali muzejske predmete ter dokumente so predstavljene zgodbe kneginje s Kapiteljske njive v Novem mestu, Keltinje iz Brežic, kraljice iz Kranja, prebivalke iz rimske vile v Istri, iz Piranskega zaledja prihaja zgodbe rimske cesarice, na Ptuju je bil odkrit mozaik z upodobitvijo Evrope, semitske matere Evropejcev, nad Šentjurjem je hrib Rifnik, kjer je bila v kamnito grobnico pokopana bogata gospa, sredi Škofje Loke so arheologi odkrili krožnik z ženskim portretom iz obdobja renesanse, o mitu Evrope govori tudi najdba z Brežiškega gradu, izvemo tudi marsikaj zanimivega o ženskah v jeklarski industriji in o pisateljici, novinarki, svetovni popotnici in ljubiteljski raziskovalki Almi M. Karlin, tu pa sta še Sava in Jolanda, prvi slovenski in jugoslovanski pomorščakinji.

»Ne zgolj v sodelovanju z muzealci, razstava in katalog sta na neki način nastajala tudi v sodelovanju s publiko. Sproti sem ugotavljala, kaj slušatelje v moji muzejski skupini zanima, seveda pa so me vedno znova nagovorile tudi zgodbe, ki jih srečamo v vsakem kotičku, ne poznamo pa več njihovih vsebin. Konkretneje rečeno, zahodni svet zanemarja temelje svoje lastne civilizacije, s čimer je prerezal neko popkovino, skozi katero se je vedno napajal. Pozabili smo na te žlahtne vsebine, pozabili smo na smisel. Ne nazadnje so glavni grški miti stari več kot tri tisoč let, a vedno o ljudeh in posamezniku govorijo arhetipsko, o vrednotah, ki se niti ne razlikujejo tako zelo od tistih, za katerimi stremimo danes,« o projektu in iskanju mitskih podob razmišlja ddr. Verena Perko, prepričana, da mit nagovarja čustveno in hkrati razumsko, intuitivno in kontemplativno. Miti so eden najstarejših in najdragocenejših virov človeškega znanja, ki temelji na opazovanjih in življenjskih izkušnjah mnogih generacij, med drugim zapiše v uvod h katalogu. Muzejske zgodbe so namreč močne, v njih se je moč spojiti s koreninami in poiskati svojo zgodbo, v preteklosti reflektirati današnji čas.

»Klic k humanizmu je vzgib tako za razstavo kot katalog. Humanizem nas bo rešil, ne tehnologija, ki mora človeku služiti, žal pa se dogaja obratno,« še pove Verena Perko.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

0/6

ponedeljek

-6/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...